Хајде да пишемо о савременој уметности!

Викимедија Србије организује онлајн уређивачки маратон с циљем израде нових и допуне постојећих чланака о савременој уметности, уметничким правцима, уметницима и познатим уметничким делима као и манифестацијама из сфере савремене уметности. Маратон ће трајати од 8. до 14. августа на Википедији на српском језику.

Сам појам савремене уметности ствара мноштво питања и није га лако дефинисати. Бројни уметници, као ни теоретичари, се не слажу да је довољно стварати у садашњем тренутку да би било спадало у савремену уметност. Једно од критеријума, да би дело спадало у савремену уметност, је употреба савремених средстава комуникације, попут комбинованих жанрова, видеа, звука, инсталације. Такође, за савремене уметнике је битна слобода и могућност изражавања изван универзалних канона, што спада у једну од најважнијих карактеристика овог уметничког правца. О овој проблематици, као и многим уметницима, манифестацијама, наградама писаћемо током уређивачком маратона на Википедији на српском језику.

За учешће у маратону потребно је уписати се на списак учесника. На страници догађаја на Википедији, можете видети предложен списак чланака, као и литературу коју можете користити. Особе које немају искуства у уређивању Википедије могу прочитати упутство о уређивању Википедије помоћу визуелног уређивача или видео-туторијале за уређивање Википедије помоћу уређивача изворног кода. За сва додатна питања можете послати имејл на gorana.gomirac@vikimedija.org.

Уређивачки маратон ће трајати од 8. до 14. августа 2022. године на Википедији на српском језику.

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: Илустрација аутора Горане Гомирац

Слични чланци

Да ли сте спремни за ГЛАМурозни октобар?
Завршен је уређивачки маратон Вики воли прајд
Придружите се уређивачком маратону Вики воли прајд!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *