Завршен је пети по реду маратон о људским правима и животној средини

Викимедија Србије се по пети пут заредом прикључила глобалној кампањи #WikiForHumanRights. Кампања има за циљ повећање видљивости садржаја о људским правима, а ове године се фокусира на право на здраву и одрживу животну средину. Боље знање о људским правима и животној средини помаже друштву да разуме важност ових тема и подстиче на активизам. Разумевање и истицање значаја ових тема помаже заједницама широм света у доношењу одлука на свим нивоима а на крају може довести до ефикаснијег одговора на кризне ситуације. 

У оквиру кампање, на Википедији на српском језику је био организован уређивачки маратон који је трајао од 27. маја до 2. јуна под слоганом Заједно за људска права и планету. Учесници и учеснице су добили споменице на крају маратона као знак захвалности за учешће.

Учествовало је 8 уредника и уредница а написано је 20 нових чланака

„За учешће на овом маратону подстакло ме је уочавање и разумевање бројних еколошких проблема око нас. Сви ми имамо право на здраву и одрживу животну средину, и сви ми заједно, на различите начине, различитим средствима треба да радимо на повећању видљивости садржаја о људским правима на здраву и одрживу животну средину.  Доприносећи Википедији, пишући чланке на тему животне средине доприносимо светском знању и делимо информације са другима. Тако што подржавамо важне теме, можемо да подстакнемо људе на деловање, подизање свести и учешће у акцијама за заштиту људских права и животне средине. Широм света, као и код нас, бројне су еколошке организације и удружења која се залажу за заштиту животне средине, људска права и одрживу животну средину. Због тога сам се и определила да уредим неколико чланака из ове области. Акценат ми је био на кампањама, покретима, удружењима и организацијама које делују у Србији.”

Жана Гњатовић, уредница Википедије на српском језику

„Питање људских слобода ме привлачи снажно некако само од себе, изнутра и увек. Посебно што се свакодневно нарушавају по многим основама, а и ми смо као слободни грађани сведени на пасивне сведоке који скоро да немају ни право учешћа у нарушавању људских словода или ће нам слободе бити и де факто нарушене ако се чак и декларативно заложимо за њих. Тематика је веома опширна и на Википедији на српском језику је у малом обиму обрађена, па сматрам да се такмичења на ову тему могу одржавати и двапут годишње до попуне капацитета чланака који обрађују главне теме. Битно је да се о њима пише и да су  чланци на ову тему доступни широкој популацији за читање чиме се стиче могућност подизања свести о овим темама. Теме о људским правима и слободама везано за жене су скоро необрађене на википедији на српској језику (познато питање гапа), па сам се одлучила да их обрадим у оквиру овог такмичења, које ме је снажно мотивисало да учествујем, и да их објавим чинећи их јавно доступним широј популацији, како жена тако и мушкараца.  Споменица ме је такође привукла да се прикључим маратону. Са веома великим сензибилитетом је креирана да упути на тематику. Веома елегантно и нежно изгледа, па ме је жеља да се споменица појави на мојој корисничкој страници додатно мотивисала за рад.”

Зоран Филиповић, уредница Википедије на српском језику

Писањем чланака о овим темама, учесници и учеснице могу допринети видљивости и приступачности информација. Бавећи се овим темама, чланци могу подстакнути људе на делање, подизање свести и учешће у акцијама за заштиту људских права и животне средине. 

Хвала свим учесницима и учесницама на доприносу!


Ауторка: Милена Миленковић, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Ратификација Повеље покрета
Такмичење Вики чланци траже илустрацију 2024 је пред вама!
Проглашени победници ЦЕЕ Пролећа 2024!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *