Вики чланци траже илустрацију 2021

Вики чланци траже илустрацију (Wikipedia Pages Wanting Photos) годишња је акција у којој википедијанци на свим језичким верзијама Википедије додају фотографије у чланцима на Википедији, којима недостаје илустрација. Циљ је промовисање употребе дигиталних мултимедијалних датотека које су прикупљене током различитих фото такмичења, фото-тура које организује заједница Викимедије, у чланцима на Википедији. Акција ће трајати од 1. јула до 31. августа 2021.

Мултимедијалне датотеке важан су ресурс који се прикупља у оквиру многих фото-пројеката и акција у Викимедијином покрету. Фотографије, аудио и видео записи користе се у чланцима како би се задржања пажња читалаца и како би знање било боље пренето. Илустровани чланци занимљивији су и примамљивији за читање. На хиљаде фотографија донирано је и прикупљено на Викимедијиној остави путем разних пројеката и такмичења, попут Вики воли споменике, Вики воли Африку, Вики воли Земљу, Вики воли фолклор, и сл. Међутим, релативно мало фотографија је искоришћено у чланцима на Википедији. Данас, Викимедијина остава садржи милионе фотографија, али само мали део њих је искоришћен за илустрацију. Такмичењем Вики чланци траже илустрацију организатори теже циљу да се овај велики јаз премости.

Како можеш учествовати?

 • Пријави се или Отвори нови налог на Википедији (Можеш отворити налог на било којој језичкој верзији, укључујући и Википедију на српском језику). Списак свих језика на којима постоји Википедија се може наћи овде.
 • Пронађи чланак којем недостаје илустрација. Има више опција да се такви чланци пронађу. Ево неколико савета.
 • Пронађи одговарајућу фотографију на Остави. Кликни овде да пронађеш фотографију користећи тачан назив или категорију. Осим фотографија, дозвољен је унос других мултимедијалних датотека, попут аудио и видео записа. Мултимедијалну датотеку такође можеш пронаћи у неким од категорија бројних фото-пројеката: Вики воли Земљу, Вики воли споменике, Вики воли Африку, Вики воли фолклор
 • На самом чланку, пронађи одељак на који се односи фотографија и помаже читаоцима да боље разумеју тему. Кликни на Уреди и убаци фотографију из 3. корака. Како би резултати били боље праћени, веома је пожељно унети опис измене (нпр. додата фотографија). Ако уређујеш у коду, провери позицију слике користећи дугме „Претпреглед” и измени ако је потребно. ОБАВЕЗНО: Упиши хештагове #WPWP и #WPWPSR у опису измене свих чланака које илуструјеш. Користи размак између два хештага Затим кликни на „Сачувај измене”.
 • Такође можеш учествовати писањем нових чланака о појмовима који имају квалитетне фотографије.

Међународне награде

Награде за кориснике са највећим бројем појединачних чланака на Википедији илустрованих фотографијама:

 1. награда – поклон картица од 200 америчких долара + #WPWP сувенири + сертификат
 2. награда – поклон картица од 150 америчких долара + #WPWP сувенири + сертификат
 3. награда – поклон картица од 100 америчких долара + #WPWP сувенири + сертификат

Награда за корисника са највише побољшаних чланака на Википедији аудио снимцима:

 • Поклон картица од 100 америчких долара + #WPWP сувенири + сертификат

Награда за корисника са највише побољшаних чланака на Википедији видео снимцима:

 • Поклон картица од 100 америчких долара + #WPWP сувенири + сертификат

Награда за новајлију са највише побољшаних чланака на Википедији фотографијама:

 • Поклон картица од 100 америчких долара + #WPWP сувенири + сертификат

Локалне награде

Првих пет најактивнијих корисника добиће по ваучер за куповину књига у износу од по 2.000 РСД, који ће моћи да искористе на територији Републике Србије.

Позивамо све да се прикључе такмичењу и да нам помогну да што већи број чланака на Википедији добије фотографију. Правила и други детаљи доступни су на страни такмичења на Википедији, док се резултати могу пратити путем хештаг алата.


Извор: званична страна акције на мети

Напомена о ауторским правима: WPWP logo 1.png, аутора Блесинг Оџоа, под cc by-sa-4.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Википедија на српском језику опет најбоља у свету #1Lib1Ref
Прослава 21. рођендана Википедије на српском језику
Википедијанац стажиста у Народном музеју Краљева остварио сјајне резултате!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *