Културно наслеђе на Википодацима 2

Културно наслеђе на Википодацима нова је акција Викимедије Србије у којој се подстиче уређивање и повећање једне од најзначајнијих слободних база података на свету – Википодатака. Циљ ове акције је обучавање како већ искусних, тако и нових уредника Википедије о уређивању Википодатака и повећање података о институцијама културе, знаменитим културним споменицима, уметницима, уметничким делима и личностима, догађајима и стварима које су имале велики утицај на развој културе. Акција ће трајати од 15. до 30. јуна 2021. године.

Википодаци су централно спремиште структуиране базе података, које представља подршку другим Вики пројектима. Они све већу примену имају, како у олакшавању рада на другим вики пројектима, бржем ажурирању података, тако и у пружању великог броја слободних и структурираних података за потребе бројних научних радова, анализа и истраживања.

Помоћ при уређивању

Како бисмо олакшали уређивање Википодатака и приказали њихов значај, како у вики пројектима, тако и на целом свету, припремили смо:

  1. Увод у Википодатке
  2. Основно упутство о уређивању Википодатака

али можете користити и странице за помоћ на Википодацима:

  1. Представљање Википодатака
  2. Туторијали за уређивање
  3. Пример попуњеног Википодатка
  4. Википодаци – SPARQL водич

Радионице

Прва радионица уређивања Википодатака ће се одржати у уторак 15. јуна у 10 часова и сви заинтересовани се могу придружити путем Зум платформе. Детаљи за приступ радионици:

Линк: https://zoom.us/j/94314183423?pwd=cDZjbmx6SkFiU0hXVFRvcldKSTRMUT09

Meeting ID: 943 1418 3423

Passcode: 829258

Друга радионица уређивања Википодатака ће се одржати у понедељак 21. јуна у 18 часова.

Линк: https://zoom.us/j/93209118317?pwd=NmxReHl3ZzNDOXR3RmFGT3k3SmFMdz09
Meeting ID: 932 0911 8317
Passcode: 975293

Како можете учествовати?

  • Да бисте учествовали у овој акцији, неопходно је да имате профил на Вики пројектима. Уколико имате отворен профил на Википедији, профил ће аутоматски бити направљен и на Википодацима, а ако су Википодаци први Вики пројекат на којем ћете отворити профил, мораћете извршити поступак прављења профила.
  • Потребно је да унесете ваше корисничко име на списак учесника на страници догађаја на Википедији (одељак испод), како би се ваши доприноси могли пратити на дешборду.
  • Пронађите ставке на Википодацима или чланке на Википедији о институцијама културе, културним знаменитостима, уметницима и уметничким делима, као и догађајима или особама које су заслужне за развој културе и допуните њихова својства на Википодацима.

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: Лого у јавном добру

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *