Дана 20. фебруара 2014. године током протеста у Кијеву, погинуо је Игор Костенко, активни члан Википедије на украјинском, новинар и студент географије, 

Игор Костенко
Игор Костенко

Игор је рођен 31. децембра 1991. године у селу Зубрет, у Тернопиљу. По завршетку средње школе, студирао је на Универзитету Иван Франко у Лавову, где је похађао пету годину на одсеку за географију. Поред студија, радио је као новинар у часопису „Спортске анализе”.

Игор је био активан члан Википедије на украјинском, са корисничким именом Ig2000. Први пут се регистровао 23. јула 2011. и истог месеца је започео своје прве чланке.  За само две и по године, написао је преко 280 чланака и извршио 1600 преправки. С обзиром на његов широк спектар интересовања чланци су били разноврсни. Писао је о спортским темама, географији, економији али и историји украјинске војске. Његов чланак о украјинским и совјетским јединицама (Незаможник) у првој половини двадесетог века је признат по квалитету од стране заједнице. Такође је доприносио Викивестима, додајући спортске догађаје.

Игор је био активан и у промоцији Википедије на украјинском на друштвеним мрежама, преко којих је долазио до нових сарадника. Као администратор фејсбук странице Википедије на украјинском редовно је објављивао занимљиве информације из света Википедије.

У августу 2013. је предложио пројекат Wiki Flashmob позивајући велику групу Украјинаца да учествују у дану писања чланака на Википедији. Wiki Flashmob је планиран за 20. јануар 2014. као симболичан датум десетог рођендана Википедије на украјинском, али је због трагичних догађаја у земљи овај пројекат отказан. Игор је веровао да би овај пројекат био од великог значаја за Википедију и да би резултирао хиљадама нових чланака, али нажалост није доживео остварење такве визије.

У жељи да Украјином владају људи патриотског духа, Игор је 18. фебруара 2014. заједно са осталим студентима из Лавова, отишао у Кијев на протесте. Током протеста 20. фебруара бива погођен са два метка, од којих је један, задобијен у пределу главе, био смртоносан.

Сахрањен је 23. фебруара у свом родном месту. Хиљаде људи, заједно са студентима из Лавова и становницима Тернопиља упутило му је последњи поздрав.

Википедија на украјинском је, у част погинулима, 21. фебруара, одлучила да промени свој лого, додајући црну траку као знак жалости.

Чланови Википедије на украјинском и Викимедије Украјине изјављују своје саучешће породици и пријатељима Игора Костенка. Направљена је и страна на Википедији на којој се може изјавити саучешће.

 

У вечном сећању…

У име Викимедије Украјине:
Микола Козленко, Викимедија Украјине

 

Превела на српски: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Извори

  • Напомена о ауторским правима: „Ihor Kostenko 1 grayscale.jpg“ од аутора Mariia Mudra (Марія Мудра), под CC-BY-SA 3.0 Unported, са Викимедијине мултимедијалне оставе, „Wikipedia-logo-v2-uk-with black mourning ribbon.png“ од Викимедијине Задужбине, под CC-BY-SA 2.0 са Викимедијине мултимедијалне оставе
  • Са блога Викимедијине Задужбине: Wikipedian Ihor Kostenko dies on the Maidan

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *