Википедија слави 21. рођендан

Викимедија Србије прославља 21. рођендан Википедије. У суботу, 15. јануара, од 17 часова, окупићемо се како бисмо обележили датум који је у свету познат као Wikipedia Day и глобално га славе уредници и уреднице из разних земаља.

Википедија је као пројекат настала 15. јануара 2001. године као подршка Нупедији, енциклопедији коју су писали стручњаци, а сада она има више од 57,9 милиона чланака на 319 језичких пројеката, од чега је више од 6,4 милиона на верзији писаној енглеским језиком те преко 653.000 чланака на српском језику. Како је популарност Википедије константно расла од њеног почетка, она се сада налази међу 5 најпосећенијих сајтова на свету.

Википедију пишу и обогаћују добровољци широм света, сваким даном заједница волонтера је све већа и већа, а могућност повезивања људи са заједничком мисијом ширења слободног знања све присутнија. Википедијанци и Википедијанке се окупљаjу на међународним конференцијама на којима врло често разматрају како пројекте учинити бољим и како привући људе истих идеја.

Рођендан Википедије се слави широм света, а Викимедија Србије ће га обележити у просторијама организације (Кнеза Милоша 80/14), у суботу, 15. јануара, од 17 часова. Том приликом обратиће се председник Викимедије Србије, а такође ћемо доделити награду за Википедијанца године. 

Иако је догађај уживо, у циљу поштовања превентивних мера, бриге о заједници и спречавања ширења пандемије, сви гости биће у обавези да понесу са собом неке од следећих докумената: ковид пропусницу, дигитални сертификат, ПЦР или антигенски тест (не старији од 48 сати), или потврду о постојању антитела (не старију од месец дана). Из истих разлога је број места ограничен, па вас молимо да се за исти пријавите путем кратког формулара. За оне који нису из Београда, а имају жељу да присуствују окупљању, обезбеђена су одређена средства за рефундирање путних трошкова. Сви заинтересовани могу да се пријаве за рефундацију путем наведеног формулара.


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Завршен уређивачки маратон о савременој уметности
Средимо заједно чланке о знаменитим женама
Еду Вики камп 2022: Поново на окупу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *