Викимедија Србије организује тренинг за тренере

Викимедија Србије организује тренинг који ће члановима и чланицама организације, као и уредницима и уредницама Википедије помоћи како да стекну и унапреде вештине вођења тренинга. Тренинг се најпре односи на радионице уређивања Википедије или других Викимедијиних пројеката. Одржаће се онлајн, 23. јануара, од 13 до 17 часова, а пријаве су отворене до 18. јануара у 23:59. 

Један од важних аспеката рада на Википедији и на пројектима Викимедије Србије, јесте дељење знања, а у циљу ширења слободног садржаја, стварања самоодрживе заједнице и јачање мреже активних волонтера на пројектима. Због тога је важно да активни уредници и уреднице, волонтери и волонтерке добију потребне вештине како би себи олакшали рад. У оквиру тренинга учесници ће причати о страху о јавном наступу, о одабиру циљне групе, као и како да напишу ефикасан позив за тренинг. 

Како је заједница изразила жељу да учествује на оваквим и сличним обукама, Викимедија Србије је ангажовала Убунту центар да одржи тренинг који ће обухватити технике припреме садржаја и формата тренинга, технике отварања тренинга, праћења емоционалног стања учесника, технике рада са конфликтним учесницима, креирање “енерџајзера” и затварања тренинга, добијање повратних информација и евалуација тренинга. Тренинг ће се састојати од теоријског и практичног дела, као и дела резервисаног за евалуације. 

Сви заинтересовани се могу пријавити путем кратког формулара до уторка, 18. јануара, у 23:59. Тренинг ће се одржати путем Зум платформе, а будући да је рад у мањој групи продуктивнији, имајте у виду да су места ограничена. Такође, како би тренинг имао ефекта, охрабрују се заинтересовани да активно учествују у вежбама, уз поштовање других учесника и учесница. 


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.
Придружите се јубиларном петом уређивачком маратону поводом Светског дана Рома
Одржан уређивачки маратон у оквиру Викигеп кампање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *