Википедијанац стажиста на Факултету драмских уметности у Београду остварио запажене резултате!

Викимедија Србије је у сарадњи са Факултетом драмских уметности Универзитета уметности у Београду и уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије реализовала пројекат Википедијанац стажиста од 1. октобра до 30. новембра. Захваљујући овом пројекту, написан је 71 нови чланак, 14 је допуњено, док је 30 илустровано, а на Викимедијину оставу је постављено 407 датотекe, од којих је шест књига и девет каталога са чак 1.314 страна дигитализованог садржаја!

Факултет драмских уметности је основан давне 1948. године и од тада је низао бројне успехе и новитете у академском образовању и стваралаштву, како Србије, региона, тако и света. Годишње реализује више од 30 позоришних представа, преко 200 филмова и аудио-визуелних пројеката, као и неколина десетина радиофонских дела. Неретко ова дела постају редован репертоар домаћин позоришта, биоскопа, телевијских и радио станица, као и делови разноликих културних дешавања. Многа од ових остварења добијају признања и награде на домаћим и међународним фестивалима и смотрама.

Википедијанка стажисткиња, Јелена Латов Папић, је током овог пројекта написала 71 нови чланак, 14 је допуњено, док је 30 илустровано, а на Викимедијину оставу је постављено 407 датотека, од којих је шест књига и девет каталога са чак 1.314 страна дигитализованог садржаја! Овим датотекама се пружа јединствен увид у Факултет драмских уметности, позоришне представе, катедре Факултета, глумачке екипе, стручну литературу и бројне друге занимљивости.

Википедијанац стажиста део је глобалног програма сарадње са институцијама културе ГЛАМ (Galleries, Libraries, Archives, Museums), који се спроводи у читавом свету скоро 10 година. Идеја овог програма је у двосмерној сарадњи са установама културе, којима се додељује искусан уредник Википедије на одређени временски период, како би радио на увећању садржаја вики пројеката из области културно-историјског наслеђа. Подржан је од стране Министарства културе и информисања у Републици Србији.

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима:

  • Čas režije – 1952-53. god.jpg, аутора Faculty of Dramatic arts in Belgrade под Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 4.0 лиценци на Викимедијиној остави.
  • Katedra kamere FDU gosti.jpg, аутора Faculty of Dramatic arts in Belgrade под Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 4.0 лиценци на Викимедијиној остави.
  • Katedra za pozorišnu i radio režiju Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, 2015.tif, аутора Faculty of Dramatic arts in Belgrade под Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 4.0 лиценци на Викимедијиној остави.
  • Katedra glume FDU Beograd – studenti 01.jpg, аутора Faculty of Dramatic arts in Belgrade под Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 4.0 лиценци на Викимедијиној остави.

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *