Вечерња средња школа Аргостоли у Кефалонији у Грчкој активна је на Викимедијиним пројектима од 2007. године. То је једна од ретких школа у Грчкој која има сопствени чланак на грчкој Википедији (након што је „преживела“ загрејану дебату о брисању). За школску 2012/13, одлучили смо да се укрцамо на два амбициозна путовања: ученици прве године проучавају јестиве примерке дивље флоре на острву, док ученици друге године истражују локалну легенду према којој на острву постоје 365 села, за сваки дан у години по једно. Постоји ли боље место за објављивање материјала који скупљамо од Викимедијине Комонс (Wikimedia Commons) галерије!

Дивља флора Кефалоније: Преживљавање и уживање

Кефалонија је острво дарежљиве природе. Дивља флора, каква је на острву, типична је за регионе медитеранског слива, ипак одређене врсте специфичне су за природу Кефалоније (нпр. црни бор abies cephalonica). Логично је да су се локалци окретали природи у тешка времена: старији грађани у касним седамтесетим, осамдесетим и деведесетим пуни су прича о њиховом преживљавању на „воћу са земљишта“ за време Другог светског рата.
Али то није све: многи од домаћих врста су гастрономски специјалитети с пуним правом! Грчки кувари се често могу видети како чепркају по тезгама на пијаци, трагајући за свеже убраним биљем и осталим дивљим биљкама за сопствене рецепте. У већим градовима ће често добро платити за такве посластице… док овде у Кефалонији, расту свуда око нас. Одлучили смо да документујемо што је више јестивих врста могуће, и основали галерију на Комонс­у (Commons) са ознаком : 1. фотографија представља дрво, жбун или биљка – 2. фотографија су јестиви делови – 3. фотографија су врсте обрађене у храну, са акцентом на очување метода које су примењене (кисело­слатко­суво итд.). За сваку врсту наћи ћемо ботаничко име и искористити га за наслов фотографије, такође поменућемо честе енглеске и грчке називе у описима (као и локална имена, где год је могуће). Погледајте досадашнји рад овде.

365 села у Кефалонији: мит или реалност?

Питајте било ког домороца Кефалоније : „Колико има села на вашем острву?“, и он/она ће вам вероватно одговорити : „365! По једно за сваки дан у години.“. Звучи интересантно… али нико никада није написао књигу или есеј, па чак ни листу да би то доказао. Идеја ми се одуговлачи у глави већ неколико година, и ове године сам је представио својим ученицима. Били су одушевљени, па смо се упустили у пројекат.
За мање од месец дана смо препознали могуће препреке: Грчка је била субјекат бројних административних реформи током модерне историје, последња је била „Каликратис“, при којој су многа мање општие припојене већим. Ово се десило и на нашем острву: седам дуговечних општина – обликованих претходном „Каподистриан“ реформом, али блиско повезаних са историјом острва која датира од античких времена –спојена су у једно, Општину Кефалонију. Тако, схватили смо, замислите колико много села је било „узурпирано“ током сваке од претходних реформи. Како можемо наћи валидну научну методу да документујемо та тренутно непостојећа села, од којих је свако носило сопствену историју, културу и порекло? Одговор је : посетити локалну канцеларију Главне државне архиве. Директорка је била љубазна да нам отвори просторије у вечерњим сатима (наша школа је за ученике у одрасле који раде у узрасту од 14. година па навише) и прича са нама о истраживању за која нам она може помоћи да га изнесемо до краја. Такође нам је рекла да бисмо морали да потражимо чланке у Владином листу који се односе на сваку од претходних реформи да бисмо нашли сада застарела села.

ОК, сада имамо методу. Зашто не започети са „лакшим стварима“, и оставити истраживање за касније? Ученици су били подељени у групе, свакој је дата мапа и додељења општина да је покрију фотографијама под генералном ознаком : поглед НА село – поглед ИЗ села – оријентир (црква, древне рушевине и остале тачке интересовања). Зграбили су камере и донели свој материјал, који аплоудујемо у континуитеу на нашу галерију у Комонс­у (Commons).

Где локална заједница улази у причу?

Кефалонија је прилично велико острво: шесто по величини у Грчкој. Да бисте стигли до најсеверније или најужније тачке од главног града (Аргостоли), морате возити око 50km. У време финансијске кризе, то није исплативо. Једна група ученика отишла је раног преподнева (17­годишњи Костас и 26­годишњи Гиоргос обојица раде викендом) на удаљену локацију касне јесени, само да би схватили да не могу да покрију цело подручје,
јер је сунце залазило па нису више могли да фотографишу. Њима није лако да понове процес. Дакле, где да набавимо ауторски слободне, оргиналне материјале који нам требају за наше галерије? Одговор: укључити локалну заједницу.
Кефалонијанци су поносни на своју богату историју и културу, и жељни су да чују за пројекте који се баве аспектима њиховог наслеђа: на пример, у току су радови на ископавању са интересантним налазима који могу доказати да Хомерова Итака није била на суседном острву које носи исто име, већ у јужној Кефалонији. Верујем да ће бити заитригирани да учествују у доказивању легенди о њиховим селима, и вољни да поделе
своје фотографије; други би можда желели да поделе своје знање о јестивој дивљој флори (невероватно је колико много биљака око нас јестиво, а да ми то и не знамо!).Догађај је планиран за средину марта. Поред презентовања досадашњег рада, намеравамо да у програм укључимо и мини предавање о Кријетив Комонс (Creative Commons) лиценци (да би знали на који начин ће се материјали којим допринесу бити слободни). Предложићу да се материјал или пошаље мени на и­мејл, или лично донесе у школу, или … зашто не укључити и саме локалце да сами уређују? То би значило да нам треба још један семинар о основама уређивања Викимедије, што ће ми бити задовољство да организујем, уколико има довољно заинтересованих учесника.

Белешке

Инструктори у пројекту : Мина Теофилату (Саинтфеврир), Василики Кардимоу. Видео снимак посете Главној државној архиви (Кефалонија) овде. У видеу : Гђа. Дора Зафиратоу (Директорка Државне архиве кефалоније), ја и ученици Фодаснос7, Миксалиспападос, Гиоргос, Мариа и Костас. Извештај за медије у вези са пројектом о дивљој флори (уз то и видео са WWll­ интервју о преживљавању као и најава за будући догађај) објављен на локалном порталу овде. Школски блог: http://esperinogymnasioargostoliou.blogspot.gr (извините, без енглеског превода/титлова за сада)

Мина Тхеофилатоу

Са енглеског превео: Стефан Веселиновић
Лектура: Горан Обрадовић

Извори

Mina Theofilatou;  „Engaging the local community in a school project on Commons“, блог Задужбине Викимедије

Слични чланци

Викимедија Србије прославила 16 година рада
Завршена је акција Културно наслеђе на Википодацима
Викимедија Србије организује тренинг Управљање стресом и превенција сагоревања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *