Тематско окупљање заједнице – ГЛАМ

Друго по реду онлајн тематско окупљање Википедијанаца и Викимедијанаца биће организовано у четвртак, 17. јуна, од 18. часова, путем Зум платформе. Овог пута учесници окупљања имаће прилику да попричају о ГЛАМ програму и сазнају шта се све крије „иза сцене” када музеји, библиотеке, архиви и многи други отваре своја врата и упознају публику са културним наслеђем Србије.

Тематска окупљања намењена су дружењу и покретању разговора о битним питањима у вези са Википедијом, Викимедијиним пројектима и активностима Викимедије Србије. Идеја је да окупљања буду онлајн, што ће омогућити волонтерима и волонтеркама из различитих градова једноставно учешће. Предлагање тема биће могуће како за организаторе, тако и за учеснике и учеснице окупљања.

ГЛАМ (Galleries, Libraries, Archieves, Museums) програм један је од три програма Викимедије Србије и подразумева двострану сарадњу са институцијама културе у циљу прикупљања, дигитализације и ослобађања материјала које музеји, библиотеке, архиви и многе друге установе од јавног значаја имају у својим ризницама.

Током окупљања, учесници ће моћи ближе да виде како изгледа стажирање у једној институцији, да се упознају са постојећим моделима сарадње, да дају предлоге за нове, сугеришу новине за унапређивање програма, као и да буду упознати са тренутним и планираним акцијама које нас очекују, а чији део могу бити.

Позивамо све заинтересоване да се прикључе дискусији и да кроз разговор и отворену комуникацију радимо на бољем умрежавању међу волонтерима који чине заједницу Википедије на српском и Викимедије Србије.

Све информације о састанку налазе се на страни окупљања на Википедији.

Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије
Напомена о ауторским правима: Илустрација Горане Гомирац

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *