Вики-семинар у Музеју Војводине

Београд, Нови Сад, 16. април 2018 – Министарство културе и информисања Републике Србије, Музеј Војводине и Викимедија Србије организују дводневни семинар о примени вики пројеката у представљању културно-историјског наслеђа на интернету. Семинар ће се одржати 17. и 18. априла у Музеју Војводине, Дунавска 35, и намењен је представницима 15 војвођанских музеја.

Циљ семинара је представљање могућности коришћења вики пројеката у побољшању видљивости музеја и њихових колекција на највећој светској енциклопедији – Википедији, као и оспособљавање запослених у музејима за допринос представљању културних добара на интернету, али и подршка дигитализацији културне баштине.

Викимедија Србије, као званични огранак Задужбине Викимедија, у Србији спроводи глобални програм ГЛАМ (Galleries, Libraries, Archives, Museums), са циљем остваривања двосмерне сарадње у креирању и унапређењу доступности ризнице културног и историјског наслеђа наше зeмље на интернету. У складу са политиком очувања културне баштине, Министарство културе и информисања пружило је пуну подршку развоју ГЛАМ програма у нашој земљи и заједничким напорима ће се у наредном периоду радити на успостављању стабилне и дугорочне сарадње институција културе и Викимедије Србије, у циљу представљања колекција и установа на Википедији и другим вики пројектима.

Први дан семинара предвиђен је за презентације о широким могућностима примене вики пројеката у култури, као и о слободним лиценцама и ауторским правима, док су за други дан планиране практичне радионице уређивања Википедије и Викимедијине оставе.

Стратешки партнер семинара у Музеју Војводине је компанија Positive.

Програм
Дан 1

ПрезентацијаПредавачСатница
Уводна речДејан Масликовић, Министарство културе; Наталија Вуликић, Музеј Војводине10:00 — 10:10
1Википедија и ВикимедијаНебојша Ратковић, Викимедија Србије10:10 — 10:30
2Програм: ГЛАМ (Установе културе на Википедији)Ивана Гусларевић, Викимедија Србије10:30 — 11:15
Пауза — освежење11:15 — 11:45
3Слободне лиценце на ВикипедијиИвана Гусларевић, Викимедија Србијер11:45 — 12:15
4Успешне приче: Народни музеј ЗрењанинЈелена Гвозденац Мартинов, ВД директора Народног музеја Зрењанин12:15 — 12:30
5ЗакључакВикимедија Србије12:30 – 13:00

Дан 2

РадионицаПредавачСатница
Обука уређивања Википедије и Викимедијине оставе и практична радионицаИвана Гусларевић, Миљан Симоновић, Викимедија Србије10:00 – 14:30

Слични чланци

Пред нам је још једно ЦЕЕ пролеће
Завршен је Викигеп уређивачки маратон
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2023.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *