ГЛАМ Србије: Министарство културе и Викимедија заједно у представљању културног наслеђа на интернету

Београд, 27. септембар – Министарство културе и информисања и Викимедија Србије организују радионице уређивања Википедије и других вики пројеката за представнике институција културе – архиве, музеје и библиотеке. Радионице ће се одржати 2, 4. и 6. октобра у Министарству културе, са циљем оспособљавања запослених за допринос представљању културно-историјског наслеђа на интернету, али и подршке дигитализацији културне баштине.

Викимедија Србије, као званични огранак Задужбине Викимедија, у Србији спроводи глобални програм ГЛАМ (Galleries, Libraries, Archives, Museums), са циљем остваривања двосмерне сарадње у креирању и унапређењу доступности ризнице културног и историјског наслеђа наше зeмље на интернету. У складу са политиком очувања културне баштине, Министарство културе и информисања пружило је подршку развоју ГЛАМ програма у нашој земљи и заједничким напорима ће се у наредном периоду радити на успостављању стабилне и дугорочне сарадње институција културе и Викимедије Србије, у циљу представљања колекција и установа на Википедији и другим вики пројектима, али и дигитализацији архивских материјала.

Радионица за запослене у архивима биће одржана 2. октобра, представници музеја ће се упознати са могућностима рада у вики окружењу 4. октобра, док је 6. октобар резервисан за представнике библиотека у Србији.

Програм:

ПрезентацијеПрезентерСатница
Уводна речМинистарство културе10:00 — 10:10
Википедија и ВикимедијаИвана Маџаревић, Викимедија Србије10:10 — 10:30
Установе културе — ГЛАМИвана Гусларевић, Викимедија Србије10:30 — 11:00
Слободне лиценцеДраган Сатарић, Creative Commons11:00 — 11:30
Пауза — освежење11:30 — 12:00
Обука уређивања Википедије и ОставеНебојша Ратковић, Викимедија Србије12:00 — 12:30
Практична радионицаВикимедија Србије12:30 — 14:00

Запослени у установама културе могу добити више информација око регистрације за присуствовање радионици на број телефона 011/303-2222.

Слични чланци

Заједно за људска права и планету!
Одржана осма конференција уредника и уредница Википедије
Прикључите се такмичењу на Википодацима поводом Међународног дана музеја

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *