Панел дискусија о важности слободног садржаја

Панел под називом Јавни домен, отворени медији, отворено знање ће се одржати у среду 12. фебруара 2020. године од 17:30 часова у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић. Позивамо вас да нам се придружите и да заједно укажемо на значај јавног домена у науци, образовању, култури и уметности. 

Сваке године од почетка јануара до краја фебруара се обележава Међународни дан јавног домена када се радови чија ауторска права престају те године сврставају под јавни домен. Creative Commons Србије у част овог важног датума организује панел под називом Јавни домен, отворени медији, отворено знање, где ће се дискутовати о значају јавног домена, престанку ауторских права, важности слободног знања на интернету и његовој примени у образовању, 12. фебруара у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић од 17:30 часова.

Престанком заштите ауторских права, дело прелази у јавни домен и тиме постаје доступно широкој публици на коришћење. Једно од најраспрострањенијих правила престанка ауторских налаже да ауторска права престају 1. јануара након навршавања 70 година од смрти аутора. Због тога, 1. јануар је Међународни дан јавног домена, а у почетним месецима се одржавају манифестације којима се овај важан дан обележава и наглашава чињеница да су многи радови постали доступни јавности за поновну употребу.

На панелу Јавни домен, отворени медији, отворено знање, уводну реч ће одржати Невенка Антић, из Creative Commons Србије, где ће нас боље упознати са ауторским правима, Creative Commons лиценцама и јавним доменом. Гости на панелу ће бити и Тамара Бутиган Вучај из Европеане, Александра Поповић из Универзитетске библиотеке Светозар Марковић, као и Небојша Ратковић и Горана Гомирац из Викимедије Србије.

Овим путем вас позивамо да нам се придружите и дате свој допринос у дискусији о важности јавног домена у образовању, култури и друштву, отворених медија и слободног знања.

Уколико желите да присуствујете панелу, можете послати мејл на:  

Ауторка: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Викимедија Србије прославила 16 година рада
Завршена је акција Културно наслеђе на Википодацима
Викимедија Србије организује тренинг Управљање стресом и превенција сагоревања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *