Уређивачки маратон поводом Међународног дана заштите животне средине

Поводом Међународног дана заштите животне средине, Викимедија Србије организује онлајн уређивачки маратон. Маратон ће почети симболично у петак, 5. јуна и трајаће током целог викенда. Овим догађајем Викимедија Србије жели да допринесе повећању свести о очувању природе и природних добара. 

Светски дан заштите животне средине је дан који се обележава у целом свету сваког 5. јуна кроз разне активности и кампање, са циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине. Датум је одредила Генерална скупштина УН јер се тог дана одржала Конференција о заштити животне средине у Стокхолму 1972. године. На конференцији се окупило 113 држава, које су приредиле заједничку изјаву о потреби међународне сарадње у циљу заштите животне средине. Програм заштите је назван УНЕП. 

Будући да је у питању онлајн догађај, трајање истог је продужено, тако да ће заинтересовани уредници моћи да буду део маратона током целог викенда, тачније 5, 6. и 7. јуна. Постоје многобројне теме које тренутно нису покривене на Википедији на српском, а тичу се климатских промена, људског утицаја на околину, као и бројних акција које појединци могу предузети како би умањили штетне утицаје на средину. 

За учешће у маратону потребно је уписати се на листу учесника на страни догађаја на Википедији. Особе које немају искуства у уређивању Википедије, а које желе да се придруже маратону, могу користити упутство о уређивању Википедију помоћу визуелног уређивача или видео туторијале за уређивање Википедије у коду, а за сва додатна питања можете послати мејл на kancelarija@vikimedija.org.

Надамо се да ћете се придружити овој акцији у што већем броју и тиме поделити своје знање са целим светом.


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: WORLD ENVIRONMENT DAY 2015.jpg, аутора Sukanta Pal, под cc by sa-4.0 са Викимедијине мултимедијлане оставе.

Слични чланци

Уређивачки маратон – Међународни дан особа са инвалидитетом
15 година постојања Викимедије Србије
Завршен уређивачки маратон поводом Међународног дана студената

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + 3 =