Такмичење Вики воли споменике поново у Србији

Група Википедијанаца уз подршку Викимедије Србије поново организује фото такмичење Вики воли споменике, које за циљ има повећање видљивости заштићеног културног наслеђа Србије.  Ово глобално врло популарно такмичење у Србији ће бити организовано од 1. до 30. септембра 2022. године и омогућиће свим заинтересованим учесницима и учесницама да обогате Викимедијину оставу квалитетним фотографијама споменика културе и тако освоје вредне награде.

Вики воли споменике је међународни фото конкурс током ког се прикупљају фотографије споменика културног наслеђа, а који организују огранци и афилијације Викимедије. Први пут је организован 2010. године у Холандији, а након њега је уследило издање широм Европе 2011. године. Од 2012. године такмичење се организује сваке године у земљама широм света. Осим што истиче значај споменика културе и чува их од заборава, такмичење омогућава прикупљање материјала који ће касније бити искоришћен за илустрацију чланака на Википедији и другим Викимедијиним пројектима. 

Придружи се!

  • Уколико желиш да учествујеш у такмичењу, потребно је најпре да отвориш налог на Викимедијиној остави. То можеш урадити кликом на овај линк.
  • Потом пронађи регистроване историјске и културне знаменитости у Србији. Списак непокретна културних добара у Србији ти може помоћи у томе.
  • Фотографиши културна добра и обрати пажњу запишеш број/ИД локације, опис и датум фотографије.
  • Последњи корак је постављање фотографија на Викимедијину оставу, при чему треба водити рачуна о правилном именовању, категорисању и описивању фотографија. Важна напомена: Фотографије се не достављају Викимедији Србије, већ се постављају директно на Викимедијину оставу.
  • Награде за прва три места су 30, 20 и 10 хиљада динара.

Све информације и детаље можете пронаћи на страници такмичења на Викимедијиној остави, званичном сајту, као и путем мејла за консултације info@wlm.rs. Придружите се и учествујте у највећем фото-такмичењу на свету и потенцијално освојите неку од новчаних награда.


Аутори: Иван Матејић, Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Вики воли спорт први пут на Википедији на српском језику!
Завршен је трећи по реду уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица!
Ратификација Повеље покрета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *