Немачки судови су овог лета изрекли две одлуке које представљају значајне правне победе Викимедијине заједнице и целог покрета слободног знања у Немачкој. Окружни суд у Тибингену у случају проф. др Ашеа против Викимедија фондације, а Окружни суд у Швајнфурту у случају Петер Дег против Задужбине Викимедија донели су обе пресуде у корист Задужбине Викимедије. Први случај се односио на немачко право личности живог лица, други у питању пост-мортем права личности. Обе одлуке садрже неколико проницљивих правних запажања о праву личности онлајн, које осећамо да вреди нагласити и поделити са викимедијанском заједницом.

 

Аше против Задужбине Викимедија

 

У јуну 2012, професор Матијас Аше је поднео тужбу против Викимедије,  приговарајући на садржај чланка у немачкој Википедији пожаливши се да крши његова лична права. Конкретно, он је желео да елиминише било какво помињање његовог чланства у неколико католичких студентских удружења.

Аше је понудио да повуче тужбу ако Фондација уклони садржај који он сматра непримереним, и да се на тај начин избегне судски процес. Нисмо могли да пристанемо на поравнање које би поставило преседан цензурисања законитог и тачног садржаја, јер су чланови заједнице већ навикнути на високе стандарде осетљивости, истинитости и неутралности коју поседује Википедија када је у питању политика „Биографија живих лица“ („БЛП“). Такође је неспорно да информације које су у питању биле и прецизне и слободно доступне на неколико других сајтова под овлашћењем професора Ашеа.

Овом тужбом, право појединаца и правних лица да објављују и шире истините биографске податке на Интернету нашао се на мети. Мисија фондације је да олакша размену идеја и информација, а још даље од тога да обезбеди глобални неометан приступ слободном знању. Тако, уместо да правимо компромис доводећи у питање основне принципе покрета, определили смо се да бранимо право наше заједнице да наводи тачне информације у биографским чланцима.

Немачко Право личности је шири концепт од америчког права личности. Амерички закон забрањује неовлашћену комерцијалну употребу имена појединца, али немачки закон иде даље у обезбеђивању аутономне области приватног живота појединца, без обзира на комерцијалност. У том смислу Немачка штити право на информационо самоодређење, односно право појединца да одлучи када и колико лични подаци треба да се објаве. Аше тврди да је, према немачком закону, било незаконито да се садржај у вези појединца, без претходне изричите сагласности тог појединца, стави на располагање упркос доступности исте информације на Интернету.

Међутим, Фондација је истрајала и суд је на крају утврдио да право личности у Немачкој није апсолутно. Ипак, интерес појединца и његовог информационог самоодређења мора бити одмерен против интереса Викимедијиних корисника и шире јавности.

Како је немачки Савезни уставни суд раније пресудио, у одсуству заиста убедљивог оправдања, појединац мора да толерише нежељене последице које проистичу из трећих реакција на објављивање истинитих чињеница. „Убедљива“ оправдања могу укључити дискриминацију појединца у питању друштвеног искључења и изолације, као и вероватноћу распрострањеног утицаја. Такви аргументи нису били присутни у овом случају.

Осим тога, суд је заузео став да би крута примена права личности неминовно угрозила заједничку мисију викимедијанског покрета, која се између осталог састоји у стварању слободне енциклопедије. Суд је утврдио да јавност има значајан интерес када је у питању „слободна енциклопедија“ и свеобухватан и слободно доступни извор знања, такође и Викимедија има интерес у доступности истинитих чињеница. Суд је утврдио да је овај јавни интерес и потреба да се сачува слобода штампе и доступност информацијама представља суштински важне интересе који надмашују Ашеово право личности.

Тако је суд пресудио у корист наше заједнице и ширег викимедијанског покрета, да однос интереса фаворизује Фондацију и да је садржај који је у питању морао да неометано остане у чланку.

 

Петер Дег против Задужбине Викимедија

 

Зграда суда у Швајнфурту
Аутор: Dr. Volkmar Rudolf, GFDL, cc-by-sa-3.0

Друга недавна одлука односи се на немачко право личности преминулог појединца. У овом случају, тужитељ Петер Дег је тврдио да је затражио од Задужбине да избрише неке биографске податке о његовом преминулом оцу на немачкој Википедији. Ради се о приговору на изјаву у чланку да је његов отац  поново примљен у правну струку 1952. Тужитељ је такође тврдио да је његов отац напустио НСДАП (Националсоцијалистичка немачка радничка партија) раније него што је у чланку писало. Тужитељ је поднео тужбу у којој се захтевало да се читав чланак обрише.

Задужбина Викимедија је одлучила да заступа тужену страну у име немачке викимедијанске заједнице. Окружни суд је закључио да није било повреде пост мортем права личности и одбио је тужбени захтев у делу којим се захтева принудно уклањање чланка са Википедије.

Позитивно право Немачке предвиђа да пост мортем право личности штити од неистинитих тврдњи, понижења и штетних изјава о животу и достигнућима покојника. Међутим, овако посматрано право личности за живота је много ширег домашаја од истог права после смрти, које потом бива много уже по предмету заштите. Сродници у првој линији могу забранити изјаве о покојнику само у случају да такве изјаве представљају кршење норми кривичног права или у изузетној мери одступају од чињеница.

Суд је сматрао да чак и ако, као што тужилац тврди, постоје неке наводно нетачне изјаве, чланак у целини не представља нарушавање чињеница о животу и достигнућима субјекта. Суд је пресудио да чланак о оцу тужитеља не садржи било какве изјаве које крше пост-мортем права личности.

Закључак

Задужбина Викимедија наставља да брани права наше заједнице широм света да ствара, учи, подучава и инспирише. Надамо се да ова два случаја недавних правних победа дају увид у врсте изазова и могућности са којима се суочава мисија наше заједнице мисију на фронту покрета слободног знања.

Мишел Полсон, Правни саветник

Рубина Квон, Правни приправник

 

Са немачког превела: Тања Младеновић

Лекторисали: Јулија Војиновић и Горан Обрадовић

Извори

Слични чланци

Вики воли спорт први пут на Википедији на српском језику!
Завршен је трећи по реду уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица!
Ратификација Повеље покрета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *