Будите део глобалне акције о родној равноправности на интернету и учествујте  личним доласком или онлајн у интернационалном уређивачком маратону #WikiGap у организацији амбасаде Шведске и Викимедије Србије у Београду у среду, 7. марта од 10.00 до 17.00.

 

Википедија је најобимнија светска енциклопедија на интернету са највећим бројем корисника. Садржај чланака на Википедији утиче на информисаност и знање њених корисника. Ипак, на Википедији нема равнотеже у погледу броја чланака о мушкарцима и женама. Деведесет одсто садржаја на Википедији креирају мушкарци и број чланака о мушкарцима је четири пута већи него о женама.

 

Да би допринели прецизнијој слици, Министарство спољних послова Шведске и Викимедија Шведске покренули су иницијативу да се организује глобални догађај #WikiGap. У данима непосредно пре и после 8. марта, Међународног дана жена, биће организовани догађаји у више од 50 земаља од Шведске преко Индонезије, па до  Египта и Колумбије у сарадњи са локалним организацијама.

 

У Шведској, #WikiGapSthlm ће бити организован на Краљевској техничкој академији чији ће домаћин бити министарка спољних послова Шведске, Маргот Валстрем. Тема тог уређивачког маратона биће жене у науци и технологији.

 

У Србији #WikiGap биће организован 7. марта у просторијама Српско-корејског информатичко приступног центра у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе, у Добрињској улици бр 11 и можете учествовати личним доласком или онлајн. Уколико нисте из Београда, а желите да учествујете у овој глобалној иницијативи, можемо покрити ваше путне трошкове. У том случају молимо вас да попуните упитник за пријаву. С обзиром да је број места за лично учешће ограничен, позивамо вас да свој долазак благовремено пријавите.

 

Тема уређивачког маратона у Србији је „Жене – лидерке из сенке“. Уколико имате предлог које жене-лидерке из Србије бисмо могли да представимо на Википедији, молим вас пошаљите ваш предлог на info@vikimedija.org или допуните страну догађаја на Википедији.

 

За више информација можете контактирати

Ивана Маџаревић, менаџерка пројекта и заједнице Викимедије Србије, ivana.madzarevic@vikimedija.org

Славица Марковић-Сандић, координаторка за јавну дипломатију и комуникације амбасаде Шведске, slavica.markovic-sandic@gov.se


Напомена о ауторским правима: WikiGap.svg,  аутори https://gullers.se, у јавном домену, Wikimedia-Serbia.png, аутора Саше Стефановића, под cc by-sa-3.0 са Викимедијине мултимедијалне оставе,  логотип Шведске добијен од представника амбасаде.

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *