Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома

Поводом Светског дана Рома, Викимедија Србије је, у сарадњи са Викимедијином заједницом Републике Српске и уз подршку ЦЕЕ хаба, организовала пети уређивачки маратон у писању нових и допуњавању постојећих чланака на Википедији на тему идентитета, историје, културе и права Рома.  Догађај ове године је укључивао и унос цитата знаменитих Рома на Викицитатима, као и унос нових и допуну постојећих ставки везаних за Роме и ромску културу на Википодацима. Овакви маратони су важни за подизање свести о мањинским групама и њиховој културној баштини, а такође и за јачање сарадње између језичких верзија Википедија.

У Србији, Роми су национална мањина која се сусреће са различитим изазовима. Ипак, њихова култура и идентитет остају важан део балканског мултикултурног мозаика.

За разбијање стереотипа и предрасуда према Ромима, важно је да се људи упознају са њиховом прошлошћу и садашњошћу, животом и обичајима, културом и идентитетом. Циљ ове акције је да се путем ширењa знања о Ромима и ромској култури стане на пут дискриминацији и предрасудама које припадници ове националне мањине свакодневно доживљавају.

Маратон је био међународног карактера и трајао је од 1. до 15. априла.

Овој акцији се придружило 8 језичких верзија Википедије. Написано је укупно 116 чланака а допуњено 9. Што се тиче Википодатака, допуњена је укупно 51 ставка. На Викицитатима, додато је 76 цитата о знаменитим Ромима.

Када је Википедија на српском језику у питању, учествовало је укупно 8 уредника и уредница, написано је 33 чланака а 76 цитата је додато на Викицитатима. 

На крају овог уређивачког маратона, Википедија је забележила значајан напредак у области ромске културе и историје. Учесници су допринели обогаћивању садржаја на Википедији а резултати су веома важни за подизање свести о проблемима са којима се Роми суочавају.

Овај маратон је показао снагу заједнице и важност сарадње. Надамо се да ће се ова активност наставити и да ће Википедија и даље бити место где се дели знање и подиже свест о важним темама. 

Хвала свим учесницима и учесницама на њиховом учешћу!


Ауторка: Милена Миленковић, Викимедија Србије

Илустрација: Милена Миленковић, Викимедија Србије

Слични чланци

Вики воли спорт први пут на Википедији на српском језику!
Завршен је трећи по реду уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица!
Ратификација Повеље покрета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *