Шта смо остварили у Српској академији наука и уметности?

Викимедија Србије је у сарадњи са Српском академијом наука и уметности (САНУ) током марта и априла реализовала пројекат Википедијанац стажиста и тиме започела активности на увећању богатог културног наслеђа Српске академије наука и уметности на Вики пројектима. Захваљујући овом пројекту, написан је 21 чланак о почасним члановима САНУ-а, као и одељењима, допуњено 25 чланака, а на Викимедијину оставу су постављене 82 датотеке.

Српска академија наука и уметности (САНУ) је највиша научна и уметничка установа у Србији основана давне 1841. године. Првобитну је ја красио назив Краљевско српска академија, потом Српска академија наука, а од 1960. године се званично зове Српска академија наука и уметности. Академија данас у свом саставу има 8 одељења, 100 редовних, 32 дописна, 92 инострана и 13 чланова ван радног састава.

Википедијанац стажиста, Сара Хорват, је током овог пројекта написала 21 нови чланак и допунила 25 чланака. На Викимедијину оставу су постављене 82 датотеке. Током стажирања написани су чланци биографија знаменитих личности за историју и културу наше земље, чланова Српске академије наука и уметности и њеним одељењима. На Викимедијиној остави се сада могу наћи видео аутобиографије аутора које су представљене на уникатан начин, као и бројне библиографије, фотографије чланова, детаље из рукописне књиге верске садржине, као и фотографије које су обележиле значајне догађаје САНУ-а.

Википедијанац стажиста део је глобалног програма сарадње са институцијама културе ГЛАМ (Galleries, Libraries, Archives, Museums), који се спроводи у читавом свету скоро 10 година. Идеја овог програма је у двосмерној сарадњи са установама културе, којима се додељује искусан уредник Википедије на одређени временски период, како би радио на увећању садржаја вики пројеката из области културно-историјског наслеђа

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима:

  • File:Ivan Klajn.jpg, аутора Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) под ЦЦ 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:Куманичко четворојеванђеље, детаљ.jpg, аутора Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) под ЦЦ 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:Рукописна књига верске садржине.jpg, аутора Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) под ЦЦ 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:Dve radne stanice AVA SANU (2).jpg, аутора Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) под ЦЦ 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *