Прослава 21. рођендана Википедије на српском језику

Викимедија Србије организује прославу 21 године постојања Википедије на српском језику у понедељак, 19. фебруара, од 18 часова. Рођендан обележава не само постојање пројекта, већ и онлајн заједнице која волонтерским радом свакодневно доприноси ширењу слободног знања на интернету.

Википедија на српском језику настала је 16. фебруара 2003. године, две године након енглеске верзије. Пројекат је по броју чланака највећа јужнословенска Википедија, а на листи свих Википедија тренутно заузима 21. место. Тренутно броји 684.639 чланака, а од свог настанка до данас увела је многобројне техничке новине које новим члановима и чланицама заједнице олакшавају рад. Тренутно има око 800 уредника и уредница који су активни, односно направе бар пет измена месечно. За новајлије је осмишљен програм менторства преко ког могу добити савете по питању правила, структуре чланака, референцирања и решавања недоумица.

У оквиру прославе победницима и учесницима 1либ1реф кампање биће додељене награде. Позивамо уреднике и уреднице, волонтере и волонтерке, као и све партнере и сараднике који су годинама подржавали рад Википедије и препознали да овај пројекат има значајно место у свету образовања и културе, да нам се придруже у понедељак, 19. фебруара, од 18 часова.

За оне који нису из Београда, а имају жељу да присуствују окупљању, обезбеђена су одређена средства за рефундирање путних трошкова. Сви заинтересовани могу да се пријаве за рефундацију путем формулара.


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Википедија на српском језику опет најбоља у свету #1Lib1Ref
Прослава 21. рођендана Википедије на српском језику
Википедијанац стажиста у Народном музеју Краљева остварио сјајне резултате!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *