Википедија данас слави 12 година постојања. На данашњи дан, 15. јануар, 2001. године, Џими Вејлс и Лери Сангер покренули су ову бесплатну слободну енциклопедију знања. Пројекат је настао као подршка Нупедији, енциклопедији коју су писали стручњаци. Данас њоме руководи непрофитна Задужбина Викимедије.

Уређивање Википедије омогућено је сваком ко има приступ Интернету. Више од 100,000 волонтера из свих делова света свакодневно доприносе умножавању чланака и њиховом превођењу. Википедија броји око 24 милиона чланака од чега су 4,1 милион на енглеском. Од Јануара ове године слободно знање шири се на 285 језика, те је Википедија постала највећа и најпопуларнија референца за рад на Интернету. На српском језику постоји нешто више од 175,000 чланака, а сваког дана се напише 142 нова чланка. Када би Википедија била књига имала би 2,25 милиона страница.

Магазин Тајмс препознао је значај Википедије за брз развој онлајн сарадње и интеракције милиона људи широм света одмах поред Јутјуба, Фејсбука и Твитера. Alexa, (компанија која се бави интернет саобраћајем) поставила је Википедију на 6. место свих сајтова на Интернету, а процењује се да има 365 милиона читалаца широм света. Развој и успешан рад омогућио је развој других сестринских пројеката (Викивести, Викикњиге, Викицитати, Викиречник, Викиврсте, Викиизворник).

У мају 2004. године, Википедија освојила је две главне награде. Прва је „Златна Ница“ за Digital Communities на годишњој Prix Ars Electronica такмичењу, једном од најважнијих награда на пољу електронике и интерактивне уметности, компјутерске анимације, дигиталне културе и музике. Друга је била судијска, „Webby“ награда у категорији „заједница“. Занимљиво је да је у септембру 2008. године Википедији додељена Quadriga награда „Мисија просветитељства“ заједно са Екхартом Хофлингом, Петером Габриелом и Борисом Тадићем, тадашњим председником Републике Србије.

Википедија на српском језику проглашена је за најбољи едукативни сајт 2009. године према изборз жирија Феб фест такмичења.

 

Аутор: Стефан Веселиновић

 

Фотографија: GDJ 2008 tort malowany p.jpg са Викимедијине мултимедијалне оставе;  Аутор: Przykuta; © & ™ All rights reserved, Wikimedia Foundation, Inc.

Слични чланци

Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.
Придружите се јубиларном петом уређивачком маратону поводом Светског дана Рома
Одржан уређивачки маратон у оквиру Викигеп кампање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *