WikiLive_2015,_Conference_group_photo,_02У Београду је 25. и 26. априла одржана прва локална конференција Википедијанаца у малој сали Студентског културног центра коју је организовала Викимедија Србије. Конференција је окупила више од 40 учесника који су током ова два дана имали прилике да се упознају, чују разне теме из вики света као и да сазнају нешто више о пројектима Викимедије Србије. Међу учесницима било је 18 стипендиста из 14 градова у региону (Србија, Македонија, Република Српска) којима је Викимедија Србије покрила трошкове хране, превоза и смештаја. Поред званичног програма, који је трајао два дана са 16 сесија, конференција је имала и два друштвена догађаја које су учесници искористили за упознавање и дружење.

Програм је изгледао овако:

Први дан, 25. април 2015.

WikiLive 2015 отворио је председник организације, Филип Маљковић уз кратку презентацију  којом је желео да приближи публици настанак и структуру Викимедије Србије. Након тога уследила је прва сесија:

 • Викимедија међу Википедијанцима – Ивана Maџаревић је представила рад Викимедије Србије, њене најважније пројекте и везу Википедијанаца и Викимедије Србије. Након предавања су уследила питања везана за начин финансирања, чланство у организацији, права и обавезе чланова. Презентацију можете видети на овом линку.
 • Образовни програм: Од информације до интеграције – Милица Жарковић је говорила о образовном програму Викимедије Србије од његовог настанка до данас. Многи учесници су били врло заинтересовани за укључивање у програм и заступање програма у својој установи (школама, факултетима и сл). Више о овој сесији можете видети овде.
 • О Википедији – Ђорђе Стакић је кроз ову сесију публици приближио Википедију као концепт и упознао учеснике који до сада нису уређивали Википедију са вики-синтаксом. Презентација је доступна на овом линку.
 • Заливајмо клице – Ово предавање одржао је Марко Станојевић, који је  укратко представио појам клица и шаблоне који се користе. Размотрени су начини за њихово проширење у озбиљније чланке, а неки од њих су  такмичења и уређивачки маратони.
 • Викидата – Никола Смоленски и Горан Обрадовић су представили пројекат Wikidata, његове бенефите и изазове. Након презентације је уследила дискусија о томе да ли је овај пројекат користан за Википедију, или одвраћа од основне идеје. Презентација се налази на следећем линку.
 • Ауторска права и лиценцирање – Драган Сатарић је на сликовит начин упознао публику са Creative Commons лиценцама, различитим стандардима и употребом истих. Учесници су били врло заинтересовани и постављали су питања која су везана за конкретне случајеве (фотографисање музејских експоната).
 • Искуства Википедијанаца – Викиамбасадори Ово је била панел дискусија у оквиру које су Викиамбасадори – Јована Милошевић, Вукашин Живковић и Марко Адам представили своја искуства на Википедији, као и њихову улогу на факултетима. Уследила је интерактивна дискусија на којој су неки од предлога били ширење концепта вршњачке едукације у средњим школама, увођење  секција и сл. Повело се и питање о ретенцији учесника/студената на Википедији, тј. како је повећати и да ли је то могуће.
 • Занимљиве приче са Википедије – Ђорђе Стакић је представио занимљиве странице на Википедији, као што су портали, Трг и сл. У оквиру презентације наведене су и најлуђе информације на Википедији. Презентацију можете наћи овде.

Други дан, 26. април 2015.

 • Еду додатак – Милица Жарковић је представила Еду додатак који представља платформу намењену за проширење и олакшање спровођења образовног програма, али и других пројеката. Учесници су били заинтересовани да виде како функционише и изгледа ова платформа уживо. Милица је објаснила да је ово добар начин да пратимо пројекте, докле су учесници стигли са радом и да једноставније добијемо метрике. За више информација, погледајте презентацију.
 • Једно село, два села – Кроз ово предавање Филип Маљковић је учесницима приближио проблематику и фунционисање масовних уноса на Википедији. Објаснио је њихов значај и проблеме на које се наилази. Приказано је неколико примера на чланцима. Након предавања било је приче о предлозима за следеће масовне уносе, о томе како их заједница прихвата, да ли је повезано са Викидатом и сл. Презентација се налази на овој адреси.
 • ГЛАМурозно – Ивана Маџаревић је кроз ово предавање представила ГЛАМ пројекат, моделе сарадње као и досадашње сараднике и партнере. Учесници су изнели предлоге да сами прилазимо ауторима мултимедијалног садржаја и укажемо на предности постављања истог под слободне лиценце. Било је и предлога да остваримо сарадњу са туристичким агенцијама. Више о овој теми прочитајте у презентацији.
 • Сукоби на Википедији – Горан Обрадовић – Ова сесија тицала се сукоба на Википедији, разлога за сукобе, начина за решавања и превенције истих. Говорило се о мотивацији уредника и како на њу утичу уређивачки ратови. Презентацију можете наћи на овом линку.
 • Мој први бот – Филип Маљковић је показао шта су ботови и како функционишу. На крају је показао како један бот извршава наредбу. Презентација је доступна на овој адреси.
 • Википолитика – Панел дискусију на ову тему модерирали су Горан Обрадовић, Филип Маљковић и Ђорђе Стакић. Било је приче о сјајним и добрим чланцима, њиховим критеријумима (који су временом мењани) и значају за праћење успеха (посебно код образовног програма). Поред тога, говорило се о квалитету чланака и квантитативним и квалитативним критеријумима. Модератори су истакли како постоји недостатак администратора и патролера на Википедији и позвали учеснике да се кандидују.
 • Кирил Симеоновски представио је пројекат Археомак, који се бави геолоцирањем и представљањем археолошких локалитета у Македонији. Литература коришћена у пројекту претходно је дигитализована и ослобођена кроз сарадњу са Македонском академијом науке и уметности. Пројекат, уз неколико пауза, траје већ седам година и планирана је наредна фаза за следећу годину. Кирил је учесницима показао пример чланака о локалитетима који су обухваћени досадашњим пројектом.
 • Један од стипендиста конференције, Милорад Димић, на сопствену иницијативу представио је учесницима Креирање чланка из области медицине. Слушаоцима је објашњено који шаблони се користе, каква је структура медицинских чланака и где да нађу поуздану литературу. Истакао је значај медицинских чланака на Википедији — пошто су далеко поузданији извор информација од разних часописа, доступних на интернету. Од велике је важности убацивање шаблона у својству медицинског упозорења на крај чланка.

Ивана Маџаревић се захвалила свим учесницима, предавачима и волонтерима. Након уручивања захвалница и сертификата, конференција WikiLive 2015. је затворена.

 • Извори

  • Аутори текста: Ивана Маџаревић, Милица Жарковић
  • Напомена о ауторским правима: Све фотографије су преузете из категорије WikiLive 2015 са Викимедијине оставе, аутора Mickey Mystique под cc-by-sa-4.0.

Слични чланци

Викимедија Србије прославила 16 година рада
Завршена је акција Културно наслеђе на Википодацима
Викимедија Србије организује тренинг Управљање стресом и превенција сагоревања

2 Responses

 1. Повратни пинг: #VikiLive 2015 | Nena BOR

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *