Шта смо остварили у Српској академији наука и уметности?

Викимедија Србије је у сарадњи са Српском академијом наука и уметности (САНУ) током марта и априла реализовала пројекат Википедијанац стажиста и тиме започела активности на увећању богатог културног наслеђа Српске академије наука и уметности на Вики пројектима. Захваљујући овом пројекту, написан је 21 чланак о почасним члановима САНУ-а, као и одељењима, допуњено 25 чланака, а на Викимедијину оставу су постављене 82 датотеке.

Српска академија наука и уметности (САНУ) је највиша научна и уметничка установа у Србији основана давне 1841. године. Првобитну је ја красио назив Краљевско српска академија, потом Српска академија наука, а од 1960. године се званично зове Српска академија наука и уметности. Академија данас у свом саставу има 8 одељења, 100 редовних, 32 дописна, 92 инострана и 13 чланова ван радног састава.

Википедијанац стажиста, Сара Хорват, је током овог пројекта написала 21 нови чланак и допунила 25 чланака. На Викимедијину оставу су постављене 82 датотеке. Током стажирања написани су чланци биографија знаменитих личности за историју и културу наше земље, чланова Српске академије наука и уметности и њеним одељењима. На Викимедијиној остави се сада могу наћи видео аутобиографије аутора које су представљене на уникатан начин, као и бројне библиографије, фотографије чланова, детаље из рукописне књиге верске садржине, као и фотографије које су обележиле значајне догађаје САНУ-а.

Википедијанац стажиста део је глобалног програма сарадње са институцијама културе ГЛАМ (Galleries, Libraries, Archives, Museums), који се спроводи у читавом свету скоро 10 година. Идеја овог програма је у двосмерној сарадњи са установама културе, којима се додељује искусан уредник Википедије на одређени временски период, како би радио на увећању садржаја вики пројеката из области културно-историјског наслеђа

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима:

  • File:Ivan Klajn.jpg, аутора Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) под ЦЦ 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:Куманичко четворојеванђеље, детаљ.jpg, аутора Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) под ЦЦ 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:Рукописна књига верске садржине.jpg, аутора Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) под ЦЦ 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:Dve radne stanice AVA SANU (2).jpg, аутора Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) под ЦЦ 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.

Слични чланци

Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.
Придружите се јубиларном петом уређивачком маратону поводом Светског дана Рома

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *