Резултати такмичења на Википодацима поводом Међународног дана музеја

Викимедија Србије је учествовала у међународној иницијативи повећања садржаја на Вики пројектима поводом Међународног дана музеја #ИМД у виду организовања такмичења на Википодацима. Иницијатива је покренута од стране Задужбине Викимедија и Међународног савета за музеје (ИЦОМ).

ICOM обележава Међународни дан музеја од 1977. године, док од 1992. сваке године овај дан има одређену тему. Ова година је у знаку музеја за образовање и истраживање. Овим такмичењем, многе Викимедијине афилијације широм света желе да подрже ову иницијативу и, упркос изазовима којима смо окружени, створе окружење где култура не познаје границе и живи виртуелно. Многи музеји су прилагодили своје пословање тако да подржавају виртуелне формате, објавили садржаје високе резолуције под бесплатном лиценцом и организовали виртуелне обиласке колекција.

Циљ такмичења на Википодацима је обучавање како већ искусних, тако и нових уредника Викимедијиних пројеката о уређивању Википодатака и уређивање нових или постојећих ставки о музејима, музејским стручњацима и предметима и догађајима који се налазе у музејима. Глобалну страну догађаја можете погледати овде, а страну догађаја на Википедији на српском језику можете погледати овде.

Такмичење је трајало од 18. до 26. маја 2024. године, а три највреднија учесника кампање на локалном нивоу су добила ваучере за књиге у вредности од по три хиљаде динара. У питању су уредници са корисничким именима Nikolina Šepić, Filipović Zoran и Sadko. На Википодацима је током такмичења направљено скоро четири хиљаде измена, а измене су прављене у 465 ставки, док је 8 ставки креирано. Детаљније резултате можете погледати на контролној табли.

Википодаци су централно спремиште структуиране базе података, које представља подршку другим Вики пројектима. Они све већу примену имају, како у олакшавању рада на другим Вики пројектима, бржем ажурирању података, тако и у пружању великог броја слободних и структурираних података за потребе бројних научних радова, анализа и истраживања. Уколико сте заинтересовани за уређивање Википодатака, можете користити следеће материјале:

  1. Увод у Википодатке
  2. Основно упутство о уређивању Википодатака

али и странице за помоћ на Википодацима:

  1. Представљање Википодатака
  2. Туторијали за уређивање
  3. Пример попуњеног Википодатка
  4. Википодаци – SPARQL водич

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима:
File:2013-08 wikidata keyboard 01.JPG аутора Ziko van Dijk под Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 3.0 Unported лиценцом
File:Wikimedia – International Museum Day 2024 Poster – Yellow.png аутора Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 4.0 међународном лиценцо

Слични чланци

Такмичење Вики чланци траже илустрацију 2024 је пред вама!
Проглашени победници ЦЕЕ Пролећа 2024!
Избеглице, култура и знање: уређујемо заједно!

One Response

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *