Википедијанац стажиста на Факултету драмских уметности у Београду остварио запажене резултате!

Викимедија Србије је у сарадњи са Факултетом драмских уметности Универзитета уметности у Београду и уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије реализовала пројекат Википедијанац стажиста од 1. октобра до 30. новембра. Захваљујући овом пројекту, написан је 71 нови чланак, 14 је допуњено, док је 30 илустровано, а на Викимедијину оставу је постављено 407 датотекe, од којих је шест књига и девет каталога са чак 1.314 страна дигитализованог садржаја!

Факултет драмских уметности је основан давне 1948. године и од тада је низао бројне успехе и новитете у академском образовању и стваралаштву, како Србије, региона, тако и света. Годишње реализује више од 30 позоришних представа, преко 200 филмова и аудио-визуелних пројеката, као и неколина десетина радиофонских дела. Неретко ова дела постају редован репертоар домаћин позоришта, биоскопа, телевијских и радио станица, као и делови разноликих културних дешавања. Многа од ових остварења добијају признања и награде на домаћим и међународним фестивалима и смотрама.

Википедијанка стажисткиња, Јелена Латов Папић, је током овог пројекта написала 71 нови чланак, 14 је допуњено, док је 30 илустровано, а на Викимедијину оставу је постављено 407 датотека, од којих је шест књига и девет каталога са чак 1.314 страна дигитализованог садржаја! Овим датотекама се пружа јединствен увид у Факултет драмских уметности, позоришне представе, катедре Факултета, глумачке екипе, стручну литературу и бројне друге занимљивости.

Википедијанац стажиста део је глобалног програма сарадње са институцијама културе ГЛАМ (Galleries, Libraries, Archives, Museums), који се спроводи у читавом свету скоро 10 година. Идеја овог програма је у двосмерној сарадњи са установама културе, којима се додељује искусан уредник Википедије на одређени временски период, како би радио на увећању садржаја вики пројеката из области културно-историјског наслеђа. Подржан је од стране Министарства културе и информисања у Републици Србији.

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима:

  • Čas režije – 1952-53. god.jpg, аутора Faculty of Dramatic arts in Belgrade под Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 4.0 лиценци на Викимедијиној остави.
  • Katedra kamere FDU gosti.jpg, аутора Faculty of Dramatic arts in Belgrade под Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 4.0 лиценци на Викимедијиној остави.
  • Katedra za pozorišnu i radio režiju Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, 2015.tif, аутора Faculty of Dramatic arts in Belgrade под Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 4.0 лиценци на Викимедијиној остави.
  • Katedra glume FDU Beograd – studenti 01.jpg, аутора Faculty of Dramatic arts in Belgrade под Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 4.0 лиценци на Викимедијиној остави.

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *