Шта се крије у каталозима Удружења ликовних уметника Србије?

Завршен је пројекат Википедијанац стажиста у Удружењу ликовних уметника Србије са изузетним успехом. Захваљујући реализацији овог пројекта, написани су и допуњени бројни чланци важни за ликовну уметност, а дигитализовани су каталози Пролећних и Јесењих изложби, као и Златне награде УЛУС-а.

Јована Обрадовић, Википедијанка стажисткиња

Удружење ликовних уметника Србије (УЛУС) настало је 1919. године и најбројније је уметничко удружење у Србији. Удружење ликовних уметника Србије броји око 2.000 чланова. Циљ УЛУС-а је слободно и добровољно удруживање ликовних стваралаца са циљем унапређења уметничког стваралаштва и других заједничких циљева. Први председник УЛУС-а је био наш чувени сликар Урош Предић.

Википедијанка стажисткиња, Јована Обрадовић, је током овог пројекта написала 62 нова чланка и илустровала их каталозима. На Викимедијину оставу је постављено 77 каталога Пролећних и Јесењих изложби, чиме је комплетирана дигитализација, па се сада, на Викимедијиној остави могу наћи каталози од 1933. до 2021. године. Одржана је и радионица уређивања Википедије за чланове Удружења где је присуствовало 11 чланова.

Википедијанац стажиста део је глобалног програма сарадње са институцијама културе ГЛАМ (Galleries, Libraries, Archives, Museums), који се спроводи у читавом свету скоро 10 година. Идеја овог програма је у двосмерној сарадњи са установама културе, којима се додељује искусан уредник Википедије на одређени временски период, како би радио на увећању садржаја вики пројеката из области културно-историјског наслеђа.

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима:

  • File:Датотека:Katalog prolećne izložbe ULUS-a iz 2003. godine.pdf, аутора ULUS, под ЦЦ 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:File:Katalog zlatnih nagrada ULUS-a.pdf, аутора ULUS, под ЦЦ 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:Датотека:Vikipedijanka stažistkinja Jovana Obradović 01.jpg, аутора Ioannes2909, под ЦЦ 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:Katalog prolećne izložbe ULUS-a iz 2013. godine.pdf, аутора ULUS, под ЦЦ 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *