Викимедија Србије прославља Дан Википедије

Викимедија Србије прославиће Дан Википедије, односно дан када Википедија пуни 22 године. Прослава ће се организовати у понедељак, 16. јануара, од 18 часова, у просторијама Викимедије Србије. Позивамо све уреднике и уреднице, партнере и сараднике да нам се придруже.

Највећа онлајн слободна енциклопедија настала је 15. јануара 2001. године као подршка Нупедији, којој су могли доприносити искључиво стручњаци. Данас Википедија изгледа потпуно другачије, уредници и уреднице широм света је слободно уређују, а тренутно постоји на 329 језика. Један је од најпосећенијих сајтова на свету, а сваког месеца Викимедијини пројекти имају преко 10 милиона посета. 

Највећа језичка верзија Википедије је Википедија на енглеском, на којој се сваког дана направи 559 чланака, а месечно има око 6 милиона измена. Тренутно броји 6.600.480 чланака, што је ставља на прво место по количини слободног садржаја. Википедију пишу и обогаћују добровољци широм света, сваким даном заједница волонтера је све већа и већа, а могућност повезивања људи са заједничком мисијом ширења слободног знања све присутнија. Осим повезивања, заједница је радила и на унапређивању пројекта, па су током година уведене уједно и техничке новине, попут Визуелног едитора или програма менторства, али и кодекси понашања како би се волонтери и волонтерке осећали пријатно и како би се поштовала политика пријатељског простора.

Рођендан Википедије се слави широм света, а Викимедија Србије ће га обележити у просторијама организације (Кнеза Милоша 80/14), у понедељак, 16. јануара, од 18 часова. Том приликом обратиће се председник Викимедије Србије, а такође ћемо доделити награду за Википедијанца године, коју већ другу годину заредом добија корисник Садко. Садко се осим писања и допуне чланака, залагао и као администратор и ментор. Учествовао је на такмичењима и акцијама, у улози учесника и организатора. Осим Википедије, активан је и на Википодацима и Викимедијиној остави.

Позивамо све заинтересоване да нам се придруже и пријаве на страни рођендана на Википедији. За оне који нису из Београда, а имају жељу да присуствују окупљању, обезбеђена су одређена средства за рефундирање путних трошкова. Пријава за рефундацију је обавезна и може се обавити путем формулара


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *