Завршен још један Онлајн Еду Вики камп

Завршен је други Онлајн Еду Вики камп, током ког су учесници имали прилику да се упознају са програмима и пројектима Викимедија Србије, али и да усаврше своје вештине које ће им помоћи у даљем волонтерском ангажовању у Викимедији Србије. На кампу, који је одржан путем Зум платформе 23, 24. октобра и 1. новембра 2021, учествовало је 7 учесника из свих делова Србије.

Овогодишњи камп је други догађај такве врсте, с обзиром на то да је Викимедија Србије и претходне године организовала камп у онлајн окружењу. Подсећања ради, до 2019. године Викимедија Србије је организовала кампове широм Србије. Услед још увек актуелне здравствене ситуације одлучили смо да поново искористимо нове технологије и да камп буде одржан у онлајн окружењу. Овогодишњи тим за реализацију кампа су, поред менаџера образовног програма Небојше Ратковића и менаџерке пројеката и заједнице Иване Маџаревић, чинили менаџерка за сарадњу са институцијама културе Горана Гомирац, Вики амбасадори Ђорђе Илић, Теодора Лукић и Лука Јовичић.

Камп смо одржали током три дана, трудећи се да предавања и радионице смислено повежемо у веће целине. Први дан кампа, одржан у суботу 23. октобра, био је дан упознавања учесника са Википедијом и Викимедијом Србије који се завршио радионицом уређивања Википедији. Други дан кампа је одржан 24. октобра током ког су учесници имали прилику да научено примене у пракси и да уређују Википедију у складу са упутствима која су добили, али и Википодатке. Камп је настављен истог дана радионицом писања пројекта. Током радионице научили су основне сегменте креирања пројекта, након чега су имали задатак да у паровима осмисле идеју за пројекат и разраде је. Трећи и последњи дан кампа је одржан у понедељак 1. новембра, а учесници су имали задатак да представе пројекте које су писали током недеље подељени у групе. Сви учесници су посебно награђени, а добили су и сертификате о учествовању.

Учесници су на крају догађаја попунили евалуацију где су имали прилику и да дају коментаре за унапређење квалитета програма будућих кампова. Осим ових коментара током програма прожимале су се различите игрице које су имале за циљ боље упознавање учесника, дружење и забаву. 

Надамо се да су учесници са кампа понели лепо искуство које ће их мотивисати и охрабрити да у будућности буду сарадници Викимедије Србије. Сигурни смо да ћемо неке од њих видети у редовима Вики амбасадора који ће вредно радити на развијању Образовног програма Викимедије Србије.

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *