Ученици из Назарбајев интелектуалне школе на Викиманији 2013 у Хонгконгу.

Као и друге земље, и Казахстан покушава да прати дешавања у свету, да буде у центру развоја и раста, и да подели своја искуства и знања.

Један такав процес јесте развој казашкe Википедије, бесплатне интернет енциклопедије у Казахстану. Основни циљ се спроводи  у Казахстану кроз успостављање заједнице Википедије,  чиме се тежи ка повећању квантитета и квалитета на казашком. Писање и уређивање чланака постаје интелектуални хоби људи који брину о језику и образовању у земљи. У исто време, писање чланака промовише писменост на интернету код људи који тек почињу да истражују интернет.

Јавна задужбина ВикиБилим (ен: WikiBilim) је једна од најактивнијих организација које подржавају ову иницијативу. Допринела је повећању броја чланака и регрутовању више волонтера. Кроз разне иницијативе, обавештавала је људе о Википедији уопштено, о писању и уређивању чланака, представљању других пројеката Викимедије, а такође је помогла кроз повећање заинтересовања и жеље за доприношењем развоју језика. На овај начин су чланови ВикиБилима пришли разним институцијама и универзитетима, говорили су на разним семинарима и конференцијама, организовали су радионице ради ширења информација и организовали су разна такмичења да би повећали заинтересованост људи за пројекте.

Један од фокуса нашег рада је посвећен стварању веза са школама. Као резултат бројних састанака и преговора, контактирали смо Назарбајев интелектуалне школе и помогли смо им да успоставе „Клуб Википедија“. У периоду од фебруара до маја 2013. године, одржали смо семинаре и радионице за ученике и наставнике у десет јавних школа у Казахстану, а то су били догађаји којима је присуствовало 300 ученика и 40 наставника. Током семинара, стручњаци из ВикиБилима су одржали не само презентације, већ и практичне радионице да би објаснили како се пишу енциклопедијски чланци, како их уредити, како отпремити фотографије и направити везе. Такође смо представили и друге пројекте Википедије, а посебно смо објаснили како се користе ВикиРечник и ВикиКњиге. За време радионица, ученици раде и самостално и у групама када пишу чланке, а онда их представљају пред другим ученицима.

Након завршетка семинара за обучавање, остали смо у контакту са свим учесницима да бисмо одговорили на њихова питања и помогли им да побољшају своје умеће писања и уређивања чланака.

У неким случајевима, наставници су користили писање чланака на Википедији као средство за обучавање. Тачније, ученици су изразили велико занимање за коришћење Википедије на часовима казашког језика и књижевности. Рад је организован на следећи начин: организатори су саставили списак књижевности која се проучава у периоду између седмог и једанаестог разреда. Затим су са те листе одабирали најпознатије књиге и писали чланке засноване на оквиру који им је дат. Што се структуре чланака тиче, фокусирали су се на садржај дела и кратак опис главних ликова. Већина ученика је радило у групама. Као резултат овог рада, они су саставили више од 15 чланака на казашкој Википедији који се односе на књиге. Надамо се да ће у будућности ови чланци бити још уређивани и побољшани.

Ученици су оснивачу Википедије, Џимију Велсу поклонили украсни шешир.

Ученици који су били најактивнији и који су највише допринели Википедији су добили могућност да путују са својим наставницима и присуствују интернационалној конференцији  Викиманијa 2013 од 9. до 11. августа 2013. године у Хонгконгу на хонгоншком политехничком универзитету. 33 ученика и 12 наставника ове школе је учествовало у конференцији, заједно са представницима ВикиБилима.

Казашка делегација је присуствовала бројним радионицама,упознали су се са учесницима из других земаља, поделили своје погледе и искуства, и развили доста добрих утисака.  Треба такође напоменути и да су се током конференције ученици састали са оснивачем Википедије, Џимијем Велсом којем су поставили питања као што су: „Да ли је могуће отворити Википедију за децу?“,“ Шта мислите о организовању Викиманија конференције у Казахстану?“, „Који је био први чланак на Википедији?“ и тд.

И ученици и наставници ће дуго памтити ову конференцију. Учесници су стекли утиске који се памте, и видели су због чега је важно презентовање испред велике публике, комуницирање кроз идеје, рад у групи и волонтирање. Ученици су нас уверили у то да ће наставити да буду активни чланови својих школских „Википедија клубова“, да ће поделити своје искуство са другим ученицима, и да ће помоћи у ширењу информације и учити друге како да пишу чланке и развијају казашку Википедију.

Бакитгул Саликова
уредник казашке Википедије
Алмати, Казахстан

са енглеског превела: Тања Милошевић

Слични чланци

Викимедија Србије слави 16 година рада
Шта се крије у Народној библиотеци Пирот?
Викимедија Србије организује тренинг комуникацијe

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *