Коларчева задужбина у пуном сјају Википедијанца стажисте!

Викимедија Србије је у сарадњи са Задужбином Илије М. Коларца од фебруара до априла реализовала пројекат Википедијанац стажиста и тиме започела активности на увећању богатог културног наслеђа ове важне културне институције на Вики пројектима. Захваљујући овом пројекту, написано је 10 чланака, док је 111 илустровано, а на Викимедијину оставу је постављено 527 датотека, које садрже скоро 2100 страна дигитализованог садржаја!

Задужбина Илије М. Коларца, позната и као Коларчева задужбина, од свог настанка давне 1932. године промовише музичку и уметничку културу у Београду. Свој рад је развила у оквиру четири центра: Центар за музику, Центар за предавачку делатност са Галеријом, Центар за наставу страних језика и Центар за издавачку делатност са Књижаром „Александар Белић“. Коларчева задужбина годишње одржи преко 300 различитих концерата и изведби, а Велика дворана ове Задужбина је најстарија концертна дворана у Београду. Својим богатим програмом сведочи о музичкој и уметничкој сцени, како Србије, тако и целог региона, пуних девет деценија свог постојања.

Википедијанац стажиста, Јована Обрадовић, је током овог пројекта написала 10 нових чланка и илустровала њих 111. На Викимедијину оставу је постављено 527 датотека. Међу овим датотекама се налази преко две хиљаде дигитализованих страница програма Коларчеве задужбине из међуратног периода. Овим програмима се пружа уникатан увид у музичку и уметничку сцену Београда из међуратног периода, у самим почецима Коларчеве задужбине. Међу датотекама се такође налази и тестамент Илије Милосављевића Коларца, програм концерта чувене Алисе Бешевић, као и Фестивала у част Бетована из давне 1935. године.

Википедијанац стажиста део је глобалног програма сарадње са институцијама културе ГЛАМ (Galleries, Libraries, Archives, Museums), који се спроводи у читавом свету скоро 10 година. Идеја овог програма је у двосмерној сарадњи са установама културе, којима се додељује искусан уредник Википедије на одређени временски период, како би радио на увећању садржаја вики пројеката из области културно-историјског наслеђа

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима:

  • File:Ilija Milosavljević Kolarac.pdf, аутора Milan Đ. Milićević, у јавном добру.
  • File:Betovenov festival.pdf, аутора Zadužbina Ilije M. Kolarca, у јавном добру.
  • File:Alisa Bešević.pdf, аутора Zadužbina Ilije M. Kolarca, у јавном добру.
  • File:Prvi koncert Beogradske filharmonije.jpg, аутора Zadužbina Ilije M. Kolarca, у јавном добру.

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *