Викимедија Србије организује прославу Дана Википедије

Викимедија Србије организује прославу Дана Википедије у понедељак, 15. јануара, од 18 часова, у просторијама организације (Кнеза Милоша 80/14). Догађај се обележава на дан када је Википедија настала, односно енглеска верзија исте. Википедија је данас један од најпосећенијих сајтова на свету, а сваког месеца Викимедијини пројекти имају преко 11 милиона посета.

Иако је на самом почетку идеја деловала као неизводљива у пракси, данас окупља уреднике и уреднице широм света и то не само на онлајн пројекту, већ и на конференцијама и догађајима који су намењени мисији Викимедије. Википедија на енглеском језику данас има 6.768.430 чланака и 38.264 активних уредника и уредница. На месечном нивоу чланци добијају преко 5 милиона измена.

Заједница се константно труди да кроз рад и бројне маратоне, такмичења и друге подухвате повећа квалитет садржаја, што је довело до тога да од 2022. године преко 50% чланака на Википедији на енглеском има илустрацију. Организоване су и кампање 1либ1реф, усмерене на увећање проверљивих и релевантних извора у оквиру чланака, а такође су реализоване бројне акције са фокусом на смањење јаза у врсти садржаја који постоји на Википедији.

На рођендану ће се обратити председник Викимедије Србије, Мирослав Лоци, а такође ћемо доделити награду за Википедијанца године, коју за 2023. деле Ранко Николић, Vux33 и Николина Шепић. Позивамо све уреднике и уреднице, партнере и сараднике да нам придруже. Присуство могу потврдити на страни догађаја на Википедији.

За оне који нису из Београда, а имају жељу да присуствују окупљању, обезбеђена су одређена средства за рефундирање путних трошкова. Пријава за рефундацију је обавезна и може се обавити путем формулара.


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Вики воли спорт први пут на Википедији на српском језику!
Завршен је трећи по реду уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица!
Ратификација Повеље покрета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *