Достигнућа жена видљивија на интернету захваљујући Викигеп иницијативи

Амбасада Шведске и Викимедија Србије трећи пут организовали су уређивачки маратон Викигеп са намером да се повећа видљивост жена на Википедији и тиме смањи родни јаз који је присутан на интернету. Маратон је подржан од стране Српско-корејског информатичко приступног центра и током њега је написано 45 чланака о истакнутим женама из различитих области.

Викигеп одржава се у 63 земље света. У Србији је тема данашње радионице била припрема чланака о жена ма које су направиле разлику. Верујем да су многе жене биле заслужне за бројна добра дела, али им до сада није била призната та заслуга. Ове радионице су одлична прилика да се ствари поставе онако како треба“, рекао је амбасадор Шведске у Србији Њ.Е. Јан Лундин. Он је додао да, иако се подаци разликују по регионима, на интернету има четвороструко више чланака о мушкарцима него о женама.

Викигеп кампању покренуло је Министарство спољних послова Шведске у сарадњи са Викимедијом Шведске пре две године, да би се након тога кампања проширила на на преко 60 земаља у свету.

„Ако немате довољно информација, нећете ни бити свесни колика је неравноправност између полова. У данашње време, ако нисте видљиви на један клик, остаћете невидљиви“ рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић. Она је додала да су жене мање видљиве управо зато што још увек нису освојиле јавну сферу, без обзира на велике помаке и достигнућа. „Зато је важно што имамо људе који су посвећени овом проблему, а то су Викимедија Србије и амбасада Шведске. Ово је велики посао који су урадили за нашу државу и друштво“ додала је Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

На Википедији су мушкарци и аутори највећег броја чланака – чак 90% текстова писали су мушкарци. Викигеп, који је одржан у Српско-корејском информатичком приступном центру у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе, има за циљ да се направи баланс равноправности полова на интернету. Трећа радионица Викигеп окупила је двадесетак уредника и уредница које су за успешно креирање чланака на Википедији обучавали представници Викимедије Србије.

„Ви сте веома специфична циљна група, она која има истински утицај на дистрибуцију информација широм света. Нажалост, много је више чланака о мушкарцима него о женама. Но, то се полако мења. Нови чланци о знаменитим женама широм света преведени су на 30 језика. Импресивно је бити део ове важне глобалне акције“, рекао је отварајући уређивачки маратон заменик амбасадора Шведске Јоаким Верн.

Након три године одржавања Викигеп уређивачког маратона широм света, на интернету је сада 35.000 нових чланака о знаменитим женама и њиховим достигнућима. Њихове биографије досегле су 160 милиона прегледа. У свету ради више од 18.000 Вики уредника.

Википедија је најобимнија светска онлајн енциклопедија са највећим бројем корисника и њен садржај значајно утиче на информисаност грађана. Равнотежа између заступљености полова је веома важна и због тога се ова иницијатива одржава у сарадњи са свим шведским амбасадама у свету.

Ауторке: Весна Глишић, Ивана Маџаревић

Слични чланци

Пред нам је још једно ЦЕЕ пролеће
Завршен је Викигеп уређивачки маратон
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2023.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *