Проглашени победници ЦЕЕ Пролећа 2024!

Такмичење на Википедији у писању чланака о земљама Средње и Источне Европе ове године донело нам је чак 475 чланака о разноразним темама. Током два и по месеца, колико је такмичање трајало, унето је скоро 94 милиона бајтова на Википедији на српском језику. Прво место освојио је корисник Sadko, друго место заузеo корисник Zlockolicki а трећу награду је освојила корисница Aleksandra Đuričić. Посебне награде су освојили корисници EmiliaITČA и Ранко Николић

ЦЕЕ Пролеће је међународно такмичење у писању и допуњавању чланака како о земљама Средње и Источне Европе, тако и о свим темама из ових земаља – историји, географији, глуми, музици, књижевности, спорту, кухињи и сл. На Википедији на српском одржано је десети пут у организацији Викимедије Србије и Заједнице Викимедијанаца из Републике Српске. У свакој од заједница постоје правила такмичења у оквиру којих је дефинисан систем оцењивања, право учешћа, а неки су чак одредили и минималан број бајтова које сваки чланак мора имати. 

Овогодишње такмичење је трајало од 21. јуна све до 31. маја. У такмичарском делу је учествовало 8 уредника и уредница, написано је 379 нових чланака а допуњено је 96. Унето је чак 93 милиона бајтова на Википедији на српском језику. Уредници и уреднице који нису учествовали у такмичарском делу су написали 187 нових чланака а допунили 6. Укупан број написаних или допуњених чланака је 669. 

Корисник Sadko је са унетим 45.532.453 бајтовима однео победу и тако освојио ваучер од 20.000 РСД за куповину технике. На другом месту се нашао корисник Zlockolicki  због чега је награђен ваучером од 10.000 РСД за куповину технике, док је трећенаграђенa Aleksandra Đuričić освојила ваучер од 5.000 РСД за куповину технике. Осим прве три награде, Викимедија Србије додељује две посебне награде у виду ваучера од 2.000 РСД за куповину књига корисницима EmiliaITČA и Ранку Николићу за посебан допринос такмичењу. 

У писању и допуњавању чланака могли су да учествују сви регистровани корисници Википедије. За такмичење су се пријављивали на страни на Википедији, док су чланке уносили у евиденцију. Након истека такмичења, чланови жирија су додељивали оцене од 0 до 5, које су се множиле са бројем унетих бајтова. Жири су чиниле искусне уреднице Википедије: Nikolina Šepić, Ljiljana Sundać и Jeeleeenaaa.

Честитамо победницима и захваљујемо се свим такмичарима на учешћу, као и чланицама жирија које и овог пута нису имале лак задатак! За наредна такмичења пратите страну на Википедији.


Ауторка: Милена Миленковић, Викимедија Србије

Илустрација: CEE Spring Logo banner-600.png, аутора Aktrona, под cc by-3.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Завршен је трећи по реду уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица!
Ратификација Повеље покрета
Такмичење Вики чланци траже илустрацију 2024 је пред вама!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *