Ток послова у пројекту

У оквиру Програма за доприносе и раст броја уредника Задужбине Викимедије, пројекат Тагридат-уредници Википедије започет је на Википедији на арапском језику и трајао је од 1. јуна до 30. септембра 2012. године.
Кључна идеја је била да се привуку нови уредници из редова пратилаца Тагридат Tвитер налога, обезбеђивањем адекватне обуке преко онлајн средстава (нпр. преко мејлова и твитова) и вођењем кроз основне кораке уређивања Википедије задајући им да обављају једноставне задатке на Википедији.
Закључци овог пилот пројекта су:

  • Друштвене мреже, као што је Твитер, могу бити веома моћни канали за привлачење нових уредника Википедије.
  • Слање мејлова новим уредницима са конкретним задацима, заједно са упутствима са специјалног портала за доприносе је навело велики проценат њих да уређују странице Википедије.
  • Подучавање нових уредника разним уређивачким техникама помоћу корак-по-корак приступа је резултирало тиме да значајан проценат њих постану редовни уредници Википедије.
  • У просеку, уредници који су то постали на овај начин чешће уређују него други нови корисници.Ово може бити рани показатељ доприноса овог пројекта броју активних Википедијанаца.
Укупан број измена који врше Тагридат-уредници на арапској Википедији, заједно са дневним
просеком измена у свакој фази програма.

Број измена 745 корисника који су регистровани у овом програму (око 695 њих није имало налог на Википедији раније) је порастао са 629 на 3410. Главне прекретнице које су допринеле повећању броја измена могу се уочити када су се корисници пријавили и када су корисници реаговали на задатке као што је стварање своје странице, писање чланака и категоризовања истих. График такође показује просечан број измена по дану, тачније изузетно повећање од 7,8 измена на дан приликом регистрације до 36,3 измена на дан у каснијим фазама програма. Ово показује да се више корисника придружује јер је програм почео и праве више измена јер се боље упознају са начином уређивања на Википедији.

Око 43% ових регистрованих чланова није направило ниједну измену током пилот програма. Сдруге стране, око 20% учесника је направило више од 4 измене. С обзиром да је сваки задатак захтевао једну измену, значајан део корисника је и даље доприносио, дакле, нису само пуко решавали задатке који су им дати.

Поређење између уредника из овог пројекта и ранијих корисника по њиховом броју измена.

Да бисмо разумели значај ових резултата, упоредили смо учеснике у овом програму са већ регистрованим корисницима арапске Википедије категоризованих по њиховом броју измена. Десни бар показује да, док само 1,7% свих корисника има више од 10 измена, чак 6,3% учесника у овом програму има толико измена. Насупрот томе, док је 89,8% свих регистрованих налога наарапској Википедији никада није дала никакав допринос, само 42,6% учесника у овом програму је остало неактивно након регистрације.

Како број регистрованих корисника у овом програму расте, може постати тешко да се обучавају, комуницирају, и прикупљају податке помоћу мануелних метода које смо користили у овом пројекту. Тежимо да изградимо аутоматски систем који нуди корак-по-корак обуку за заинтересоване кориснике, као и праћење њиховог рада, и прикупљање повратних информација од њих.

 

Са енглеског превела: Тања Младеновић

Лекторисали: Јулија Војиновић и Горан Обрадовић

Извори

Слични чланци

Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.
Придружите се јубиларном петом уређивачком маратону поводом Светског дана Рома
Одржан уређивачки маратон у оквиру Викигеп кампање

One Response

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *