Избеглице, култура и знање: уређујемо заједно!

Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске у сарадњи са Центром за истраживање и развој друштва – ИДЕАС по трећи пут организују уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица. Маратон ће симболично почети 20. јуна, на Светски дан избеглица, а уредници и уреднице ће моћи да пишу и допуњавају чланке на Википедији на српском језику до 27. јуна. 

Маратон ће подразумевати и догађај који ће се одржати у петак 21. јуна, у просторијама Српско-корејског информатичко приступног центра, у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе, у Добрињској улици бр. 11 од 10 часова. Догађај ће након отварања, започети обуком уређивања Википедије, након чега ће уследити уређивачки део. Детаљан програм догађаја може се пронаћи на страни на Википедији. Након догађаја уживо, учесници и учеснице могу да наставе да пишу нове и допуњују постојеће чланке онлајн до 27. јуна.  

Избегличка криза представља један од највећих предизазова савременог света. Милиони људи широм глобуса напуштају своје домове из различитих разлога: ратова, прогонства, сиромаштва, климатских промена и других тежих услова. Писање о избеглицима на Википедији има вишеструки значај. Писањем о избегличкој кризи, доприносимо образовању и подизању свести о овом важном питању, обезбеђује тачне и веродостојне информације и помаже у сузбијању дезинформација. Чланци о избегличкој кризи могу инспирисати људе да се ангажују, донирају или подрже организације које помажу избеглицама. Учешће у уређивању чланака о избегличкој кризи на Википедији није само акт писања — то је допринос глобалној заједници и подршка људима који пролазе кроз тешке тренутке.

Током маратона фокус ће бити на темама које се односе на избегличку кризу. Између осталог, писаће се о правима избеглица, избегличким кризама у различитим државама, филмовима и књигама које се баве овом тематиком. знаменитим личностима које су се сусреле са избеглиштвом. Ширењем слободног знања о овим темама желимо да дамо свој допринос смањењу социјалне дистанце према избеглицама, као и сузбијању ксенофобије и дискриминације која према њима постоји. Поред писања нових чланака на Википедији, охрабрујемо и допуњавање већ постојећих чланака, које учесници могу обогатити новим, провереним информацијама, додатним поузданим референцама или илустровати релевантним фотографијама. 

Позивамо уреднике и уреднице Википедије, активисте и активисткиње, као и све заинтересоване за тему да допринесу маратону и тако омогуће већу доступност информација о избегличкој кризи. 

Ако желите да се придружите догађају у Српско-корејском информатичком приступном центру у петак 21. јуна од 10 часова, молимо вас да се пријавите попуњавањем овог формулара. За оне који нису из Београда, такође је могуће пријавити се за рефундацију путних трошкова путем истог формулара.


Ауторка: Милена Миленковић, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Завршен је трећи по реду уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица!
Ратификација Повеље покрета
Такмичење Вики чланци траже илустрацију 2024 је пред вама!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *