Онлајн маратон на Википедији поводом Светског дана Рома

У сусрет Светском дану Рома, Викимедија Србије организује међународни онлајн уређивачки маратон у писању нових и допуњавању постојећих чланака на Википедији на тему идентитета, историје, културе и права Рома. Mаратон ће трајати шест дана, од 7. до 12. априла.

Ширењем знања о овим темама, циљ нам је да станемо на пут предрасудама и дискриминацији коју припадници овог народа проживљавају приликом запошљавања, школовања, остваривања социјалне и здравствене заштите и у осталим аспектима живота. Роми, као највећа мањина у Европи, имају богату историју кроз коју су дали значајан допринос друштву. Њихово уметничко и културно наслеђе се превише често занемарује, или пролази незапажено, те бисмо овом кампањом уједно хтели да ову грешку исправимо.

За учешће у маратону потребно је уписати се на листу учесника у оквиру странице догађаја. За особе које немају искуства у уређивању Википедије, а које желе да се придруже нашој акцији, можемо одржати онлајн обуку. За обуку се пријавити на мејл kancelarija@vikimedija.org најкасније до 6. априла.

Надамо се да ћете се придружити овој акцији у што већем броју. Останимо уједињени током ових тешких времена. #останикодкуће #останибезбедан

Слични чланци

Уређивачки маратон – Међународни дан особа са инвалидитетом
15 година постојања Викимедије Србије
Завршен уређивачки маратон поводом Међународног дана студената

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + 8 =