Завршен је Викигеп уређивачки маратон

Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске и ове године су организовалe уређивачки маратон поводом обележавања Међународног дана жена, а као подршку глобалној Викигеп кампањи која за циљ има смањење родног јаза на Википедији. Маратон је трајао од 6. до 12. марта и ово је био први догађај од неколико планираних током године. 

Викигеп кампања се на нашим просторима организује од 2018. и из године у годину привлачи велику пажњу уредника и уредница, а што за резултат има бројне чланке о женама које су оствариле велике доприносе како у историји, тако и у савременом добу. Током уређивачког маратона, 17 уредника и уредница је написало 61 и допунило 11 чланака. Викигеп кампања је ове године имала регионални карактер, те су уређивачки маратони били организовани и на Википедијама на македонском, босанском и хрватском језику, чиме су оне постале богатије бројним чланцима о знаменитим женама. 

Викигеп је једна од значајнијих кампања у којој учествујемо, а која за циљ има смањење јаза у погледу садржаја о женама на Википедији. У току уређивачког маратона учесници су имали слободу избора теме, било да се ради о историјским личностима или модерним припадницама женског рода. Захваљујући заједничким напорима и сарадњи, Викимедије Србије и Викимедијанаца Републике Српске, усмјереној ка ширењу слободног знања, Википедија је обогаћена значајним бројем чланака о изузетним женама које заслужују да буду видљиве и да се о њима зна.

Јелена Андрић, 

координатор за активности у заједници Викимедијанаца Републике Српске 

Захваљујемо се свим уредницима и уредницама на учешћу и позивамо вас да и даље пишете о знаменитим женама и њиховим доприносима у различитим областима. 

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *