Дани Египта на Википедији

Викимедија Србије је покренула низ активности, које за циљ имају повећање садржаја о Египту на Вики пројектима, организовањем уређивачког маратона.

Поводом Дана револуције у Египту 23. јула, организован је уређивачки маратон на Википедији на српском језику. Маратон је трајао од 19. до 25. јула и 8 учесника је написало 17 чланака, док је један чланак допуњен. Овом активношћу, направљен је почетни корак ка повећању садржаја на Википедији о Египту, његовој култури, историји, традицији, географији, политици и бројним важним темама.

Посебан део уређивачког маратона био је везан за Дан револуције, знамените Египћане, дугогодишњи однос Југославије и Египта, као и на невероватно богату културу, историју и традицију која је напредовала хиљадама година. Ове године смо кроз сарадњу са Музејом афричке уметности у Београду, започели истраживање културе Египта и ослободили смо више од 300 изузетно значајних мултимедијалних датотека, међу којима су бројне фотографије Египта из 1950-их, па су чак и египатски медији пратили причу ове фотографије. Наш волонтер, Милош Тодоровић, који је покретач ове активности, написао је књигу о односима Србије и Египта, која се користила као литература у писању чланака.

Захваљујући уложеном труду ка неговању културе Египта на нашим просторима, присуствовали смо Пријему поводом Националног дана Египта у организацији Амбасаде АР Египта и Његове екселенције Амра Алгувејлија. Свечаност је отпочела изведбом химни Египта и Србије, након чега су се обратили амбасадор и гувернер Јужног Синаја.

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат је поводом Националног дана Египта организовало изложбу фотографија из Египта. У сарадњи са Адлигатом, припремамо активности ослобађања више хиљада значајних фотографија музеја, природних лепота, артефакта, мумија и бројних других занимљивости које ће бити значајан корак у дигитализацији културе Египта.

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима:

  • WMRS representatives at Reception celebrating National Day of Egypt.jpg, аутора Горане Гомирац под ЦЦ 4.0 лиценци на Викимедијиној остави
  • Part of the Exhibition „Egypt through the eyes of the Serbian traveler – from Sinai to the Western desert through the the lens of Viktor Lazić“.jpg аутора Горане Гомирац под ЦЦ 4.0 лиценци на Викимедијиној остави
  • Fotografija sa izložbe u Udruženju Adligat, autora Miroslava Locija
  • File:Scribe E3023 mp3h8780.jpg, аутора Rama под ЦЦ 3.0 лиценци на Викимедијиној остави

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *