Завршен је Викигеп уређивачки маратон

Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске и ове године су организовалe уређивачки маратон поводом обележавања Међународног дана жена, а као подршку глобалној Викигеп кампањи која за циљ има смањење родног јаза на Википедији. Маратон је трајао од 6. до 12. марта и ово је био први догађај од неколико планираних током године. 

Викигеп кампања се на нашим просторима организује од 2018. и из године у годину привлачи велику пажњу уредника и уредница, а што за резултат има бројне чланке о женама које су оствариле велике доприносе како у историји, тако и у савременом добу. Током уређивачког маратона, 17 уредника и уредница је написало 61 и допунило 11 чланака. Викигеп кампања је ове године имала регионални карактер, те су уређивачки маратони били организовани и на Википедијама на македонском, босанском и хрватском језику, чиме су оне постале богатије бројним чланцима о знаменитим женама. 

Викигеп је једна од значајнијих кампања у којој учествујемо, а која за циљ има смањење јаза у погледу садржаја о женама на Википедији. У току уређивачког маратона учесници су имали слободу избора теме, било да се ради о историјским личностима или модерним припадницама женског рода. Захваљујући заједничким напорима и сарадњи, Викимедије Србије и Викимедијанаца Републике Српске, усмјереној ка ширењу слободног знања, Википедија је обогаћена значајним бројем чланака о изузетним женама које заслужују да буду видљиве и да се о њима зна.

Јелена Андрић, 

координатор за активности у заједници Викимедијанаца Републике Српске 

Захваљујемо се свим уредницима и уредницама на учешћу и позивамо вас да и даље пишете о знаменитим женама и њиховим доприносима у различитим областима. 

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Вики воли спорт први пут на Википедији на српском језику!
Завршен је трећи по реду уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица!
Ратификација Повеље покрета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *