Одржана конференција уредника Википедије из Средње и Источне Европе у Београду

У Београду је од 11. до 13. октобра одржана конференција уредника Википедије и волонтера Викимедије из Средње и Источне Европе коју су организовалиВикимедија Србије и Задужбина Викимедија. Конференцију су отворили Филип Маљковић, председник Викимедије Србије, Валери Да Коста, шефица тима за ангажовање заједнице Задужбине Викимедија, Ирини Рељин, помоћница министра трговине, туризма и телекомуникација и Ивана Маџаревић, менаџерка пројеката и заједнице Викимедије Србије и организаторка конференције.

Филип Маљковић је у уводном обраћању подсетио да је прва оваква конференција одржана 2012. године у Београду и истакао је да се на овај начин шири и јача значај региона Средње и Источне Европе. Ирини Рељин је потом указала на значај подршке Министарства трговине, туризма и телекомуникација оваквим догађајима и инцијативама, нарочито имајући у виду што се Министарство бави пројектима заштите људи на интернету.

Ове године се конференција одржала под слоганом Broaden Your Capacity! Конференција је обрађивала теме попут Википедије и осталих Викимедијиних пројеката, слободног знања, доступних алата, али и међусобне сарадње волонтера из овог дела Европе. Догађај је окупио близу 100 учесника из више од 30 земаља.

Поред главног програма, део публике учествовао је у претконференцијском дану, који је био намењен унапређивању њихових вештина. Тренинг је држао Асаф Бартов из Задужбине Викимедија, а исти се фокусирао на мотивацију и ретенцију волонтера, као и на управљање конфликтима. 

Програм конференције је био подељен у три сале и то у зависности од тога које теме покривају. Тако су првог дана учесници имали прилику да чују кроз какве пројекте заједнице из Средње и Источне Европе повећавају садржај на Вики пројектима, које алате користе како би садржај био квалитетнији и како улажу у мотивацију волонтера. Викимедијин покрет тренутно ради на стварању стратегије за 2020-2030, па је једна сесија била посвећена свеобухватном процесу израде стратегије. Будући да је један од основних циљева окупљања дељење искуства у циљу имплементације различитих модела сарадње у ЦЕЕ афилијацијама, учесници су приређени “муњевити” говори. Идеја оваквог вида презентације је да већи број људи, а у овом случају чак једанаесторо, кроз неколико минута подели искуство из заједнице из које долази и прикаже другима како могу применити управо тај модел сарадње. Осим тога, пажња је добрим делом посвећена темама о смањењу родног јаза на Вики пројектима и могућностима веће инклузије путем различитих догађаја и пројеката. Поред интерактивних предавања и панел дискусија, део програма чиниле су радионице, од који се може издвојити радионица о коришћењу Википодатака. 

Милена Миленковић, једна од учесница конференције

За конференцију сам се пријавила како бих упознала што више људи наравно а и како бих сазнала нешто ново. На тај начин сам добила информације о томе шта раде Википедијанци у другим земљама, који су проблеми са којима се суочавају и какве пројекте покрећу. Заједно смо разменили искуства што је наравно и идеја конференције. Највише су ми се допале сесије које се тичу родног јаза, сесије о диверзитету и његовог места на Википедији, као и радионице како задржати новајлије на Википедији. Тако сам добила неке нове идеје о пројектима које желим да имплементирам у својој заједници ускоро, а тичу се диверзитета међу уредницима. Не планирам ту да се зауставим већ да и урадим нешто што су већ други Википедијанци урадили у њиховој заједници, а тиче се новајлија. Пошто ми је ово прва конференција на којој учествујем, надам се да неће ово бити последњи пут и да ћу наредних година бити још активнија на конференцијама као и у заједници.

Другог дана конференције учесницима су представљени начини на које могу успоставити партнерства и како кроз ова умрежавања могу постићи боље резултате. Добар део дана био је посвећен заједници која чини срж покрета. Ове сесије биле су подељене у неколико целина: здрава радна атмосфера, ангажовање волонтера и доступни ресурси. Учесници су учили о здравој радној атмосфери у заједници кроз округле столове и предавања о ретенцији уредника, мотивисању и координацији волонтера, као и повезивању различитих заједница кроз коришћење нове платформе Wikimeda Space. У оквиру ангажовања заједнице представљени су другачији приступи волонтерима, за које су такође представљени онлајн и офлајн ресурси. Ови ресурси би требало да олакшају рад волонтера, као и да им унапреде техничке и софт скил вештине. О техничким вештинама учесници су могли да чују у блоку сесија о Википодацима, али и на радионици о поменутом пројекту. На крају другог дана, говорило се о будућности ЦЕЕ покрета у Викимедијином свету, а дружење се наставило кроз градску туру и вечеру и познатом делу Београда – Скадарлији.

Мирослав Лоци, члан Програмског одбора и организационог тима ЦЕЕ конференције

Изузетно сам задовољан одзивом учесника и предавача, као и уиграношћу целог тима волонтера, који су уложили много труда како би конференција протекла у најбољем реду. Ово је највећи скуп који је Викимедија Србије до сада организовала и доказали смо да можемо бити лидери у ЦЕЕ региону, и да смо спремни да растемо и још више ширимо капацитете.

Током трећег дана конференције прожимале су се неке од најзанимљивих тема. У разноликом покрету као што је Викимедијин, волонтери се сусрећу са различитим изазовима када је квалитет садржаја на Вики пројектима у питању. Један од таквих је различито категорисање због родова које постоје, односно не постоје у неким језицима. Без обзира на различите баријере, заједнице из Средње и Источне Европе и даље настављају са сарадњом, нарочито када је у питању сада већ познато такмичење ЦЕЕ Пролеће. Током једне сесије разматрани су иновације које могу бити уведене у оквиру такмичења. Говорећи о иновацијама, не може се заобићи презентација о измени визуелног идентитета Викимедије који се очекује у наредним годинама. Презентација је изазвала занимљиву дискусију међу заједницом. Осим ње, велику пажњу је привукла сесија о селекцији чланова Управног одобра Задужбине. Поред презентација и дискусија, једна од најинтерактивнијих радионица тицала се мапирања различитих радњи које се обављају ради бољег уходавања нових уредника и волонтера. Уходавање нових волонтера ради се великим делом кроз Образовни програм, који је током овог дана представљен кроз Вики клубове у Јерменије или видео туторијале у Србији.


Кирил Симеоновски, председник Програмског одбора ЦЕЕ конференције

Ова конференција је сваке године одлична могућност за дељење искустава и идеја у оквиру широког круга људи из земаља које се истовремено одликују са многим сличним и различитим стварима, али сви имају за крајни циљ промовисање и раширивање Викимедијиног покрета кроз постојано учење и заједничку сарадњу. Као председник програмског одбора поносим се својим тимом за стварање свеобухватног програма који је био позитивно прихваћен од стране учесника и успео је да задовољи све потребе њихових заједница. Својим предавањима сам поделио своје знање на једноставан и практичан начин, а мислим да сам успео да подстакнем и усмерим учеснике да размишљају отвореније и креативније за будућност регионалне сарадње и конференције. Ствар која ми се можда највише свидела је позив за експериментисање са новим идејама у сврху мотивисања и задржавања активних корисника на Викимедијиним пројектима. Све у свему, организатори конференције уз драгоцену помоћ волонтера су поставили висок стандард за будуће организаторе.


Ивана Маџаревић, организаторка ЦЕЕ конференције

Било ми је велико задовољство да организујем једну овакву конференцију, заједно са тимом волонтера Викимедије Србије. Будући да су учесници из земаља Средње и Источне Европе, сви смо повезани сличном културом или историјом. Ово нам омогућава да се умрежимо и да заједно осмислимо начине на које можемо сарађивати и тако остваримо много већи утицај него што бисмо га остварили индивидуално. Управо је ово идеја осмог ЦЕЕ окупљања – да проширимо наше капацитете, не само кроз размену знања и деловањем појединачних организација, већ кроз заједнички рад и коришћење доступних ресурса у различитим земљама. Процес организације је трајао годину дана и иако смо се сусретали са различитим изазовима, успех се исплатио када смо на крају конференције имали задовољне учеснике, пуне идеја и енергије да те идеје покрену.

Организациони тим и волонтери на ЦЕЕ конференцији 2019

Партнери конференције су били Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Тесла вода, Телеком Србија, Висока школа електротехнике и рачунарства струковних студија у Београду, КарГо, Туристичка организација Београда и Туристичка организација Србије.


Аутори: Ивана Маџаревић, Небојша Ратковић (Викимедија Србије)

Напомена о ауторским правима: Wikimedia CEE Meeting 2019 participants 0.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 Day 0 – Pre-conference Day 23.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 Day 0 – Pre-conference Day 19.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 Day 0 – Pre-conference Day 1.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 Day 0 – Pre-conference Day 12.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 Day 1 – 224.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 Day 1 – 203.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 Day 1 – 165.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 Day 1 – 167.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 Day 1 – 159.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 Day 1 – 104.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 Day 1 – 087.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 Day 1 – 067.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 Day 1 – 039.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 Day 1 – 045.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 Day 1 – 008.jpg, кропована фотографија Wikimedia CEE Meeting 2019 Day 1 – 176.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 day 2 – 41.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 day 2 – 38.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 day 2 – 35.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 day 2 – 23.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 day 2 – 18.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 Day 1 – 189.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 Day 1 – 131.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 day 3 – 23.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 day 3 – 03.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 day 3 – 01.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 day 3 – 12.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 day 3 – 21.jpgWikimedia CEE Meeting 2019 day 3 – 34.jpg, Wikimedia CEE Meeting 2019 day 3 – 44.jpg, под cc by sa-4.0, аутора Миомира МагдевскогWikimedia CEE Meeting 2019 Learning Days Group Photo 1.jpg, под cc by sa-4.0, аутора MagioladitisErzia and Bashkortostan CEE 2019 participants.jpg, под cc by sa-4.0, аутора VisemWikimedia CEE Meeting 2019 17.jpg, под cc by sa-4.0, аутора Миљана Симоновића, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.
Придружите се јубиларном петом уређивачком маратону поводом Светског дана Рома
Одржан уређивачки маратон у оквиру Викигеп кампање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *