Месечни преглед активности

Месечни преглед активности


2020

АКТИВНОСТИ ВИКИМЕДИЈЕ СРБИЈЕ У АВГУСТУ

Образовни програм

 • Током августа није било реализације значајних активности, осим оних које се односе на прегледање семинарских радова из претходне школске године, рачунања метрика пројеката и планирања активности у новој школској години које ће се у првим месецима сигурно одвијати у измењеним околностима.

ГЛАМ

 • Викимедија Србије и Удружење ликовних уметника Србије су потписали Меморандум о сарадњи. Представници Викмедије Србије су током састанка са Удружењем ликовних уметника Србије обишли Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић”, током чега су уговарали заједничке активности. 
 • Завршен је двомесечни пројекат Википедијанац стажиста у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат. Током реализације овог стажирања су покривене бројне биографије личности значајних за развој културе у целом свету, али и ослобођене фотографије из њихових приватних колекција које се сада налазе у Дому легата у Адлигату, чиме је јавност добила прилику да их боље упозна. Поред тога, Адлигат је приказао делове својих богатих колекција, попут писама Николе Тесле, магичне књиге племена Батак и тибетанских молитвеника. Током стажирања су написана 34 чланка, 28 их је допуњено, а 17 илустровано, док је постављено 451 фотографија и 3 економска водича са краја 19. и почетка 20. века. На Викимедијину оставу су постављене и фотографије легата Бранка Пешића, који је отворен 03. септембра ове године.
 • Одржана је прва самостална акција уређивања Википодатака која је трајала од 17. до 23. августа. 2020. године. Акција је подразумевала повећање података о културном наслеђу на Википодацима и остварено је 514 измена, 67 ставки је допуњено, док су 2 ставке направљене. Овом приликом, Викимедија Србије је припремила Увод у Википодатке и Упутство за уређивање Википодатака

Подршка заједници

 • Завршено је такмичење Вики чланци тражи илустрацију, годишња акција у којој википедијанци на свим језичким верзијама Википедије додају фотографије у чланцима на Википедији, којима недостаје илустрација. Циљ је промовисање употребе дигиталних мултимедијалних датотека које су прикупљене током различитих пројеката. У акцији Вики чланци траже илустрацију, заједница Википедије на српском илустровала је 580 чланака на 21 Викимедијином пројекту
 • Викимедија Србије ове јесени организује прво тимско такмичење на Википедији на српском језику, чији је циљ подстицање заједничког рада уредника и уредница, као и дружење и боље међусобно упознавање. Такмичење траје од 1. до 30. септембра, а организатори су пре почетка такмичења направили два тима уредника који ће се међусобно надметати. Тема такмичења је Географија, а тимови ће сваке недеље имати подтеме. Пријаве су дозвољене и током трајања такмичења.
 • На конкурс Викимедије Србије за годишње пројекте пристигло је највећи број пројеката до сада - чак 60. Комисија за одлучивање заједно са Управним одбором извршила је први и други круг селекције, а ускоро ће ови пројекти бити уврштени у званични годишњи план Викимедије Србије.
 • На ПССОХ конференцији која ће бити одржана 24. октобра, договорено је предавање представника Викимедије Србије, а тицаће се родне разноликости на Википедији.

Медији

 • Медији су извештавали о отварању легата Војислава Илића Млађег у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат, где су напоменули да ће се информације о легату, као и бројне значајне фотографије наћи доступне широкој јавности због реализације пројекта Википедијанац стажиста - Телеграф, Србија Данас.

Вести из покрета

 • Пријаве тема за ЦЕЕ конференцију 2020 која ће бити одржана онлајн трајале су до 31. августа. Припрему програма можете пратити на овом линку.

У сликама


2020

Јул


  Образовни програм

 • Одржан онлајн састанак Вики амбасадора на ком је дискутовано о појединачним активностима на образовним институцијама где представљају Викимедију Србије, као и осталим активностима повезаним са Образовним програмом.
 • Одржан је још један месечни састанак представника огранака и представника тима за образовање Задужбине Викимедија. Током састанка је било речи о глобалним и регоналним иницијативама огранака које се односе на образовни програм, али и о будућим плановима.
 • У одељку о Образовном програму на сајту Викимедије Србије је објављен списак питања и одговора који ће ученицима и студентима омогућити да брже нађу одговоре на недоумице и питања са којима се сусрећу током израде својих радова на Википедији. Списак је направљен у сарадњи са Вики амбасадорима.


  ГЛАМ

 • Започет је двомесечни пројекат Википедијанац стажиста у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат. До сада су написана и допуњена 42 чланка о самом Удружењу, али и значајним личностима које су имале велики утицај на развој културе и уметности, како у Србији и региону, тако и у целом свету. На Викимедијину оставу је до сада постављено 252 фотографије, од којих су многе искоришћене за илустрацију чланака.
 • У Народном музеју Топлице је успешно завршено двомесечно стажирање. Током стажирања је написано и допуњено 76 чланака, а постављене су чак 623 фотографије на Викимедијину оставу. Међу фотографијама се налазе збирке археологије, етнологије и нумизматике које је Народни музеј Топлице ослободио и тиме омогућио поглед у своје богате колекције.


  Подршка заједници

 • Акција писања чланака поводом Европског дана Дунава је за седам дана резултирала са 88 написаних и допуњених чланака на Википедији на српском језику. Акција je била део међународне кампање у коју су се укључиле неке од земаља кроз које протиче Дунав или се налази на граници. На Википедији на српском трајала је од 29. јуна до 6. јула и била је отворена за све заинтересоване уреднике.
 • Припремљен је нацрт стратегије Викимедије Србије за период 2021 - 2023. Нацрт је подељен заједници путем гугл документа и Википедије, како би чланови могли да дају коментаре и сугестије. Коментарисање је могуће до 15. августа.
 • Викимедија Србије је расписала конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе и волонтирања. Конкурс траје од 10. јула до 10. августа 2020. и отворен је за све појединце, представнике организација, институција културе и образовања.
 • Викимедија Србије је покренула акцију Вики чланци траже илустрацију(Wikipedia Pages Wanting Photos). То је годишња акција у којој википедијанци на свим језичким верзијама Википедије додају фотографије у чланцима на Википедији, којима недостаје илустрација. Циљ је промовисање употребе дигиталних мултимедијалних датотека које су прикупљене током различитих фото такмичења, фото-тура које организује заједница Викимедије, у чланцима на Википедији. Акција ће трајати од 15. јула до 31. августа.
 • Припремљен је шестомесечни извештај Викимедије Србије. Извештај је доступан на српском и енглеском језику.


  Вести из покрета

 • Управни одбор Задужбине Викимедија одобрио је нови пројекат Abstract Wikipedia који ће обухватити нови начин генерисања основног енциклопедијског садржаја на вишејезичном плану и то користећи Википодатке. Овај приступ који има за циљ да олакша вишејезичну сарадњу на Викимедијиним пројектима, повећа одрживост, побољшава корисничко искуство и уводи иновације.
 • Задужбина Викимедија је покренула креирање новог заједничког кодекса понашања у оквиру Викимедијиног покрета. Тренутно је актуелна анкета путем које се може чути глас заједница, мањинских језика и индивидуалаца.


  Медији

 • Менаџерка за сарадњу са институцијама културе, Горана Гомирац, говорила је о конкурсу Викимедије Србије за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у оквиру емисије „Ухвати дан” Радио Београда 1.
 • Рамбо Амадеус је позвао обожаваоце да му помогну око сређивања странице на Википедији тако што ће сами уписати податке који недостају.

Јун


  Образовни програм

 • Завршен је пројекат Википедија у школама у свим образовним институцијама са којима је Викимедија Србије имала сарадњу током протекле школске године. Током јуна и јула месеца биће прегледани сви радови ученика и студената на Вики прјектима.


  ГЛАМ

 • Започет је двомесечни пројекат Википедијанац стажиста у Народном музеју Топлице . За првих месец дана, Википедија на српском језику је увећана за 23 нова чланка, 16 допуњених, док је Викимедијина Остава увећана за 266 фотографија колекције Нумизматике и Етнологије.
 • Викимедија Србије је потписала Меморандум о сарадњи у оквиру ГЛАМ програма са Библиотеком града Београда и тиме ојачала везе и започела рад на припреми нових пројеката.
 • Викимедија Србије је потписала Меморандум о сарадњи и Протокол о сарадњи са Удружењем грађана за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат, који у свом саставу поседује Музеј српске књижевности, Музеј књиге и путовања, Библиотеку Лазић и Дом Легата.


  Подршка заједници

 • Проглашени су победници такмичења ЦЕЕ Пролеће. Такмичење на Википедији у писању чланака о земљама Средње и Источне Европе ове године донело је 571 чланак о разноразним темама. Током два и по месеца, колико је такмичање трајало, унето је скоро 10 милиона бајтова на Википедији на српском језику. Прво место освојио је корисник Intermedichbo, друго место заузео је Strickerin, док је трећу награду добила Љиљана Сундаћ.
 • Поводом Међународног дана заштите животне средине организован је онлајн уређивачки маратон. На маратону је учествовало десеторо учесника, а написано је 30 чланака.
 • Најављена је акција на Википедији о фудбалерима на светском првенству.
 • Организована је акција на Википедији поводом Дана Дунава. Акција је почела симболично 29. јуна, а трајаће до 6. јула. Осим локалног пројекта, активиране су заједнице које раде у земљама кроз које протиче Дунав. Тако су се прикључиле Мађарска, Румунија, Молдавија, Аустрија и Бугарска.


  Вести из покрета

 • Задужбина Викимедија је приказала резултате свог истраживања о потреби ребрендирања и замолила заједнице да дају своје мишљење путем анкете до 7. јула. Многе заједнице су показале негодовање према понуђеним опцијама, што су исказале у отвореном писму.


  Медији

 • Фејсбук тестира приказ Википедија информација у резултатима претраге
 • Правда је писала о Википедији као полуенциклопедији

Maj


  Образовни програм

 • Професорка енглеског језика у Математичкој гимназији, Мирјана Савић-Обрадовић је заједно са Викимедијом Србије аплицирала на конкурс у организацији Завода за унапређивање образовања и васпитања. Наградни конкурс се односи за избор најбољих примера наставе на даљину: Магија је у рукама наставника и организован у циљу показивања иновативности у извођењу наставе у измењеним условима.


  ГЛАМ

 • Викимедија Србије је организовала онлајн уређивачки маратон поводом Међународног дана музеја у трајању од 18. до 24. маја. Овом приликом је написано чак 58 чланака о музејима, уметничким делима и познатим уметницима, допуњена су 3 чланка, а учествовало је 16 учесника. Допуњене и написане чланке можете видети на страни догађаја на Википедији.


  Подршка заједници

 • Објављен је блог пост о акцији тимског писања чланака (АТПЧ). У односу на досадашње акције, АТПЧ се разликује по томе што нема стриктно дефинисану тему, већ је главни циљ подстицање заједничког рада. Организовали су је уредници Николина Шепић и Урош Вићентијевић.
 • У претходном периоду покренуто је сређивање страна на Википедији у вези са такмичењима и уређивачким маратонима. Стране су ажуриране сликама, статистичким подацима, историјом и занимљивостима.
 • Креирана је страна о новој могућности на Википедији - менторству. Осим тога, објављен је и блог пост који објашњава кораке приликом бирања ове опције. Програм менторства је креирао тим који се бави развојем заједнице у Задужбини Викимедија, а све у циљу боље комуникације међу уредницима, а нарочито са онима који започињу прве кораке на Википедији.
 • ЦЕЕ Пролеће 2020 је завршено. Такмичење је трајало од 21. марта до 31. маја. Тренутно је у току оцењивање, након чега ће уследити проглашење победника.


  Вести из покрета

 • Препоруке за спровођење стратегије Викимедијиног покрета из 2018. године су званично објављене. Препоруке су резултат готово двогодишњег интензивног ангажовања девет радних група, састављених од разноликих чланова, у оквиру којих су добијане повратне информације о досадашњем раду. Овим се завршава друга фаза међународног процеса развијања Викимедијине стратегије „Викимедија 2030”. У препорукама су конкретизовани савети у спровођењу стратешких мера које можете видети на блогу Викимедије Србије.
 • Задужбина Викимедија је објавила увођење нових мера борбе против насиља на Википедији. Нове мере ће се односити на санкционисање нетачних информација у чланцима, које су унете да би се повредила нека личност или су засноване на приватном убеђењу уредника, али и на развијање и подржавање безбедног и пријатног уређивачког окружења.

Април


  Образовни програм

 • Одржан састанак Вики амбасадора, студената ангажованих на Образовном програму, који успостављају и јачају везу између образовне институције на којој студирају и Викимедије Србије.
 • Одржана онлајн обука за наставнике основних и средњих школа, чланова Института за модерно образовање, о томе како могу да користе Вики алате за вредновање рада ученика током трајања онлајн наставе у школама.
 • Остварена сарадња са ОШ “Вук Караџић” из Крушевца након одржане онлајн обуке у сарадњи са Институтом за модерно образовање.
 • Започето је реализовање још једног програма праксе за студенте Филозофског факултета у Београду у сарадњи са Центром за развој каријере овог Факултета.
 • Одржана акција сређивања семинарских радова на Википедији. Циљ акције је био сређивање непроверених и лоше написаних радова од стране ученика и студената у оквиру Образовног програма Викимедије Србије.


  ГЛАМ

 • Викимедија Србије је услед смањених активности у оквиру ГЛАМ програма, највећи фокус усмерила ка прављењу нове ГЛАМ брошуре, која ће ускоро бити представљена и обухватаће све важне аспекте програма и остварене успехе.


  Подршка заједници

 • Организован је међународни уређивачки маратон поводом Светског дана Рома на којем је учествовало 50 учесника са 19 језичких верзија Википедије. У оквиру маратона реализована је обука за особе које немају искуства у уређивању Википедије. Резултати пројекта приказани су међународној заједници на Wikimedia Space платформи.
 • Викимедија Србије је подржала акције уредника Википедије и исте промовисала путем блога организације. Актуелне акције у априлу биле су Акција писања чланака о српским и југословенским глумцима и пројекат писања биографија на Википедији.
 • Током априла је приказана и нова опција на Википедији - менторство. Програм менторства је креирао тим који се бави развојем заједнице у Задужбини Викимедија, а све у циљу боље комуникације међу уредницима, а нарочито са онима који започињу прве кораке на Википедији.
 • Радна група за израду стратегије је одржала још један онлајн састанак на коме је разматрала евалуацију тренутне стратегије и стретегије других огранака. Даљи кораци су креирање нацрта стратегије који ће бити доступан члановима заједнице за коментарисање, као и обављање анализа за потребе израде документа.

Март


  Образовни програм

 • На Википедији је 20. марта покренута акција сређивања семинарских радова у циљу сређивања чланака који су написани лошим стилом. Ација траје до 9. априла.
 • У Деветој гимназији у Београду је одржано 14 радионица свима ученицима првог, другог и четвртог разреда. Радионице су одржане у оквиру предмета информатике, а помоћ у одржавању радионица су пружили волонтери Викимедије Србије.
 • Настављена је сарадња са Високом школом електротехнике и рачунарства струковних студија у Београду на којој је одржано 6 радионица. Радионице су одржане уз помоћ Вики амбасадорке.
 • На Економском факултету у Београду су одржане две радионице о Википодацима. Захваљујући овој сарадњи, студенти и студенткиње Економског факултета су се први пут упознали са тим вики пројектом.
 • Одржане су две радионице у ОШ „Бора Станковић” захваљујући успостављеној сарадњи са овом школом. Договор о успостављању сарадње је постигнут након одржаног акредитованог семинара у овој школи.
 • Настављена је сарадња са Математичким факултетом у Београду у оквиру које је одржана једна радионица. Радионица је одржана уз помоћ Вики амбасадора на овом факултету.
 • У канцеларији Викимедије Србије је одржана радионица једној групи студената Географског факултета у Београду. Радионица је одржана у оквиру наставка сарадње.
 • У оквиру наставка сарадње са Рударско-геолошким факултетом у Београду одржана је радионица о Википедији и Википодацима.
 • Услед проглашења ванредног стања и увођења онлајн наставе, одржане су две онлајн радионице у Математичкој гимназији и на Високој школи електротехнике и рачунарства струковних студија у Београду.
 • Организована су три акредитована семинара за наставнике у Техничкој школи у Књажевцу, у Медицинској школи у Прокупљу и у ОШ „Јован Микић” у Суботици. Семинари ће бити одржани након поновног увођења редовне наставе у школама.
 • Са Високом школом електротехнике и рачунарства струковних студија у Београду је постигнут договор о изради треће групе видео туторијала о уређивању Википедије помоћу визуелног уређивача и о Википодацима. Израда туторијала је одложена до поновног увођења редовне наставе у овој школи.
 • Договорен је наставак сарадње са Факултетом организационих наука у Београду, али су активности отказане због увођења ванредног стања.
 • Договорена је сарадња са представницима ГЛАМ Македонија у циљу организовања заједничког кампа за средњошколце у Маврову у Северној Македонији, али је цео камп отказан због опште здравствене ситуације. Било је одабрано петоро ученика Девете гимназије у Београду који је требало да буду учесници кампа.


  ГЛАМ

 • У сарадњи са Адлигат удружењем, које у свом саставу поседује Музеј српске књижевности, Музеј књиге и путовања, Библиотеку Лазић и Дом легата, учествовали смо у организацији Уређивачког маратона под називом Значај српске књижевности и културе. Догађај је, нажалост, отказан, услед проглашења ванредног стања, али се радујемо одржавању истог након стабилизације ситуације.
 • Викимедија Србије и Филозофски факулет Универзитета у Новом Саду су потписале Меморандум о сарадњи у оквиру ГЛАМ програма. Почетне активности ове сарадње су планиране за почетак априла кроз пројекат Википедијанац стажиста, али су одложене до укидања ванредног стања. Част нам је што смо остварили сарадњу са Установом која у свом саставу има другу по величини библиотеку на територији Војводине. Сигурно смо да ће плодови сарадње бити од велике вредности за све нас.
 • Након изузетно продуктивног састанка са представницима Библиотеке града Београда, постигнут је договор о проширењу активности у оквиру дугогодишње сарадње. Услед проглашења ванредног стања, активности су одложене док се ситуација не стабилизује, али нећемо допустити да нас то обесхрабри, већ ћемо се трудити да то време искористимо за детаљно планирање активности.


  Подршка заједници

 • Амбасада Шведске и Викимедија Србије трећи пут организовали су уређивачки маратон Викигеп са намером да се повећа видљивост жена на Википедији и тиме смањи родни јаз који је присутан на интернету. Маратон је подржан од стране Српско-корејског информатичко приступног центра и током њега је написано 45 чланака о истакнутим женама из различитих области.
 • У марту је почело ЦЕЕ Пролеће 2020. Ово међународно такмичење на Википедији организују Викимедијини огранци и заједнице из земаља Средње и Источне Европе. Симболично почиње 21. марта, а траје до 31. маја. Учесници који остваре најбоље резултате и заузму прва три места биће награђени ваучерима за куповину технике у износима од 20, 10 и 5 хиљада динара.
 • Викимедија Србије је расписала конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе и волонтирања. Конкурс је био посвећен пројектима мањег обима за које постоји могућност раста у дугорочне и одрживе пројекте. Трајао је од 20. јануара до 20. фебруара 2020. године. и био је отворен за све појединце, представнике организација, институција културе и образовања. На конкурс је пристигло 13, а одобрено је 6 пројеката који ће званично бити увршћени у пројектне активности Викимедије Србије.
 • Током марта су чланови заједнице и партнери имали прилику да учествују у анкети поводом израде нове стратегије Викимедије Србије. Сви одговори су пажљиво прегледани. Урађена је анализа резултата која је подељена са заједницом и која ће бити узета у обзир приликом дефинисања циљева за период 2021-2023.
 • Викимедија Србије је обавестила заједницу и ширу јавност да су због проглашене пандемије корона вируса (COVID-19), сви догађаји отказани до даљњег. То укључује уређивачке маратоне, окупљања, Викилајв конференцију и Еду Вики камп. Без обзира на труд уложен у организацију ових дешавања и њихов значај, Викимедија Србије је свесна да је тренутно најбитније здравље заједнице. Све вође пројеката су саветовани да исто ураде. Запослени су упућени на рад од куће. Ово не значи да ће бити отказани онлјан догађаји, међу којима су ЦЕЕ Пролеће, акција сређивања семинарских радова и онлајнуређивачки маратон поводом Међународног дана Рома. Чим Светска здравствена организација објави да је пандемија готова, потрудићемо се да се активности, догађаји и пројекти врате у нормалу.
 • Годишњи извештај Викимедије Србије је припремљен, постављен на мету и подељен са заједницом. Извештај је доступан на српском и енглеском језику.


  Медији

 • О родном јазу на Википедији и Уређивачком маратону који је одржан, у сарадњи са Амбасадом Шведске поводом дана жена, Вики Геп-у, извештавали су бројни интернет портали попут Новости, Недељника, Танјуга, који је направио и видео репортажу и бројних других. О Вики Геп-у је писала и Политика у свом штампаном издању, a о овој акцији сте могли чути и на Радио Београд 1, где је, менаџерка пројеката и заједнице, Ивана Маџаревић, дала изјаву.


  Вести из покрета

 • Сви масовни офлајн догађаји Викимедијиног покрета су одложени до престанка пандемије. Међу њима су Викимедијин самит, Викиманија, ЦЕЕ конференција и друге тематске конференције планиране у скорије време. Задужбина Викимедија неће одобравати грантове за догађаје до 15. септембра. Задужбина је у овом случају ставила људе на прво место. О мерама које је преузела прочитајте на овом линку.

Фебруар


  Образовни програм

 • Одржан акредитовани семинар за наставнике у Хемијско-технолошкој и прехрамбеној школи "Жикица Дамњановић" у Смедеревској Паланци.
 • Учествовање на Државном семинару Друштва математичара Србије који је одржан на Економском факултету у Београду са темом Пројектна настава на часовима информатике и математике – могућности Викимедије Србије за додељивање грантова.
 • Одржано шест радионица ученицима Девете гимназије којима је присуствовало преко 80 ученика.
 • Представљен је образовни потенцијал Википедије на панелу Јавни домен, отворени медији, отворено знање који је одржан у Универзитетској библиотеци у Београду.
 • Учествовање на стручном скупу за наставнике у Регионалном центру за стручно усавршавање у Књажевцу у организацији Техничке школе из Књажевца.


  ГЛАМ

 • Глобална кампања уређивања референци 1Lib1Ref завршена је 05. фебруара остваривши сјајне резултате. Ова кампања је пласирала српску заједницу у сам врх вики заједница са унете 4.052 референце, пласиравши је на високо друго место у свету. Чак 5 наших уредника се пласирало на листу од 10 најбољих уредника кампање и тиме у најбољем светлу приказала ангажованост наше заједнице.
 • У сусрет обележавању дана јавног домена, Викимедија Србије је учествовала на панелу Јавни домен, отворени медији, отворено знање и представила ГЛАМ програм и његов потенцијал у сфери слободног садржаја.
 • У глобалној акцији уређивања података о институцијама културе на Википодацима Пронађи ГЛАМ, наши учесници су унели 129.029 података и тиме допринели стварању највеће светске базе података.


  Подршка заједници

 • У фебруару је одржана 23. редовна седница Скупштине. Записник са седнице је доступан на сајту Викимедије Србије.
 • Одржана је прослава 17 година Википедије на српском језику. Током прославе представљене су најзанимљивије статистике и најављене су акције, уређивачки маратони и такмичења на Википедији.
 • Викимедија Србије је покренула процес израде нове стратегије за период 2020-2023. Први корак је укључивање заједнице. Анкета у оквиру које волонтери могу исказати мишљење где виде организацију у наредне три године је послата кроз стандардне комуникационе канале. Рок за попуњавање анкете је 10. март, 23:59.
 • Пријаве за Викилајв стипендије су отворене! Шеста конференција уредника Википедије биће одржана 9. и 10. маја у Српско-корејском информатичко приступном центру, Добрињска 11. Викимедија Србије је припремила 20 стипендија које ће током трајања конференције покрити трошкове, смештаја, пута и хране учесника. Осим тога, учесници могу предложити или пријавити тему која ће бити саставни део програма конференције. Заинтересовани се могу пријавити путем формулара до 15. марта, 23:59.
 • Покренута је организација Викигеп догађаја. Викигеп у Србији ће ове године имати два уређивачка догађаја која ће бити организована у сарадњи са Шведском амбасадом. Један је у Београду, 9. марта, а други у Новом Пазару 27. маја, у оквиру конфереције How to make equality sustainable?.


  Медији

 • Резултати глобалне кампање уређивања референци 1Lib1Ref су веома добро медијски пропраћени. РТС, Блиц, Данас и многи други портали су пренели успешне резултате Википедије на српском језику. О акцији се могло прочитати и у штампаном издању Политике и Просветног прегледа, као и пратити гостовања Горане Гомирац на телевизијама Н1, РТС, Прва ТВ, Пинк и Студио Б. Резултати су пренети и на Радију 202. у емисији ,,Обрати пажњу”.
 • О представљању новог система ажурирања чланака помоћу вештачке интелигенције писали су Оригинал магазин, ПЦ Пресс, Србија Данас и многи други.
 • Портал Омладински радио је писао о TheWikiGame игрици у којој је потребно у неколико корака преко линкованих појмова у чланцима дођете до задатог чланка.


  Вести из покрета

 • Позив за учешће у програмском одбору ЦЕЕ конференције је отворен. Ове године, место скупљања Википедијанаца и Викимедијанаца из Средње и Источне Европе биће Охрид. У почетној фази организације потребно је оформити прогрмски одбор, чији ће чланови имати задатке попут расписивања позива за подношење презентација, преглед пристиглих предлога, комуникација са предавачима и финално обликовање програма. Заинтересовани се могу пријавите слањем мејла Кирилу Симеоновском (kiril.simeonovski@gmail.com).
 • Отворен је позив за стипендије за највећу конференцију Википедијанаца - Викиманију. Викиманија 2020 ће се ове године одржати у Бангкоку, а сви заинтересовани могу више информација прочитати на овом линку.

Јануар


  Образовни програм

 • Одржано је пет радионица са ученицима ОШ Јован Стерија Поповић у оквиру пројекта Школарци раде на занимљивом Вики чланку.
 • Одржане су четири радионице ученицима четврте године у Деветој гимназији у оквиру наставка сарадње са овом школом. Ове године ће у пројекту Википедија у школама учествовати сви наставници информатике који раде у овој школи.
 • Одржан је акредитовани семинар за наставнике у Институту за модерно образовање.
 • Остварена је сарадња са Факултетом за информационе технологије Алфа БК Универзитета.


  ГЛАМ

 • У сусрет рођендану Википедије на енглеском језику, 15. јануара је отпочела глобална Кампања уређивања референци - 1Lib1Ref, и трајаће до 05. фебруара. У оквиру ове кампање су одржане две радионице уређивања референци, прва се одржала у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић, док је друга била на Дечијем одељењу Библиотеке града Београда.
 • Викимедија Србије је аплицирала на Кампања уређивања референци за финансирање или суфинансирање пројеката из области дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва у 2020. години код Министарства културе и информисања са пројектом Википедијанац стажиста.


  Подршка заједници

 • Организован је 19. рођендан Википедије на енглеском језику. Прослава се одржала у канцеларији Викимедије Србије. Током ње су представљене најважније статистике са овог пројекта у 2019. години. Такође је додељена награда у виду ваучера за куповину књига у износу од 5.000 РСД Википедијанки године, Марини Симић.
 • Објављен је позив за доделу микрогрантова Викимедије Србије за 2020. годину. Конкурс је посвећен пројектима мањег обима за које постоји могућност раста у дугорочне и одрживе пројекте. Пријаве су отворене до 20. фебруара 2020. године.
 • Викимедија Србије се у јануару прикључила глобалној акцији писања чланака на тему људских права. Акција је организована на Википедији на српском језику и трајала је од 23. до 30. јануара. Укупно је написано и допуњено 105 чланака од стране 10 учесника. Корисници који су написали бар 5 чланака добили су споменицу након завршетка акције, а победник акције је уредник Intermedichbo са највише написаних чланака (33). Викимедија Србије је од 30. јануара на новој адреси - Кнеза Милоша 80. Нова канцеларија је погоднија за окупљања, обуке и догађаје за волонтере.


  Медији

 • Једна од најважнијих вести у медијима у јануару било је укидање блокаде Википедије у Турској. Ову вест објавили су бројни портали попут Н1, Блица, Б92 и многи други.
 • Кампања 1либ1реф медијски је веома добро пропраћена. Данас, Наслови, РТВ и многи други објавили су вест о покретању ове акције на Википедији на српском. Акција је пропраћена у штампаном издању Дневника и Политике, као и у оквиру гостовања Горане Гомирац у емисији Србија онлајн, на КЦН-у.
 • Објављене су најчешће претраге на Википедији у 2019. години.


  Вести из покрета

 • У јануару је укинута блокара Википедије у Турској. Уставни суд Турске пресудио је против забране приступа Википедији рекавши да она крши права и слободе. Високи суд је тражио да Анкаре да уклони блокаду одмах.

2019

Децембар


  Образовни програм

 • Завршена је израда туторијала о уређивању Википедије у сарадњи са Високом школом електротехнике и рачунарства струковних студија у Београду. Туторијали су објављени на Јутјуб каналу Викимедије Србије и на Викимедијиној остави.
 • Остварена је сарадња са ОШ Стеван Синђелић у Београду у оквиру које је 110 ученика седмог и осмог разреда прошло радионице о уређивању Википедије. Ученици ће убацивати референце у чланке без извора на Википедији.
 • Завршен је пројекат на Факултета за спорт Универзитета Унион-Никола Тесла “Олимпијски спортови кроз историју”. Пројекат је финансиран годишњим грантом Викимедије Србије.


  ГЛАМ

 • Завршен је програм стажирања у Заводу за заштиту споменика културе у Зрењанину. Изабрани стажиста Александар Радловачки је написао преко 50 чланака, дигитализовао три књиге и обогатио Викимедијину оставу са преко 400 мултимедијалних датотека. Резултати стажирања подељени су у блог посту.
 • Програм стажирања Викимедије Србије по први пут је спроведен у образовној институцији и то у најстаријој гимназији у Србији – Карловачкој гимназији у Сремским Карловцима. Током стажирања написано је 70 нових чланака на Википедији на српском језику. 227 чланака је илустровано са 328 фотографије. Чак 420 мултимедијалних датотека је постављено на Викимедијину оставу, платформу која је коришћена у раду и са које корисници могу преузети материјал. Поред овог, дигитализовано је и објављено пет књига. Резултати стажирања подељени су у блог посту .


  Подршка заједници

 • У уторак, 3. децембра, Викимедија Србије је прославила 14 година постојања . На рођендану су представљени остварени резултати у 2019. години, приказан је нови сајт организације и представљена је нова запослена на позицији Менаџера за сарадњу са институцијама културе. На крају прославе је проглашен најбољи пројекат за 2019. годину Вики чува шуме и удељене су симболичне награде за доприносе Вики заједници - студентима ФОНИС-а који су радили на изради сајта и уредницима Википедије који су покренули апликацију Дискорд.
 • На рођендану је представљен нови сајт Викимедије Србије који је креиран од стране партнера организације - студентске организације ФОНИС, односно студената који су активни у тој организацији. Нови сајт је приступачнији и једноставнији за сналажење и коришћење.
 • Израђен је извештај са ЦЕЕ конференције која је ове године одржана у Београду. У извештају су истакнуте најважније активности имајући у виду постављене фокусе. Осим наративног дела, постављене су финансијски извештај и резултати евалуационе анкете.
 • Проглашени су победници такмичења на тему знаменитих жена које је одржано у новембру. Такмичење је донело Википедији на српском 165 чланака. Шеснаест учесника написало је 142, а допунило 23 чланка на тему знаменитих жена. Укупно је додато 2.844.242 бајта. Прво место освојио је корисник МареБГ, друго место заузела је Милица Буха, док ће трећу награду добити корисник Пинки.
 • Одржана је двадесет друга ванредна седница Скупштине Викимедије Србије. На овој седници, Скупштина је именовала Мирослава Лоција за Председника Удружења у двогодишњем мандату. Чланица Удружења, Теодора Лукић, именована је за чланицу Управног одбора. У складу са недавно усвојеним Законом о заштити података о личности, усвојен је Правилник о заштити података о личности. Детаљан преглед са Двадесет друге ванредне седнице Скупштине Удружења можете погледати на сајту Удружења.
 • Одржан је тим билдинг чланова Управног одбора и запослених. Учесници су време провели у Асталу, па потом у оближњем кафићу.

Новембар


  Образовни програм

 • Настављена је сарадња са Филолошким факултетом у Београду у оквиру које су одржане четири радионице студентима на предмету Информациона писменост. Радионице је организовао и реализовао Вики амбасадор на овом факултету Немања Антанасијевић.
 • Настављена је сарадња са Географским факултетом Универзитета у Београду. Овим поводом су одржане две радионице у Универзитетској библиотеци “Светозар Марковић”.
 • Одржан је акредитовани семинар за наставнике на Филозофском факултету у Нишу. Учествовало је 22 наставника из основних и средњих школа из Ниша и околине.
 • Одржан је акредитовани семинар за наставнике у ОШ Данило Киш у Београду.
 • Одржан је акредитовани семинар за наставнике у ОШ Бора Станковић у Београду.
 • Одржана је радионица ученицима Техничке школе у Књажевцу, коју је самостално држала волонтерка Јована Милић. Ученици четвртог разреда ће писати чланке у оквиру предмета Пружање услуге смештаја у сеоском домаћинству.


  ГЛАМ

 • Завршено је стажирање у Карловачкој гимназији. Википедијанац стажиста Александар Тумарић је од 1. октобра до 1. децембра 2019. године радио у Карловачкој гимназији на дигитализацији старих и ретких књига, разгледница, плаката и фотографија и њиховом постављању на Викизворник и у Викимедијину оставу. Током стажирања написано је укупно 70 нових, а илустровано 227 чланака. Дигитализовано је 5 књига и постављено 415 фотографија.
 • У току је стажирање у Заводу за заштиту споменика културе Зрењанин. Сви резултати могу се пратити на страни стажирања на Википедији.
 • Горана Гомирац је изабрана за нову менаџерку за сарадњу са институцијама културе. Горана је волонтирала на Викилајву и ЦЕЕ конференцији и прошла је кроз процес селекције. Рад ће започети у јануару 2020.


  Подршка заједници

 • Викимедија Србије имала је представника на састанку групе за подржавање волонтера. Састанак је одржан у Цириху, од 17. до 19. новембра, а током њега су предствављене различите активности Викимедије Србије.
 • Такмичење на Википедији на тему знаменитих жена реализовано је у току новембра. Тренутно је у току оцењивање, а након тога следи проглашење победника. Резултати се могу пратити на страни такмичења на Википедији.
 • Небојша Ратковић и Ивана Маџаревић одржали су радионицу уређивања Википедије на ПССОХ (Примена отвореног софтвера и хардвера) конференцији на ЕТФ-у. Материјали су доступни на овом сајту.
 • У току је израда извештаја за ЦЕЕ конференцију. У међувремену је написан блог пост о догађају на новој платформи Wikimedia Space, постављени су сви видео снимци са сесија на Оставу, креиран је промо видео и сумирани су резултати евалуационог упитника.

Октобар


  Образовни програм

 • Одржан је акредитовани семинар за наставнике у средњој школи и гимназији Архимед у Београду. На семинару је учествовало 16 наставника из различитих основних и средњих школа. Осим тога, добијено је неколико предлога за сарадњу на пројекту Википедија у школама и неколико предлога за нове акредитоване семинаре који ће бити одржани у наредном периоду.


  ГЛАМ

 • Започето је стажирање у Карловачкој гимназији. Википедијанац стажиста Александар Тумарић од 1. октобра до 1. децембра 2019. године радиће у Карловачкој гимназији на дигитализацији старих и ретких књига, разгледница, плаката и фотографија и њиховом постављању на Викизворник и у Викимедијину оставу. Осим тога, стажиста ће организовати обуке уређивања Википедије за запослене у Гимназији.
 • Викимедија Србије је објавила оглас за менаџера за сарадњу са институцијама културе. Особа на овој позицији ће радити на успостављању нових и јачању постојећих сарадњи са истакнутим институцијама културе у циљу повећања корпуса слободног знања кроз ослобађање докумената, фотографија, списа и других видова писаног материјала. Оглас је трајао до 21. октобра, а процес селекције је у току.
 • Уговорена је сарадња са Заводом за заштиту споменика културе Зрењанин у оквиру програма стажирања. Викимедија Србије и Завод су потписали меморандум о сарадњи. Програм стажирања почеће 6. новембра и трајаће месец дана. Одабрани стажиста је Александар Радловачки.


  Подршка заједници

 • У октобру су проглашени победници такмичења на тему глуме. Такмичење је резултирало са 165 чланака, од којих је 129 нових, а 36 допуњених. Надметање је трајало месец дана – од 2. септембра до 2. октобра и обогатило је Википедију са 5.729.001 бајтом. Прво место освојио је корисник Миљан Симоновић, друго место заузела је Милена Миленковић, док ће трећу награду добити Николина Шепић. Осим прве три награде, Викимедија Србије додељује две посебне награде у виду карти за позориште корисницима Lotom и Shiny. Жири су чинили искусни уредници Википедије: Мирослав Лоци, Марко Адам и Теодора Лукић.
 • У Београду је од 11. до 13. октобра одржана конференција уредника Википедије и волонтера Викимедије из Средње и Источне Европе коју су организовали Викимедија Србије и Задужбина Викимедија. Конференцију су отворили Филип Маљковић, председник Викимедије Србије, Валери Да Коста, шефица тима за ангажовање заједнице Задужбине Викимедија, Ирини Рељин, помоћница министра трговине, туризма и телекомуникација и Ивана Маџаревић, менаџерка пројеката и заједнице Викимедије Србије и организаторка конференције. Објављен је и блог пост ( сајт) у коме се могу видети утисци и главни сегменти програма.
 • Покренута је организација последњег такмичења на Википедији у 2019, у организацији Викимедије Србије. Тема такмичења је знамените жене, а трајаће од 1. новембра до 1. децембра. Сви заинтересовани се могу пријавити на страни такмичења на Википедији.
 • Филип Маљковић је одржао предавање о Википодацима на ПССОХ (Примена отвореног софтвера и хардвера) конференцији на ЕТФ-у. Уговорена је и радионица уређивања Википедије која ће бити одржана у постконференцијским данима (2. новембар).
 • У окторбу је у оквиру микрогрант пројекта Пољопривредне науке у Србији отворена изложба о др Ђорђу Радићу, у Универзитетској библиотеци “Светозар Марковић”.
 • Окупљање волонтера са ЦЕЕ конференција одржано је у клубу Астал.

Септембар


  Образовни програм

 • Одржан је акредитовани семинар у Институту за модерно образовање којем је присуствовало 18 наставника из различитих београдских основних школа, средњих школа и предшколских установа
 • Одржан је акредитовани семинар за наставнике на Филозофском факултету Универзитета у Нишу којем је присуствовао 21 наставник из Ниша, Прокупља и Књажевца
 • Одржана је радионица за студенте прве године Математичког факултета Универзитета у Београду у оквиру предмета Техничко и научно писање. Радионица је одржана у сарадњи са професорком Јеленом Граовац.


  ГЛАМ

 • Уговорена је сарадња са Карловачком гимназијом у оквиру пројекта Википедијанац стажиста. Александар Тумарић стажираће у најстаријом гимназији од 1. октобра до краја новембра. Ово ће уједно бити последње стажирање у оквиру пројекта који је пдоржан и финансиран од стране Министарства културе и информисања.
 • У току су преговори са Историјским архивом у Нишу ради потенцијалне сарадње и покретања програма стажирања у овој институцији. Уколико договор буде постигнут, стажирање ће бити обављено у новембру.


  Подршка заједници

 • У понедељак, 2. септембра почело је такмичење на Википедији на тему глуме . Такмичење траје месец дана, након чега ће сви учесници бити оцењени, а они са највише бодова биће проглашени за победнике. Награде су ваучери за куповину технике и карте за позориште.
 • Филип Маљковић је доставио детаљан извештај са јубиларне 15. Викиманије која је ове године одржана у Стокхолму од 16. до 18. августа.
 • Током септембра је одржан уређивачки маратон Вики воли прајд. Написано је 40 нових чланака. Од 20 учесника, 9 њих је први пут уређивало Википедију. У оквиру овог пројекта прикупљено је и постављено 89 фотографија са Прајда.
 • Објављени су резултати акције Југо фудбал. Акција је трајала од 30. августа до 15. септембра 2019. године. Циљ акције био је прављење и проширивање чланака о фудбалским репрезентативцима и тренерима Југославије, свим осталим југословенским фудбалерима и фудбалским тренерима, као и чланцима везаним за југословенски фудбал.
 • Објављени су резултати конкурса за волонтерске пројекте Викимедије Србије. Конкурс је трајао од 2. јула до 5. августа 2019. и био је отворен за све појединце, представнике организација, институција културе и образовања. На конкурс је пристигло 17, а одобрено је 7 пројеката који ће званично бити увршћени у годишњи план Викимедије Србије.

Август


  Образовни програм

 • Одржана је радионица о уређивању Википедије за наставнике у оквиру Летње ИТ школе за наставнике . Радионица је одржана у Институт за модерно образовање.


  ГЛАМ

 • Успешно је завршено стажирање у Музеју војвођанских Словака . За време стажирања Александар је написао чланке о установама културе Словака у Србији (позоришта, штампарија), манифестацијама (позоришни фестивали, фолклорни фестивали), штампи на словачком језику (недељник, дечји часописи), као и биографије значајних личности из редова словачке националне заједнице. Укупно је написано 70 чланака на Википедији, постављене су 363 датотеке, 231 нова датотека искоришћена је за илустрацију чланака на Википедији, а 97 чланака је илустровано. За време стажирања организована је обука уређивања Википедије за представнике установа културе у Бачком Петровцу.
 • Завршен је и двомесечни програм стажирања у Историјском архиву Неготин. Током овог програма написано је и допуњено 75 чланака, постављено је 400 фотографија и 5 књига међу којима су:
 • Летопис Тимочке епархије, уредник протојереј Драгиша Љ. Милетић, 1930.
 • Електрична индустрија у Србији, Ђорђе М. Станојевић, 1901.
 • Зборник прилога за познавање Тимочке Крајине, Маринко Станојевић, 1931.
 • Наука о чувању здравља, др Јован Валента, Београд, 1864.
 • Стара Србија и Македонија, Спиридон Гопчевић, 1890.


  Подршка заједници

 • Филип Маљковић, Миљан Симоновић, Мирослав Лоци и Ивана Маџаревић учествовали су на највећој међународној конференцији уредника Википедије - Викиманији 2019 . Ове године одржана је у Стокхолму од 14. до 18. августа. Представници Викимедије Србије одржали су неколико презентација и говора у циљу размене искуства и промоције рада Викимедије Србије.
 • У току су припремне активности за ЦЕЕ конференцију која ће се одржати у Београду од 10. до 13. октобра. Уведен је претконференцијски дан у циљу развијања вештина учесника. Програм ће похађати 20 учесника, а биће вођен од стране Асафа Бартова из Задужбине Викимедија.
 • У току су финалне припреме за лансирање новог званичног сајта Викимедије Србије .
 • У току је израда годишњег плана Викимедије Србије . На конкурс је пристигло 17 предлога, од којих је пет одбијено, а осталих 12 пролазе кроз други круг селекције.
 • У среду, 28. августа, одржано је окупљање уредника Википедије и других волонтера Викимедије Србије.
 • У августу је покренута иницијатива за организацију такмичења на тему глуме на Википедији . Такмичење почиње 2. септембра и траје месец дана.

Јул


  Образовни програм

 • Одржан је још један Еду Вики камп. Ове године камп је организован од 15. до 18. јула у Кладову. Учествовало је 17 студената из различитих делова Србије. Током кампа су учесници имали прилику да се упознају са програмима и пројектима Викимедија Србије, али и да усаврше своје вештине које ће им помоћи у даљем волонтерском ангажовању у Викимедији Србије.


  ГЛАМ

 • Успешно је завршен програм стажирања у Музеју војвођанских Словака . Током два месеца Википедијанац стажиста Александар Тумарић је написано 70 чланака на Википедији, поставио 363 датотеке на Викимедијину оставу. Од 363 датотеке, 231 нова датотека искоришћена је за илустрацију чланака на Википедији, а 97 чланака је илустровано. Такође, у институцији је организована обука уређивања Википедије која је резултирала са пет нових уредника.
 • Завршено је и стажирање у Српском народном позоришту . Током стажирања, Јелена Латов Папић написала је и допунила 37 чланака. Институција је ослободила 515 фотографија, а 67 чланака је њима илустровано.
 • Програм стажирања у Историјском архиву у Неготину почео је 1. јула и трајаће до 1. септембра. Википедијанка стажисткиња Сузана Михајловић Јовановић је током јула активно радила на писању чланака и дигитализацији. Резултате њеног рада можете пратити на страни стажирања на Википедији.


  Подршка заједници

 • Викимедија Србије је припремила шестомесечни извештај о свим реализованим активностима и пројектима. Извештај је доступан на мети на српском и енглеском језику. Поред конкретних резултата извештај садржи успешне приче, научене лекције и утиске волонтера о организованим пројектима.
 • У јулу је објављен конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката Викимедије Србије 2020. Конкурс је трајао од 2. јула до 5. августа 2019. и био је отворен за све појединце, представнике организација, институција културе и образовања. На конкурсу је пристигло 17 предлога пројеката.
 • Викимедија Србије је подржала акција референцирања чланака коју је организовала група уредника Википедије.
 • ЦЕЕ конференција 2019 - регистрација за конференцију је продужена до 3. августа, док чланови ЦЕЕ заједнице могу да предлажу теме за програм до 10. августа.

Јун


  Образовни програм

 • Одржана је завршна радионица са ученицима ОШ “Јован Стерија Поповић” током које су уносили чланке на Википедији. Радионица је део пројекта Вики школарац који већ другу годину за редом у овој школи реализује наставница Сања Јечменица.
 • У ЕУ инфо центру је одржана радионица “Знањем против трговине људима” у сарадњи са УНИТАС фондом, Министарством трговине, туризма и телекомуникација и Црвеним крстом Србије. Учесници су после одржаних предавања и дискусије писали чланке на Википедији на српском језику на тему трговине људима.
 • Завршен је позив за учеснике Еду Вики кампа, након чега су одабрани учесници који ће ове године учествовати на Еду Вики кампу у Кладову. Камп ће бити одржан од 15-18. јула.


  ГЛАМ

 • Почео је програм стажирања у Музеју војвођанских Словака. Током два месеца Википедијанац стажиста Александар Тумарић радиће на дигитализацији музејских збирки, постављању ослобођених фотографија на Викимедијину оставу, као и на увећању садржаја Википедије на српском језику, из литературе и извора доступних у музеју. Програм финансира Министарство културе и информисања Републике Србије.
 • Настављено је стажирање у Српском народном позоришту. Програм ће трајати и током јуна, чиме ће вики пројекти добити још више слободних фотографија уметника и представа из ове еминентне културне установе.
 • Завршене су све припреме за почетак програма стажирања у Историјском архиву у Неготину. Википедијанка стажисткиња Сузана Михајловић Јовановић ће током јула и августа реализовати овај програм, који такође финансира Министарство културе и информисања.


  Подршка заједници

 • Проглашени су победници такмичења ЦЕЕ Пролеће. Такмичење на Википедији у писању чланака о земљама Средње и Источне Европе ове године донело нам је 475 чланака о разноразним темама. Током два и по месеца, колико је такмичање трајало, унето је скоро 9 милиона бајтова на Википедију на српском језику. Прво место освојио је корисник Stefantene, друго место заузео је Konkvistador, док ће трећу награду добити Vilena66. Осим прве три награде, Викимедија Србије додељује две посебне награде у виду ваучера од 2.000 РСД за куповину књига Марини Симић за најбољи чланак и корисници Shiny за чланак са највише референци.
 • Представници Викимедије Србије поднели су презентације за Викиманију која ће се одржати у Стокхолму. Поднете теме су следеће:
 • Small grants for great results
 • Valuable resources for greater impact
 • The right way of recruiting students and quality learning
 • Serbian Ministry of Culture supporting GLAM
 • Одржан је уређивачки маратон на тему спорта. Маратон је организован у Српско-корејском Информатичко приступном центру, а резултирао је са 35 нових чланака и 3 допуњена.


  Медији

 • Медији у Србији су у јуну извештавали о лошем потезу маркетиншке агенције Лео Барнет, која је промовисала клијента спортске опреме тако што је вандализовала странице на Википедији. Писало се и о блокади Википедије у Кини, а није заобишао и један сензационалистички наслов о брисању чланка о трговини људским органима на Википедији на енглеском језику.


  Вести из покрета

 • Викимедијина заједница се припрема за Викиманију - годишњу конференцију посвећену Википедији. Ове године ће се одржати у Стокхолму, од 14. до 18. августа.
 • Поводом двогодишње блокаде Википедије на турском језику, и поднете молбе Европском суду за људска права, кампања за слободан приступ знању и Википедији се наставља. Овога пута су људи замољени да одговоре како би функционисали без Википедије.
 • Изабрана су два нова члана Управног одбора Задужбине Викимедија . То су Шани Евенштајн Сигалов из Израела и Наталија Тимкив из Украјине. Шани се први пут кандидовала за ову позицију, након дугог низа успешних година у Викимедијном покрету, док је Наталији мандат продужен.
 • Покренут је нови пројекат Wikipedia Space - место намењено дељењу новости, идеја и искуства у Викимедијином покрету.

Мај


  Образовни програм

 • Објављен је позив за учеснике у Еду Вики кампу који ће ове године бити одржан у Кладову од 15. до 18. јула. Будући да је камп посвећен учесницима који намеревају да се укључе у тим образовног програма, предност ће имати ученици завршне године средњих школа и студенти. Сви заинтересовани се могу пријавити попуњавањем овог формулара до 16. јуна 2019. године.
 • Обновљена је сарадња са Факултетом за физичку хемију где је одржана радионица о уређивању Википедије. Радионица је одржана у сарадњи са Центром за научно-истраживачки рад.
 • Одржана је радионица ученицима ОШ Јован Стерија Поповић у оквиру наставка сарадње са професорком Сањом Јечменицом, добитницом награде на конкурсу за наставнике основних школа „Дигитални час“ за пројекат Вики школарац. Награда се додељује под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација.
 • Остварена је сарадња са катедром за скандинавске језике на Филолошком факултету у Београду. Радионица је одржана за заинтересоване студенте у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић.
 • У оквиру сарадње са Црвеним крстом Србије и Унитас фондом, одржана је радионица са студенте Правног факултета у Београду. Радионица је организована у сарадњи са Правном клиником овог београдског факултета.
 • Завршен је програм стажирања за студенте Филозофског факултета у Београду. Програм стажирања се реализује у сарадњи са Центром за развој каријере овог факултета. Програм је реализован трећи пут од почетка 2018. године.
 • На позив Београдског центра за безбедносну политику, одржана је радионица у овој организацији у оквиру пројекта реформе сектора безбедности. Пројекат је подржан од стране Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), чији су представници такође учествовали на радионици.
 • Одржана је радионица о уређивању Википедије на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, чиме је Викимедија Србије остварила сарадњу са још једним великим универзитетским центром. Радионицу су самостално реализовали Марина Симић, учесница Еду Вики кампа 2018. године и Александар Тумарић, Википедијанац стажиста.
 • Први пут је одржана радионица на Педагошком факултету у Сомбору Универзитета у Новом Саду. Радионицу о уређивању Википедије су самостално организовали и водили Немања Антанасијевић, Вики-амбасадор на Филолошком факултету у Београду, и Теодора Лукић, Вики-амбасадорка на Биолошком факултету у Београду.
 • Остварена је сарадња са Седмом гимназијом у Београду на предмету Историја. Радионица је одржана након акредитованог семинара током ког су се наставници заинтересовали за учествовање на пројекту Википедија у школама. Радионица је одржана и на предмету Руски језик. Радионице је организовала Теодора Лукић.
 • У сарадњи са Црвеним крстом Србије, Унитас фондом и ЕУ инфо центром у Београду биће одржана једнодневна радионица о уређивању Википедије на тему борбе против трговине људима у земљама Европске Уније. Радионица ће бити одржана 14. јуна 2019. у просторијама ЕУ инфо центра, а целокупан догађај је подржан од стране Министарства трговине, туризма и телекомуникација.


  ГЛАМ

 • Почело стажирање у Српском народном позоришту у Новом Саду. Вики стажисткиња Јелена Латов Папић ће у наредном периоду постављати ослобођене фотографије на Викимедијину оставу, илустровати постојеће чланке, и креирати нови и допунити постојећи садржај на Википедији на српском језику из извора који су доступни у Позоришту.


  Подршка заједници

 • У мају је oтворена је регистрација за ЦЕЕ конференцију и трајаће до 20. јула. Већина огранака и заједница има могућност слања два представника. Коначан списак учесника биће објављен почетком августа. За све оне који су сигурни да ће ићи нарављен је Фејсбук догађај где могу пратити новости поводом конференције.
 • У трећој недељи маја организован је Вики штанд на Сајму летњих могућности. Сајам летњих могућности је реализован од стране Портала млади са жељом да прикаже дешавања у која се могу укључити студенти и млади током лета. Викимедија Србије је представила пре свега Еду Вики камп за који је објављен позив за пријављивање, али и остале активности у оквиру програма - стажирања, уређивачке маратоне, такмичења на Википедији и сл.
 • Мајско окупљање заједнице одржано је 22. маја у канцеларији Викимедије Србије.
 • Заказан је уређивачки маратон на тему спорта за уторак, 11. јун у Српско-корејском Информатичко приступном центру. Током уређивачког маратона учесници ће писати о спортистима, спортским дисциплинама, такмичењима и сл.


  Медији

 • Мајска главна вест у српским медијима била је блокада приступу Википедији у Кини. Забележено је 50 објава.
 • Портал млади поделио вест о Едувики кампу.
 • Нишке Народне новине писале о такмичењу ЦЕЕ пролеће.


  Вести из покрета

 • Задужбина Викимедија поднела Европском суду за људска права молбу за укидање блокаде Википедије у Турској. Такође се и од Кине захтева да својим становницима омогући приступ овој онлајн енциклопедији.
 • Лари Сангер, суоснивач Википедије, оценио да је Википедија оштећена, а њен садржај контролисан од стране посебних интересних група.

Април


  Образовни програм

 • Одржано је осам радионица о уређивању Википедије на Високој школи електротехнике и рачунарства струковних студија у Београду које је прошло 138 студената. Радионице су организоване у оквиру наставка вишегодишње сарадње са овом институцијом.
 • Одржана је радионица о уређивању Википодатака на Високој школи електротехнике и рачунарства струковних студија у Београду. Радионица је одржана у циљу популаризације овог пројекта међу студентима ове школе.
 • Отпочео је програм праксе за студенте Филозофског факултета Универзитета у Београду. Ово ће бити трећи пут да Викимедија Србије реализује овај модел сарадње са Филозофским факултетом који подразумева да студенти узму учешћа у онлајн и офлајн активностима под менторством Вики амбасадора Милоша Тодоровића.
 • Одржана је радионица о уређивању Википедије на Филозофском факултету у Нишу у оквиру недеље Департмана за педагогију. Радионица је одржана на предлог професорки Јелене Петровић и Марине Ћирић коју су током 2018. године успешно реализовале пројекат за који су добиле годишњи грант Викимедије Србије.
 • Одржан је акредитовани семинар за наставнике у Институту за модерно образовање у Београду.
 • Одржана је радионица на Филолошком факултету у Београду у оквиру предмета Књижарство. Сарадњу је остварио Вики амбасадор на овом факултету, Немања Антанасијевић, који је самостално и реализовао радионицу.
 • Oдржане су радионице на Факултету организационих наука у оквиру предмета Енглески 2. Обуку је прошло 150 студената, од којих ће 100 преводити чланке, а 50 њих ће вршити лектуру и коректуру, односно исправљаће грешке које су приликом превођења и писања чланака правиле њихове колеге.
 • Одржане су три радионице о уређивању Википедије у Угоститељско-туристичкој школи на иницијативу Катарине Џајић, професорке Агенцијског и хотелијерског пословања. Обуку је прошло 75 ученика.
 • Остварена је сарадња са Факултетом за физичку хемију у оквиру које ће бити организоване радионице за студенте овог факултета. Радионица ће бити реализована 14. маја.
 • Одржана је радионица о уређивању на Педагошком факултету у Врању Универзитета у Нишу коју је самостално организовала Марија Јордановић. Радионица је одржана у оквиру наставка сарадње са овом институцијом.


  ГЛАМ

 • Министарство културе и информисања Републике Србије одобрило је и ове године Викимедији Србије средства за финансирање програма стажирања. На Конкурсу за финансирање или суфинансирање пројеката из области дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва за 2019. годину Викимедији је одобрен предлог за три двомесечна стажирања, односно 450.000 динара за реализацију пројекта.
 • Народни музеј у Зрењанину, Историјски архив у Наготину и Музеј војвођанских Словака у Бачком Петровцу су три институције са којима је постигнут договор о реализацији програма стажирања током године. С тим у вези расписан је и конкурс за ангажовање стажиста у Неготину и Зрењанину. Предност имају искусни уредници Википедије.


  Подршка заједници

 • Пета конференција уредника Википедије одржана је 20. и 21. априла у Српско-корејском Информатичко приступном центру. Скоро 100 волонтера, уредника Википедије и новајлија је посетило конференцију и пропратило дводневни програм. Бројне теме су покривене, од техничких ствари, практичних алата, преко примера из праксе у оквиру Образовног и ГЛАМ програма, до тренинга комуникације. Читав програм се налази на страни на Википедији, а општи утисци су пренети путем блог поста. На Викилајву је додељена награда Бранислав Јовановић. Добитник је дугогодишњи уредник Википедије и волонтер у оквиру организације Викимедије Србије - Горан Обрадовић. Осим формалног дела, дружили смо се у канцеларији Викимедије Србије и у клубу Прозор уз пратећи квиз. Фотографије су доступне на Викимедијиној остави.
 • Током априла ажурирана је страна на мети за ЦЕЕ конференцију путем које можете пратити развој програма. Отворен је позив за подношење презентација и трајаће до 30. јуна, а ускоро се очекује и отварање регистрација.


  Медији

 • Ивана Гусларевић на ТВ Коперникус најавила конференцију Викилајв, али говорила и о ГЛАМ програму, подршци Министарства културе, као и контроверзама када је реч о Википедији.
 • Конференција Викилајв била је у фокусу медија у априлу. О овом дводневном дружењу Википедијанаца извештавали су Танјуг, Политика (штампано издање), Вечерње новости, ТВ Хепи, Дневник, РТВ...


  Вести из покрета

 • Викимедијина породица добила је још једног члана. Оформљен је званични огранак у Јужној Кореји - Викимедија Кореје.
 • Крајем марта одржан је Викимедија Самит у Берлину, који је окупио око 200 викимедијанаца који су разговарали о будућности Викимедијиног покрета. Представник Викимедије Србије на овој конференцији је био Филип Маљковић.
 • Питер Болдвин и Лизбет Роусинг, чланови Управног одбора пројекта Wikimedia Endowment донирали 3.5 милиона долара за очување Википедије и других вики пројеката. Овај брачни пар је раније донирао пет милиона долара Задужбини.
 • Немачки суд наложио уклањање податка из чланка на Википедији за које се тврде да су клеветнички, али, још занимљивије, наложено је да се спорна измена мора уклонити чак и из историје измена на чланку.

Март


  Образовни програм

 • Одржана радионица на Факултету за спорт Универзитета Унион-Никола Тесла у оквиру пројекта Олимпијски спортови кроз историју. За овај пројекат одобрен је годишњи грант Викимедије Србије.
 • Одржана је радионица о уређивању Википодатака у Математичкој гимназији у Београду у оквиру предмета енглески језик. Радионица је одржана у циљу популаризације овог пројекта међу ученицима средњих школа.
 • Остварена је сарадња са Седмом београдском гимназијом где је ученицима одржана радионица о уређивању Википедије. Радионица је одржана у оквиру предмета руски језик и представља пример остварене сарадње након одржаног акредитованог семинара за наставнике.
 • Небојша Ратковић је присуствовао међународној научној вики конференцији у Порту IWSC 2019 где је представио рад на тему Стручно усавршавање наставника - пример акредитованих семинара Викимедије Србије.
 • Одржана је радионица на Биолошком факултету у Београду у оквиру наставка сарадње на пројекту Вики-студент. Радионицу је држала Вики амбасадорка Теодора Лукић.
 • Остварена је сарадња на Математичком факултету у Београду на предмету Зететика. Сарадњу је остварио и радионицу је самостално држао Вики амбасадор Лука Јовичић.
 • Настављена је сарадња са Рударско-геолошким факултетом на предмету Информатика у оквиру које су студенти друге године прошли радионицу о уређивању Википедије и Википодатака.
 • Одржана је још једна радионица студентима Географског факултета у Београду у оквиру предмета Основе наутичког туризма. Радионица је одржана у сарадњи са Универзитетском библиотеком Светозар Марковић.
 • Остварена је сарадња са катедром за каталоску културу Филолошког факултета у Београду у оквиру које је Вики амабасадор Немања Антанасијевић организовао радионице о уређивању Википедије.
 • Настављена је сарадња са Високом школом електротехнике и рачунарства струковних студија Београд на предметима Друштвене мреже и Анализа друштвених мрежа. Одржано је седам радионица, а у плану је да се током априла одржи још толико радионица.
 • Потписан је споразум о сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Новом Саду. У оквиру ове сарадње биће организоване радионице о уређивању Википедије и друге активности које за циљ имају промовисање вики пројеката међу студентима овог факултета.
 • Расписан је конкурс за студенте Филозофског факултета Универзитета у Београду који ће обављати праксу у Викимедији Србије. Ово ће бити трећи пут да Викимедија Србије реализује овај модел сарадње са Филозофским факултетом који подразумева да студенти узму учешћа у онлајн и офлајн активностима под менторством Вики амбасадора Милоша Тодоровића.


  ГЛАМ

 • Покренута је једномесечна кампања уређивања датотека на Викимедијиној остави Велико пролећно сређивање Оставе. Циљ је да се повећа искоришћеност фотографија и других датотека на вики пројектима, али и да се отпремљене фотографије правилно категоришу, опишу и употребе за илустровање чланака на Википедији. По завршетку акције, а у оквиру локалне конференције Викилајв, саопштићемо резултате и наградити учеснике са највише измена.
 • Завршено је двомесечно стажирање у Музеју науке и технике у Београду. Теодора Лукић, стажисткиња у овој установи, написала је 13 нових чланака, допунила 7, а на Викимедијину оставу отпремила више од 500 фотографија, од чега је искоришћено 400 датотека за илустрацију скоро 190 чланака. Такође су дигитализоване и ослобођене две књиге.
 • Почела реализација пројекта Наслеђе југоистока. Вођа пројекта Ђорђе Марковић, уз помоћ Викимедије Србије, стартовао са успостављањем сарадњи са институцијама културе у Нишу и околини. Идеја пројекта је успостављање сарадње са институцијама културе и осталим институцијама од значаја које се налазе на територији југоисточне Србије, као и дигитализација и ослобађање садржаја културно-историјског наслеђа који се налази у њиховом поседу.
 • Саставни део овогодишњег пројекта Вики библиотекар је и једомесечни програм стажирања. Драгана Поповић, стажисткиња у УНИЛИБ-у, радила је током марта на свим активностима стажирања. Написано је 16 нових чланака, допунила 13 и средила још 13 чланака. На Викимедијину оставу је отпремљено 158 фотографија. Према плану је дигитализовано и 10 књига, односно 2607 страница.


  Подршка заједници

 • У марту је почело такмичење ЦЕЕ Пролеће које ће трајати до 31. маја. Ово је пето по реду такмичење у писању нових и допуњавању постојећих чланака о земљама Источне и Средње Европе, као и разноврсним темама које су на одређен начин повезане са овим земљама (историја, музика, наука, спорт, економија и сл).
 • У сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Српско-корејским Информатичко приступним центром организован је уређивачки маратон поводом Међународног дана жена. Учесници су писали биографије значајних жена из области науке, образовања, културе, уметности и комуникација. Маратон је одржан симболично 8. марта, а током њега написано је 56, а допуњено 6 чланака.
 • Викимедија Србије је и ове године подржала Викигеп кампању. Ове године радионица уређивања Википедије заједно са практичним делом у оквиру ког су учесници писали о женама - лидеркама из сенке, одржала се у Нишу. Написано је 18 чланака. У организацији радионице учествовала је Шведска амбасада, Стартап центар у Нишу и организација Млади амбасадори.
 • Викимедија Србије увелико ради на организацији ЦЕЕ конференције 2019. У марту је ЦЕЕ заједница позвана да попуни анкету како би дала своје мишљење о томе зашто жели да се конференција организује и које теме треба да буду заступљене. Након тога је формиран Програмски одбор кога чине три члана из Србије (Ђорђе Стакић, Мирослав Лоци и Марко Адам), Кирил Симеоновски (Македонија), Мариос Магиоладитис (Грчка) и Војћех Пендзић (Пољска).
 • Током марта отворен је позив за стипендије у оквиру Викилајва. Такође, објављен је и програм конференције.
 • Завршен је процес одабира пројеката којима су додељени микрогрантови.
 • Вики сениор води Милица Буха и пројектне активности обухватају серију радионица уређивања чланака на Википедији за пензионере, као и фото-туре по музејима. Милица Буха је искусна уредница која је прошле године реализовала пројекат Библиотекари града Београда о Београду.
 • Пољопривредне науке у Србији - идеја пројекта подразумева постављање тексуалног и мултимедијалног садржаја на Википедију и Викимедијину оставу у вези са пољопривредним и њима сродним наукама, као и организовање изложбе о првом српском доктору пољопривредних наука Ђорђу Радићу. Пројекат води Игор Живановић, учесник пројекта Вики-библиотекар.
 • Биодиверзитет планине Ртањ са освртом на угрожене врсте - пројекат подразумева прикупљање фото-материјала са планине Ртањ, као и писање чланака на ту тему. Пројекат води новајлија Милица Алексић.
 • У шифоњеру: Одевни предмети српске народне ношње представља пројекат проширивања садржаја на Викимедијиним пројектима на тему делова српских традиционалних ношњи. Пројекат води Тара Вујовић, а помаже јој Јована Обрадовић, бивша Википедијанка стажисткиња у Историјском архиву Панчево.
 • Вики чува шуме - овим пројектом група волонтера из Новог Сада, настојаће да обогате количину слободних информација о врстама шумских станишта Србије, како би се повећала свест о њиховом значају. Пројекат води Никола Вељковић, а тим из Научно-истраживачког друштва студената биологије и екологије „Јосиф Панчић“ претходне године реализовао је пројекат Водена станишта и инвазивне врсте Србије.
 • Ваздух који дишемо је пројекат Биолошког друштва „Др Сава Петровић”. У склопу пројекта тим ће заједно са студентима биологије ПМФ-а Ниш, обогатити Википедију чланцима о лишајима града Ниша, Викимедијину оставу сликама лишаја са теренских истраживања, али и Викиречник појмовима из области екологије и биологије. Пројекат води Слободан Марковић који је био део пројекта Дивљи Вики паркови.
 • Геоморфологија за све је наставак пројекта „Упознајмо геоморфологију Србије”. Његовом реализацијом Стефан Митић, вођа пројекта, наставиће да ради на повећању, ширењу слободног знања и илустровању чланака из области геоморфологије на Википедији.
 • У додиру са природом - крајњи циљ овог пројекта јесте пружање доприноса популаризацији дивљих врста које живе код нас, као и заштићених подручја која се суочавају са негативним утицајем човека. Пројекат води Марко Николић, вођа пројеката Дивљи Вики паркови из претходних година.
 • Годишњи извештај Викимедије Србије је објављен на мети и доступан је у српској и енглеској верзији.


  Медији

 • Уређивачки маратон, који је организован на Дан жена, 8. март, у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, донео је шест објава у медијима, док су о акција Вики Геп медији известили 25 пута. Овим поводом је за нишке медије изјаве давала волонтерка Викимедије Србије Теодора Лукић.
 • Ипак, оно што је обележило овај медијски март је гаф који је направљен у популарном ТВ квизу Слагалица, на основу пропуста на Википедији. Наиме, уредници квиза су искористили за једно од питања податак са Википедије на српском језику. Међутим, врло брзо се на Твитеру јавио уредник Википедије који је признао да је давно, из шале, унео тај податак. Након вратоломно брзе виралности на друштвеним мрежама, случај је доспео и у медије. Забележено је чак 15 објава, у скоро свим значајним медијима. Викимедија Србије је реаговала објављивањем блог поста о правилима коришћења Википедије.


  Вести из покрета

 • Европски парламент усвојио је контроверзну „Директиву о ауторским правима на јединственом тржишту”, чија је основна намена заштита власника ауторских права на интернету. Интернет корисници више неће моћи да објаве ниједан садржај без сагласности власника ауторских права или уколико не плате одређену суму новца. Иако је пренос радова на Википедију на некомерцијалан начин изузет из ове директиве, Викимедијин покрет, а посебно оснивач Википедије Џими Вејлс, снажно се залагао да до доношења овог закона не дође, сматрајући га цензуром која у будућности може донети много штете слободном протоку информација. Тим поводом, а непосредно пре изгласавања директиве, осам Википедија, на немачком, чешком, данском, словачком, италијанском, каталонском, астуријанском и галисијском језику су затамниле почетну страну на један дан.
 • Након неколико кругова гласања, проглашена је фотографија 2018. године на Викимедијиној остави. Пласиране фотографије можете погледати овде.
 • Задужбина Викимедија постала део конзорцијума Wolrd Wibe Web.

Фебруар


  Образовни програм

 • Одржан је семинар стручног усавршавања у ОШ Сава Шумановић у Београду којем је присуствовало 26 наставника.
 • Одржана је презентација Википедија у школама у оквиру зимског Државног семинара Друштва математичара Србије који је намењен наставницима математике и информатике у основним и средњим школама.
 • Одржан је семинар стручног усавршавања у ЕТШ Раде Кончар у Београду којем је присуствовало 22 наставника.
 • Одржане су две радионице о уређивању Википедије у Математичкој гимназији у Београду у оквиру предмета енглески језик које је пређло 20 ученика.
 • У сарадњи са Високом школом електротехнике и рачунарства струковних студија Београд урађена је прва серија туторијала о уређивању Википедије. Туторијале су радили студенти ове школе уз менторство професора ове школе и уз координацију Викимедије Србије. Туторијали су доступни на званучном Јутјуб каналу Викимедије Србије и на Викимедијиној остави .


  ГЛАМ

 • Глобална кампања уређивања референци #1lib1ref сврстала је Србију у сам врх вики заједница које су унеле највећи број референци поводом Википедијиног рођендана. Укупно 28 уредника Википедије на српском језику унело је чак 1672 референце у чланке где су оне недостајале. Апсолутни победник ове акције је корисник Ванилица , који је бриљирао са чак 653 унете референце, чиме се пласирао на друго место на свету. На другом месту у Србији нашао се корисник Ziva73 који је унео 252 референце, следи га корисница Ojce са 189 уноса, Draganapopovic са 107, и корисница BuhaM која је унела тачно 100 референци. Првих пет учесника награђено је ваучерима за куповину књига, од 2000 и 1000 динара, док су и остали учесници добили поклон пакетиће, на дружењу уз закуску организовану у УНИЛИБ-у.
 • Након придруживања ГЛАМ програму за време стажирања у Музеју Југославије, и донацији 50 фотографија, Музеј науке и технике у Београду сада је и домаћин двомесечног програма стажирања. Очекивани резултати су око 500 нових датотека на Викимедијиној остави, две дигитализоване књиге, око 20 чланака на Википедији на српском језику и једну обуку уређивања за запослене у музеју.


  Подршка заједници

 • У фебруару је одржана 21. редовна седница Скупштина. Записник са седнице доступан је на сајту Викимедије Србије .
 • Викимедија Србије је за 16. рођендан Википедије на српском обрадовала волонтере посетом Музеју науке и технике. Након обиласка сталне поставке и изложбе Гојка Варде, група је наставила у канцеларију Викимедије Србије где је продужена прослава и дружење.
 • Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство за државну управу и локалну самоуправу и Викимедија Србије организују уређивачки маратон поводом Међународног дана жена . Српско-корејски Информатичко приступни центар ће у петак, 8. марта од 9 до 17 часова бити место где ће волонтери писати чланке на Википедији о српским знаменитим женама из области у којима делује Унеско – образовање, наука, култура, уметност, информисање и комуникација.
 • У оквиру организације ЦЕЕ конференције објављен је позив за Програмски одбор, а послата је анкета заједници из Средње и Источне Европе . Анкета служи да укључи заједницу у процес размишљања о самој конференцији и програму. Такође је неопходан корак за добијање гранта.
 • Завршен је први круг селекције микрогрантова, а коначни резултати конкурса биће познати након 15. марта.


  Медији

 • И у медијима обележен 16. рођендан Википедије на српском језику. Ивана Гусларевић овим поводом говорила у јутарњем дневнику Радио Београда.
 • Ивана Гусларевић гостовала и на ТВ Коперникус, у емисији “Недељом у 3” и говорила о програмима стажирања, образовом програму, као и предстојећим конференцијама Викилајв и ЦЕЕ.


  Вести из покрета

 • Истраживање о препознатљивости брендова показало да већина испитаника широм света не препознаје бренд “Викимедија”, као и друге вики пројекте - Оставу, Википодатке, Викизворник и сл. Једини препознатљиви бренд јесте Википедија. Нови предлог је да се сви пројекти везују за ову енциклопедију и тако преименују. Задужбина тренутно испитује и заједнице широм света, не били добила повратни одговор на овај предлог.
 • На сајту Задужбине објављен користан пост о шифрама за логовање и потреби за повећану безбедност приликом пријављивања на вики пројекте.
 • Викимедија Шведске и Задужбина Викимедија саопштиле да ће тема Викиманије 2019 бити “слободно знање и циљеви одрживог развоја”, који су део стратегије Уједињених нација.

Јануар


  Образовни програм

 • Одржано шест радионица у Деветој гимназији које је прошло 154 ученика. Радионице су одржане у оквиру наставка сарадње са овом гимназијом и укључивања још четири професорке информатике у пројекат Википедија у школама.
 • У оквиру сарадње са Високом школом електротехнике и рачунарства струковних студија Београд завршена је израда туторијала о уређивању Википедије. Тим поводом је у овој школи одржана презентација туторијала и додељене су захвалнице студентима који су волонтерски били ангажовани на њиховој изради. Туторијали ће бити доступни јавности током фебруара, а планирано је и започињање нове серије туторијала током летњег семестра.


  ГЛАМ

 • Завршен је програм стажирања у Позоришном музеју Војводине, који је почео 20. децембра 2018. Стажисткиња Јелена Латов-Папић је написала 10 нових чланака на Википедији на српском језику, допунила три, илустровала 44 чланка, а на Викимедијину оставу отпремила је више од 170 фотографија позоришне уметности кроз војвођанску историју.
 • На дан када је створена Википедија - 15. јануар почела је глобална акција #1lib1ref . Идеја је да сваки библиотекар (или други учесник) дода по једну референцу у чланке где извори недостају и на тај начин побољшају квалитет највеће светске енциклопедије. Србија се и ове године прикључила акцији, под вођством Универзитетске библиотеке “Светозар Марковић” и Билбиотеке града Београда. Одржане су и две радионице уређивања референци у УНИЛИБ-у, 17. и 24. јануара. Кампања се званично завршава 5. фебруара, а Викимедија Србије наградиће пет учесника са највећим бројем унетих референци ваучерима за куповину књига.


  Подршка заједници

 • У јануару је организован рођендан Википедије на енглеском . Рођендан је обележен 15. јануара, у канцеларији Викимедије Србије. Присутни су учествовали у квизу и кроз одговоре сазнали занимљиве статистике са Википедије на енглеском. Викимедија Србије је за ову прилику припремила награду у виду ваучера за куповину књига за Википедијанца године - Soundwaweserb.
 • Припремљен је грант предлог за ЦЕЕ конференцију 2019, која ће се ове године одржати у Београду, од 11. до 13. октобра. ЦЕЕ конференција је годишња конференција Вики заједнице из Средње и Источне Европе. Прва је одржана у Београду, 2012. године.
 • Отворен је позив за подношење пројеката и доделу микрогрантова. Позив је отворен до 20. фебруара 2019. Формулар се може преузети на овом линку.
 • Отворен је позив за волонтирање на петој локалној конференцији Википедијанаца - Викилајву. Викилајв је конференција уредника Википедије која има за циљ њихово међусобно умрежавање, размену знања и искуства, као и осмишљавање заједничких акција које је могуће реализовати.


  Медији

 • ТВ Прва емитовала прилог снимљен у просторијама Викимедије Србије о најчитанијим чланцима, вандализмима и другим дешавањима на српској верзији Википедије, а поводом рођендана Википедије на енглеском језику. Овај рођендан забележио још четири објаве у медијима.
 • Сензациналистички медији писали и о спајању чланка о трговини људским органима на Википедији на енглеском језику.
 • Штампани медији пренели и вест о донацији Гугла Викимедијином покрету.
 • Портал објавио позив за финансирање пројеката Викимедије Србије.


  Вести из покрета

 • Традиционално почетком године објављена је листа најпопуларнијих чланака на Википедији на енглеском језику.
 • Компанија Гугл донирала 1.1 милион долара Задужбини Викимедија, а чак три милиона за пројекат Wikimedia Endowment.
 • Омогућено коришћење Гуглове алатке за превод у Википедијиним чланцима.
 • Катрин Мар, досадашња извршна директорка Задужбине, постала генерална и извршна директорка Задужбине Викимедија. Први пут од оснивања Задужбине је установљена позиција генералног директора (CEO).
 • Почело гласање за фотографију године на Викимедијиној остави.