Почиње уређивачки маратон Вики воли прајд!

Викимедија Србије у сарадњи са Београд прајдом седми пут заредом организује уређивачки маратон Вики воли прајд поводом Недеље Поноса. Маратон ће трајати од 4. до 10. септембра. 

Викимедијин покрет води се основном мисијом да сви људи на свету имају приступ слободном знању. Милиони добровољаца широм планете доприносе повећању садржаја на више од 300 језичких верзија Википедије и другим Вики пројектима, како самосталним уређивањем, тако и кроз пројекте Задужбине, огранака и корисничких група. Један од таквих пројеката је и Вики воли прајд (Wiki Loves Pride), глобална кампања са циљем повећања садржаја о ЛГБТИКА+ темама на бројним Вики пројектима.

Током маратона уредници и уреднице ће бити у прилици да пишу чланке о значајним догађајима, историји, знаменитим квир особама, филмовима, серијама, књигама, као и свим осталим темама везаним за ЛГБТИКА+ популацију које славе људскa права, различитости и слободе. Поред писања нових чланака на Википедији, охрабрује се и допуњавање већ постојећих чланака, које учесници могу обогатити новим, провереним референцама или илустровати релевантним фотографијама. Учесници такође могу обогатити Викимедијину оставу фотографијама са Недеље Поноса, Београд прајда и других ЛГБТ+ дешавања. 

Циљ ове акције је ширење слободног знања о темама од значаја за ЛГБТИКА+  заједницу на Википедији и другим Вики платформама, а чиме се доприноси њиховој доступности и већој видљивости. На овај начин желимо да дамо допринос смањењу предрасуда и дискриминације са којом се припадници ЛГБТИКА+ заједнице сусрећу свакодневно. 

Позивамо уреднике и уреднице Википедије, активисте и активисткиње, као и све заинтересоване за ове теме да допринесу маратону и тако омогуће већу доступност информација од значаја за ЛГБТИКА+ заједницу. Како бисте учестовали у овој акцији, потребно је да се пријавите на страни догађаја на Википедији, а на њој можете сазнати и више информација о самом догађају.

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *