Википедијанац стажиста у Народном музеју Краљева остварио сјајне резултате!

Викимедија Србије је одржала 41. пројекат Википедијанац стажиста! У сарадњи са Народним музејом Краљева реализован је пројекат од 1. октобра до 31. децембра. Током овог стажирања, дигитализоване су бројне датотеке значајне за историју, како самог Краљева, тако и света, па су сада доступни документи и фотографије из Другог светског рата, али и фотографије Краљева и знаменитих личности и уметничка дела. На Википедији на српском су писани и допуњавани чланци о овим темама.

Народна ношња

Народни музеј Краљево је установа културе од националног значаја и територијално је надлежна за Краљево, Нови Пазар и општине Рашку, Врњачку Бању и Тутин. Састоји се од археолошке, нумизматичке, историјске, природњачке, етнолошке и уметничке збирке, а у свом саставу поседује и Легат Оливере Радојковић Чоловић у засебној згради. Музеј честим и бројним активностима континуирано ради на очувању и дигитализацији културног наслеђа и пројекат Википедијанац стажиста је само једна од активности спроведена у циљу заштите културног наслеђа и повећања његове видљивости.

Википедијанка стажисткиња, Милена Балтић, током овог пројекта је написала 87 нових чланакa, док су 73 чланка допуњена, а 43 чланка су илустрована. Међу чланцима се већински могу наћи биографије знаменитих личности, али допуњене информације о значајним историјским догађајима и локалитетима. и На Викимедијину оставу је постављено 519 датотека. Међу овим датотекама се налазе значајне фотографије и документа из Другог светског рата који приказују тешкоће и губитке са којима се народ сусретао. Могу се наћи и фотографије изложби Музеја, али и фотографије знаменитих личности наше историје. Oвај пројекат је подржан и делом финансиран од стране Министарства културе Републике Србије.

„Било ми је велико задовољство да учествујем у ГЛАМ програму Викимедије Србије. Ово стажирање је за мене представљало једно врло вредно искуство. Надам се да сам својим чланцима допринела ширењу знања о Краљеву, његовој историји и знаменитостима. Желела бих да се захвалим Горани Гомирац и Народном музеју Краљево на указаном поверењу, одличној сарадњи и драгоценој помоћи коју су ми пружили током стажирања. Волела бих да се у будућности у овај пројекат укључи што већи број институција културе, како би благо којима те институције располажу постало доступно што већем броју људи.”

– Милена Балтић, Википедијанка стажисткиња
Савезничко бомбардовање Краљева

Википедијанац стажиста део је глобалног програма сарадње са институцијама културе ГЛАМ (Galleries, Libraries, Archives, Museums), који се спроводи у читавом свету скоро 10 година. Идеја овог програма је у двосмерној сарадњи са установама културе, којима се додељује искусан уредник Википедије на одређени временски период, како би радио на увећању садржаја вики пројеката из области културно-историјског наслеђа.

Ауторка: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима:
Nosnja kraljevo156001jpg2.jpg, непознатог аутора, под ЦЦ 4.0 делити под истим условима дозволама на Викимедијиној остави
Savezničko bombardovanje Kraljeva 05.jpg, непознатог аутора, под ЦЦ 4.0 делити под истим условима дозволама на Викимедијиној остави
File:Radovi-Mirjane-Mihac-u-prvoj-sali-Legata-Olivere-Radojkovic-Colovic.jpg, аутора Srđan Vulović под ЦЦ 4.0 делити под истим условима дозволама на Викимедијиној остави

Слични чланци

Избеглице, култура и знање: уређујемо заједно!
Завршен је пети по реду маратон о људским правима и животној средини
Отворене пријаве за Еду Вики камп 2024!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *