Викимедија Србије прославља 12 година рада и 10 година од првог чланка у оквиру Образовног програма

1. децембар – Викимедија Србије 3. децембра навршава пуних 12 година од оснивања овог удружења као званичног огранка Задужбине Викимедија у нашој земљи. Рођендан ће бити прослављен у понедељак, 4. децембра, у Универзитетској библиотеци “Светозар Марковић”, од 18 сати. Овогодишња прослава биће у знаку још једног јубилеја – 12 година од првог семинарског рада на Википедији на српском језику, са којим је започет и Образовни програм Викимедије Србије.

Викимедија Србије основана је 2005, када је почео да се развија и Образовни програм, који подразумева сарадњу са образовним институцијама кроз реализацију писања семинарских радова студената на Википедији на српском језику. Идеја је настала у српском огранку, а брзо се проширила и на остале земље, па је тако и Задужбина Викимедија основала пројекат Wikipedia Education Program.

Данас на Википедији на српском језику има преко 4000 семинарских радова, а у пројекту је учествовало више од 4000 студената, ученика, наставника и професора из преко 35 образовних институција. Развио се и пројекат Вики-гимназијалац, а наставници и учитељи који су се заинтересовали за рад на Википедији радили су и са ученицима основних школа.

О развоју овог програма, али и о актуелним дешавањима и активностима у Викимедији Србије говориће председник Викимедије Србије Филип Маљковић, оснивач образовног програма Ђорђе Стакић и Небојша Ратковић, менаџер образовног програма. Искуства у имплементацији Википедије у настави поделиће Зорана Матићевић, наставница социологије у Гимназији Патријарх Павле и 3. београдској гимназији, која је за имплементацију рада на Википедији добила и награду Завода за унапређивање образовања и васпитања, као и Анђелка Миладиновић, професорка српског језика и књижевности у Математичкој гимназији, која је са својим ученицима креирала чланак на Википедији, али и анимирани филм о песми „Почетак буне против дахија“. Прославу ће заокружити и резултати свих активности Викимедије Србије у 2017. години, које ће представити менаџерка пројеката и заједнице Ивана Маџаревић. Контрибуторима образовног програма биће додељене и захвалнице.

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *