Википедија на српском језику опет најбоља у свету #1Lib1Ref

Глобална кампања уређивања референци #1Lib1Ref (један библиотекар, једна референца) довела је Википедију на српском на прво место по доприносу проверљивости чланака на Википедији. Укупно 27 уредникa Википедије на српском језику унело је чак 11.984 референци у чланке где су оне недостајале, чиме је Википедија на српском заузела прво место у свету! 

Кампања уређивања референци се организује сваке године од 2016. године, у сусрет дану Википедије, како би се повећала поузданост и проверљивост чланака који се на њој налазе. Википедија је једно од првих места на које читаоци долазе при потрази за информацијама и због тога су ове кампање посебно значајне. Овом кампањом, чланци добијају нове и проверене изворе података, чиме се поспешује поузданост највеће слободне електронске енциклопедије, Википедије. 

Већ четврту годину заредом, са убедљиво највише унетих референци, прво место је заузела Википедија на српском језику и наставила низ успешног учешћа у кампањи. Иза Википедије на српском, следе Википедија на македонском и индонежанском језику. Најбољи уредник кампање је српска учесница Николина Шепић, док су се чак четири уредника Википедије на српском језику пласирала у 10 најбољих уредника кампање! Најбољих пет уредника кампање ће добити ваучере за књиге, а међу њима се поред Николине налазе и Dr Milorad Dimić, Gzanag, Садко и BuhaM. Овим је наш успех још значајнији, јер смо се, као мања вики заједница, пласирали на прво место у свету. И током претходне три године смо освојили прва места у овој глобалној кампањи. У последњих седам година, од када Викимедија Србије учествује у кампањи, укупно је додато преко 57 хиљада референци у чланке, чиме се приказује значај ове кампање за поузданост Википедије.

Викимедија Србије је и глобални координатор кампање од 2024. године.

Додела захвалница за учешће и награда ће се одржати 19. фебруара на прослави 21 године постојања Википедије на српском језику.

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *