Проглашени победници ЦЕЕ Пролећа 2020

Такмичење на Википедији у писању чланака о земљама Средње и Источне Европе ове године донело нам је 571 чланак о разноразним темама. Током два и по месеца, колико је такмичање трајало, унето је скоро 10 милиона бајтова на Википедији на српском језику. Прво место освојио је корисник Intermedichbo, друго место заузео је Strickerin, док ће трећу награду добити Љиљана Сундаћ.

ЦЕЕ Пролеће је међународно такмичење у писању и допуњавању чланака како о земљама Средње и Источне Европе, тако и о свим темама из ових земаља – историји, географији, глуми, музици, књижевности, спорту, кухињи и сл. На Википедији на српском се одржало шести пут заредом, а настало је након ЦЕЕ конференције у Кијеву, 2014. године. У свакој од заједница постоје правила такмичења у оквиру којих је дефинисан систем оцењивања, право учешћа, а неки су чак одредили и минималан број бајтова које сваки чланак мора имати.

ЦЕЕ Пролеће 2020 је на Википедији на српском реализовано од 21. марта до 31. маја. Током овог периода осамнаест учесника је написало 524 чланка, а допунило 47. У оквиру овогодишњег такмичења, учесници су унели 9.709.327 бајтова. Наставља се тренд посвећивања веће пажње квалитету пре него квантитету чланака. 

Корисник Intermedichbo је са унетих скоро 2.369.953 бајта однео победу и тако освојио ваучер од 20.000 РСД за куповину технике. На другом месту се нашао корисник Strickerin због чега је награђен ваучером од 10.000 РСД за куповину технике, док је трећенаграђена Љиљана Сундаћ освојила ваучер од 5.000 РСД за куповину технике. Осим прве три награде, Викимедија Србије додељује две посебне награде у виду ваучера од 2.000 РСД за куповину књига кориснику Лукијану за најбољег новајлију и корисници BuhaM за чланак са највише референци. 

У писању и допуњавању чланака могли су да учествују сви регистровани корисници Википедије. За такмичење су се пријављивали на страни на Википедији, док су чланке уносили у евиденцију. Након истека такмичења, чланови жирија су додељивали оцене од 0 до 5, које су се множиле са бројем унетих бајтова. Жири су чинили искусни уредници Википедије: AxeAdam20, Vilena66 и Soundwaweserb.

Честитамо победницима и свим такмичарима се захваљујемо на учешћу!


Напомена о ауторском праву: CEE Spring Logo original-t.svg, аутора Aktrona, под cc by-3.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Уређивачки маратон – Међународни дан особа са инвалидитетом
15 година постојања Викимедије Србије
Завршен уређивачки маратон поводом Међународног дана студената

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen + 5 =