Већ трећу годину за редом, фото ентузијасти из Србије и ове године учествовали су у највећем светском фото­ конкурсу „Вики воли споменике” (“Wiki Loves Monuments“). Овај конкурс, као и претходних година у нашој земљи организовала је невладина организација Викимедија Србије, званични огранак светске Задужбине Викимедије, чији су циљеви промоција и подршка стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику, искључиво на непрофитан начин.

Током месеца септембра, истовремено када и хиљаде волонтера – учесника конкурса из 37 земаља света, учесници из Србије, своје ауторске фотографије домаћих историјских локација, споменика и објеката културног наслеђа, слали су под Creative Commons слободном лиценцом на Викимедијину мултимедијалну оставу која представља слободан репозиторијум са више од 22 милиона мултимедијалних датотека који се користе у највећој слободној енциклопедији – Википедији. Поред тога што је занимљив, пројекат “Вики воли споменике” омогућава да се културно наслеђе очува за будуће генерације и да се документују историјске знаменитости наше земље. Фотографије прикупљене овим конкурсом могу постати важан историјски извор који се може слободно користити.

Стручни жири у коме су били Љубиша Тешић, председник секције уметничке фотографије УЛУПУДУС­а, Бранислав Стругар, мајстор фотографије фото савеза Југославије, члан УЛУПУДУС­а и Дејан Вукићевић, фотограф у Заводу за заштиту природе Србије, одабрао је двадесет најбољих ауторских фотографија, од којих се првих десет пласирало у даљи круг глобалног конкурса на ком ће такмичити са финалистима осталих светских земаља учесница. На изложби победничких фотографија која ће бити отворена 25. октобра у Београду од 18 часова, у сарадњи са Центром за промоцију науке, у изложбеном простору у Кнез Михајловој улици бр.5 (бивша Робна кућа Београд) званично ће бити проглашени добитници прва три места и додељене награде.

Извршни директор Викимедија Србије, Иван Никчевић, поводом завршетка конкурса изјавио је: „Фото ентузијасти из Србије су и ове године дали изузетан допринос такмичењу„Вики воли споменике” са 2643 фотографије, на којима су и оне домаћој јавности мање познате локације и споменици, чиме је богато културно и историјско наслеђе Србије још више приближено свету.”

Најбољи податак који говори о значају и величини овог такмичења јесте да је на конкурс на светском нивоу, кумулативно са такмичењима претходних година пристигло преко милион фотографија.

Контакт:

Ивана Маџаревић

ivana.madzarevic@vikimedija.org

rs.wikimedia.org

wlm.rs

 

Извори

 

 

Слични чланци

Викимедија Србије прославила 16 година рада
Завршена је акција Културно наслеђе на Википодацима
Викимедија Србије организује тренинг Управљање стресом и превенција сагоревања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *