Завршена је акција Културно наслеђе на Википодацима

Културно наслеђе на Википодацима је нова акција Викимедије Србије у којој се подстиче уређивање и повећање једне од најзначајнијих слободних база података на свету – Википодатака. Циљ ове акције је обучавање како већ искусних, тако и нових уредника Википедије о уређивању Википодатака и повећање података о институцијама културе, знаменитим културним споменицима, уметницима, уметничким делима и личностима, догађајима и стварима које су имале велики утицај на развој културе. Акција је трајала од 15. до 30. јуна 2021. године.

Учесници акције су додали укупно 986 својстава, на 257 допуњених ставки, док је 9 ставки направљено. Овом акцијом смо утврдили основна својства које би свака ставка требало да има. Организована је и обука уређивања Википодатака, којој је присуствовало 8 уредника. Уредници ће добити споменицу у знак захвалности за учешће.

Википодаци су централно спремиште структуиране базе података, које представља подршку другим Вики пројектима. Они све већу примену имају, како у олакшавању рада на другим вики пројектима, бржем ажурирању података, тако и у пружању великог броја слободних и структурираних података за потребе бројних научних радова, анализа и истраживања.

За помоћ при уређивању Википодатака припремили смо:

  1. Увод у Википодатке
  2. Основно упутство о уређивању Википодатака

Па вас овим путем позивамо да наставите са уређивањем Википодатака и увећате Вики базу података.

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: File:Wikidata-logo-en.svg, аутора Planemad у јавном добру.

Слични чланци

Да ли сте спремни за ГЛАМурозни октобар?
Завршен је уређивачки маратон Вики воли прајд
Придружите се уређивачком маратону Вики воли прајд!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *