Завршен је трећи по реду уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица!

Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске у сарадњи са Центром за истраживање и развој друштва- ИДЕАС организовале су трећи по реду уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица. Маратон је симболично почео 20. јуна, на Светски дан избеглица, и трајао је до 27. јуна. Маратон је укључивао и уживо догађај у Српско-корејско информатичко приступном центру 21. јуна. где је организована и обука за све заинтересоване који желе да науче да уређују Википедију.

Избегличка криза представља један од највећих предизазова савременог света. Милиони људи широм глобуса напуштају своје домове из различитих разлога: ратова, прогонства, сиромаштва, климатских промена и других тежих услова. Писање о избеглицима на Википедији има вишеструки значај. Писањем о избегличкој кризи, доприносимо образовању и подизању свести о овом важном питању, обезбеђује тачне и веродостојне информације и помаже у сузбијању дезинформација. 

„Мени је обука била врло корисна јер сам научила како да напишем и објавим свој први чланак на Википедији. Иако сама нисам доживјела да будем избјеглица, много мојих пријатеља и чланова моје породице јесте. Зато ми је тема о избјеглицама била уједно и болна. Обука је била занимљива јер су нам све лепо и јасно објаснили, као и помогли у вези свих питања која сам имала. Време у писању чланка је прошло врло брзо а атмосфера врло пријатна и подстицајна.

С обзиром на тренутне ратне конфликте у свијету који су проузроковали расељавање великог броја људи, избјегличке теме су на жалост поново актуелизоване.  Примјетила сам да на српској Википедији има врло мало написаних чланака о избеглицама, поготово о српским избјеглицама из бивших југословенских република. Оно што ме је посебно изненадило је недостатак фотографија српских избјеглица на Википедији. Вјерујем да до таквих фотографија није лако доћи јер се налазе у приватним архивама оних који су избјеглиштво преживјели. Сматрам да би требало осмислити начин како да се ти људи подстакну да објаве „избјегличке“ фотографије које имају.

У сваком случају нећу стати са писањем чланака и радо ћу се одазвати на позив за учешће на будућим маратонима, наравно уколико ми вријеме и обавезе дозволе.“

Милица Ђурђевић, уредница Википедије на српском језику

Током ове акције, 9 уредница и уредница је написало 19 чланака. У фокусу су биле теме које се односе на проблеме са којима се избеглице свакодневно сусрећу на свом путу, људскa правa избеглица, знаменитe личностима које имају избеглички статус, филмови и књигe о овој тематици.

Захваљујемо се свима на учестовању на маратону и активном доприносу. 


Ауторка: Милена Миленковић, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Вики воли спорт први пут на Википедији на српском језику!
Завршен је трећи по реду уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица!
Ратификација Повеље покрета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *