Викимедија Србије организује тренинг за тренере

Викимедија Србије организује тренинг који ће члановима и чланицама организације, као и уредницима и уредницама Википедије помоћи како да стекну и унапреде вештине вођења тренинга. Тренинг се најпре односи на радионице уређивања Википедије или других Викимедијиних пројеката. Одржаће се онлајн, 23. јануара, од 13 до 17 часова, а пријаве су отворене до 18. јануара у 23:59. 

Један од важних аспеката рада на Википедији и на пројектима Викимедије Србије, јесте дељење знања, а у циљу ширења слободног садржаја, стварања самоодрживе заједнице и јачање мреже активних волонтера на пројектима. Због тога је важно да активни уредници и уреднице, волонтери и волонтерке добију потребне вештине како би себи олакшали рад. У оквиру тренинга учесници ће причати о страху о јавном наступу, о одабиру циљне групе, као и како да напишу ефикасан позив за тренинг. 

Како је заједница изразила жељу да учествује на оваквим и сличним обукама, Викимедија Србије је ангажовала Убунту центар да одржи тренинг који ће обухватити технике припреме садржаја и формата тренинга, технике отварања тренинга, праћења емоционалног стања учесника, технике рада са конфликтним учесницима, креирање “енерџајзера” и затварања тренинга, добијање повратних информација и евалуација тренинга. Тренинг ће се састојати од теоријског и практичног дела, као и дела резервисаног за евалуације. 

Сви заинтересовани се могу пријавити путем кратког формулара до уторка, 18. јануара, у 23:59. Тренинг ће се одржати путем Зум платформе, а будући да је рад у мањој групи продуктивнији, имајте у виду да су места ограничена. Такође, како би тренинг имао ефекта, охрабрују се заинтересовани да активно учествују у вежбама, уз поштовање других учесника и учесница. 


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Да ли сте спремни за ГЛАМурозни октобар?
Завршен је уређивачки маратон Вики воли прајд
Придружите се уређивачком маратону Вики воли прајд!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *