Завршен је трећи по реду уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица!

Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске у сарадњи са Центром за истраживање и развој друштва- ИДЕАС организовале су трећи по реду уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица. Маратон је симболично почео 20. јуна, на Светски дан избеглица, и трајао је до 27. јуна. Маратон је укључивао и уживо догађај у Српско-корејско информатичко приступном центру 21. јуна. где је организована и обука за све заинтересоване који желе да науче да уређују Википедију.

Избегличка криза представља један од највећих предизазова савременог света. Милиони људи широм глобуса напуштају своје домове из различитих разлога: ратова, прогонства, сиромаштва, климатских промена и других тежих услова. Писање о избеглицима на Википедији има вишеструки значај. Писањем о избегличкој кризи, доприносимо образовању и подизању свести о овом важном питању, обезбеђује тачне и веродостојне информације и помаже у сузбијању дезинформација. 

„Мени је обука била врло корисна јер сам научила како да напишем и објавим свој први чланак на Википедији. Иако сама нисам доживјела да будем избјеглица, много мојих пријатеља и чланова моје породице јесте. Зато ми је тема о избјеглицама била уједно и болна. Обука је била занимљива јер су нам све лепо и јасно објаснили, као и помогли у вези свих питања која сам имала. Време у писању чланка је прошло врло брзо а атмосфера врло пријатна и подстицајна.

С обзиром на тренутне ратне конфликте у свијету који су проузроковали расељавање великог броја људи, избјегличке теме су на жалост поново актуелизоване.  Примјетила сам да на српској Википедији има врло мало написаних чланака о избеглицама, поготово о српским избјеглицама из бивших југословенских република. Оно што ме је посебно изненадило је недостатак фотографија српских избјеглица на Википедији. Вјерујем да до таквих фотографија није лако доћи јер се налазе у приватним архивама оних који су избјеглиштво преживјели. Сматрам да би требало осмислити начин како да се ти људи подстакну да објаве „избјегличке“ фотографије које имају.

У сваком случају нећу стати са писањем чланака и радо ћу се одазвати на позив за учешће на будућим маратонима, наравно уколико ми вријеме и обавезе дозволе.“

Милица Ђурђевић, уредница Википедије на српском језику

Током ове акције, 9 уредница и уредница је написало 19 чланака. У фокусу су биле теме које се односе на проблеме са којима се избеглице свакодневно сусрећу на свом путу, људскa правa избеглица, знаменитe личностима које имају избеглички статус, филмови и књигe о овој тематици.

Захваљујемо се свима на учестовању на маратону и активном доприносу. 


Ауторка: Милена Миленковић, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Откријмо заједно Азију!
Резултати такмичења Вики чланци траже илустрацију
Конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката Викимедије Србије 2025.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *