Википедија на српском језику слави 20 година постојања

Ове године Википедија на српском језику слави јубилеј. Две деценије постојања пројекта, волонтерског рада и времена, многобројних чланака и слободног садржаја, биће обележене прославом у Српско-корејском информатичко приступном (СКИП) центру. Рођендан се организује у среду, 22. фебруара, од 18 часова. 

Википедија је, као пројекат и идеја, покренута 2001, када је настала енглеска верзија. Две године након тога, креирана је Википедија на српском и то 16. фебруара. Будући да се ради о волонтерском пројекту који је тада био пионирски, велику захвалност треба одати добровољцима, попут Николи Смоленском, који је довршио превод главне стране, након што је исту направио анонимни корисник из Немачке. Први чланак на Википедији на српском био је GNU FDL, који је написао Филип Брчић, 26. јуна. Чланци су на почетку били писани само ћирилицом, а од 3. марта 2006. године је уведен софтвер који је пресловљавао текст са ћирилице на латиницу и обрнуто, па је и латинично писмо постало равноправно. Осим што се уређује у коду, интергисан је и Визуелни уређивач, који чини рад на Википедији интуитивнијим и лакшим. За новајлије је осмишљен програм менторства преко ког могу добити савете од искусних уредника и уредница по питању правила, структуре чланака, референцирања и решавања недоумица. 

Википедија на српском данас броји 668.087 чланака, тренутно заузима 21. место од свих језичких верзија Википедија, има 320.437 регистованих корисника, а месечно око 850 њих направи најмање 5 измена у оквиру чланака. Најпосећенији чланци у јануару били су Свети Сава, Убице мог оца (6. сезона), Вера Пешић, Кљун (ТВ серија) и Богојављење. Такође, само у јануару 2023, имала је укупно преко 65 милиона прегледа. 

Викимедија Србије ће целу годину обележити овим јубилејом, а започеће прославом у СКИП центру (Добрињска 11, Београд). Позивамо уреднике и уреднице, волонтере и волонтерке, као и све партнере и сараднике који су годинама подржавали рад Википедије и препознали да овај пројекат има значајно место у свету образовања и културе, да нам се придруже у среду, 22. фебруара, од 18 часова. 

Присуство можете потврдити на страни рођендана на Википедији. За оне који нису из Београда, а имају жељу да присуствују окупљању, обезбеђена су одређена средства за рефундирање путних трошкова. Сви заинтересовани могу да се пријаве за рефундацију путем формулара. Имајте у виду да су места ограничена. 


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *